Raportarea datelor referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje – care sunt reglementările legale și cum se procedează

Eco Synergy » Raportare Ambalaje » Raportarea datelor referitoare la ambalaje și deșeuri de ambalaje – care sunt reglementările legale și cum se procedează

Operatorii economici, producătorii şi importatorii de ambalaje de desfacere, producătorii/importatorii de produse ambalate, precum şi cei care supraambalează produse ambalate au obligația să cunoască prevederile legale referitoare la raportarea cantităților de ambalaje introduse pe piața națională.

În continuare, poți afla mai multe despre procesul de raportare a cantității de ambalaje puse în circulație prin afacerea ta.

1. Model de raportare anuală a ambalajelor – cum se desfășoară acest proces

Datele care trebuie declarate în raportarea anuală către Agenția Județeană de Protecție a Mediului sunt prevăzute în Anexa nr. 1 la Ordinul 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje:

  • datele de identificare ale societății, precum: denumirea, adresa sediului social, date de contact, codul CAEN si CUI-ul societății
  • cantitatile totale de ambalaje introduse pe piață în anul fiscal închis, defalcate pe tip de material (sticlă, plastic, hartie/carton, metal, aluminiu, lemn) și pe structura ambalajului (de desfacere, primar, secundar)

Dacă ai transferat responsabilitatea unei organizații de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor, aceasta  va furniza aceste informații în locul tău.

2. Legislație referitoare la raportarea ambalajelor

În ceea ce privește raportarea ambalajelor și a deșeurilor provenite din ambalaje, Ordinul 794 din 06.02.2012  stabilește modalitățile prin care se desfășoară această procedură.

Acesta prevede ca operatorii economici care produc sau importă ambalaje, produc sau importă produse ambalate, ori supraambaleaza produsele ambalate trebuie să declare cantitățile de ambalaje introduse pe piață.

Raportarea se face către autoritatea teritorială pentru protecția mediului din județul unde este înregistrat sediul social al afacerii tale. Raportarea trebuie transmisă atât în format fizic, cât și electronic in platforma SIM. Termenul-limită pentru a face acest demers este data de 25 februarie a fiecărui an.

Dacă ai transferat responsabilitatea raportării către o organizație de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor, trebuie să transmiți aceleiași autorități teritoriale doar datele de identificare ale operatorului economic cu care ai contract, până la data de 25 ianuarie.

Colaborarea cu o astfel de organizație cu un portofoliu solid îți oferă avantajul că nu mai trebuie să te îngrijorezi în legătură cu îndeplinirea obiectivelor de valorificare a ambalajelor puse în circulație. Aceasta preia și sarcina de a colabora cu centre de reciclare sau valorificare energetică în vederea îndeplinirii prevederilor legale în această direcție.

Dincolo de obligațiile legale, sustenabilitatea trebuie să fie un aspect avut în vedere de orice antreprenor care dorește să-și creeze o imagine de încredere printre clienți. Poți apela și la servicii de consultanță de mediu, pentru a descoperi metode de a avea o afacere mai sustenabilă, prin intermediul căreia sunt puse în circulație cantități mai mici de ambalaje sau mai sustenabile.

Raportarea ambalajelor generate de afacerea ta este un proces important pentru evaluarea impactului acestora asupra mediului.

Sursa foto: Pixabay.com

Distribuie

Comments are closed.