Eco Synergy » Trasabilitatea deseurilor

Trasabilitatea Deseurilor

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de la generarea lui, pana la incetarea statutului de deseu, respectiv reciclarea/eliminarea lui.

Trasabilitatea Deseurilor - Eco Synergy
Trasabilitatea Deseurilor - Ce inseamna

Ce inseamna trasabilitatea deseurilor

Fenomenul trasabilitatii deseurilor a aparut in urma constientizarii necesitatii de a „asigura protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea si gestionarea deseurilor“, conform Legii 211/2011.

Daca am incerca sa definim semnificatia termenului, am putea spune ca trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de la generarea lui, pana la incetarea statutului de deseu, respectiv reciclarea/eliminarea lui.

Operatorii economici care produc sau importa ambalaje si deseuri de ambalaje au obligatia sa atinga obiectivele de reciclare prevazute in legislatia de mediu, fie individual, fie prin intermediul unui OIREP.

Rolul OIREP in ce priveste trasabilitatea deseurilor

Misiunea unui OIREP in ceea ce priveste trasabilitatea deseurilor de ambalaje este aceea de a gestiona cantitatile puse pe piata de catre operatorii economici care au transferat obligatiile catre acesta – de la raportarea datelor lunare privind ambalajele introduse pe piata nationala si pana la achizitionarea deseurilor de ambalaje necesare, colectate de catre furnizori autorizati, respectiv pana la reciclarea efectiva a deseurilor de ambalaje, astfel incat obiectivele anuale sa fie atinse.

Sarcina expertului de mediu din cadrul unui OIREP este de a se asigura ca intreaga cantitate de deseuri de ambalaje provenita de la operatorul economic este disponibila pentru a fi reciclata, iar documentele intocmite in acest sens sunt complete si corecte.

Ce presupune trasabilitatea deseurilor

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este un procedeu ce se aplica si in cazul operatorilor economici care achizitioneaza materie prima din afara tarii. Marfa respectiva este ambalata, iar ambalajele, preluate ulterior de un OIREP si transferate catre un colector partener, trebuie sa fie declarate si reciclate conform obligatiilor de legislatie de mediu.


Trasabilitatea deseurilor se concentreaza pe activitatea partenerilor – colectori autorizati, UAT-uri, ADI-uri, care incheie contracte de prestari servicii cu OIREP in vederea furnizarii de cantitati de deseuri de ambalaje necesare indeplinirii obiectivelor.


Acestia se angajeaza sa furnizeze periodic cantitatile solicitate si confirmate, punand la dispozitie un set de documente care atesta trasabilitatea deseurilor de ambalaje, cantitatile fiind libere de sarcini, colectate si livrate in acord cu prevederile legislative, dar si conform procedurii anexate la contractul de prestari servicii. Exista un flux lunar al activitatii, care incepe prin calcularea necesarului lunar al OIREP raportat la cantitatea estimata a fi pusa pe piata de catre clienti. Ulterior, se emit comenzile catre partenerii prestatori de servicii, acestea fiind confirmate in scris sau respinse. Comenzile contin tipurile de materiale necesare si tarifele agreate. In cazul in care cantitatile nu sunt confirmate de catre un anumit furnizor, OIREP redirectioneaza comanda catre un alt partener care poate onora furnizarea cantitatilor necesare.

Rolul specialistilor in Trasabilitatea deseurilor

Specialistii in trasabilitate din cadrul OIREP verifica dosarele de trasabilitate a deseurilor de ambalaje, avand in vedere urmatoarele aspecte : autorizatiile de mediu, atat cea a partenerului prestator cat si a tertilor (colectori intermediari, reciclatori, valorificatori) sunt valabile, documentele de achizitie si de livrare sunt corecte si complete, respecta principiul trasabilitatii deseurilor de ambalaje, al veridicitatii si realitatii datelor, exista mentiunea conform careia cantitatile sunt livrate in scopul indeplinirii obiectivelor clientilor OIREP-ului.

Daca dosarele de trasabilitate a deseurilor sunt intocmite in conformitate cu procedura si prevederile legale, specialistii in trasabilitatea deseurilor de ambalaje valideaza, centralizeaza datele din dosare si solicita factura fiscala prestatorului de serviciu. Aceasta se inregistreaza si se achita la scadenta. Ulterior, se emit rapoartele lunare de gestionare a cantitatilor catre clienti cu ceea ce s-a alocat pentru fiecare in parte.

Cantitatile contractate, reciclate si valorificate se declara de catre OIREP  trimestrial, semestrial si anual catre autoritati (AFM, ANPM, MM).