Eco Synergy » Protectia Mediului » Reciclarea uleiului – de ce este importantă și cum poți să contribui la protecția mediului prin această metodă în calitate de antreprenor
Reciclarea este recunoscută de către toată lumea ca un proces important care trebuie desfășurat pentru protejarea mediului. Când se gândesc la aceasta, multor persoane le vine în minte revalorificarea ambalajelor, însă uleiul este o substanță care poate și trebuie să fie reprelucrată, atât la nivel individual, în gospodărie, cât și atunci când deții o afacere.
Uleiul poate avea consecințe negative asupra mediului dacă nu este colectat și prelucrat în mod corespunzător. Totodată, revalorificarea acestuia aduce avantaje la nivel economic, pentru că se reduc costurile aferente producției de ulei și de energie. În continuare, poți afla mai multe despre de ce este importantă reciclarea uleiului uzat și cum se desfășoară procesul.
1. De ce este necesară reciclarea uleiului uzat?
Uleiul uzat poate reprezenta un pericol semnificativ pentru mediu, mai ales dacă acesta ajunge în sursele de apă potabilă. Un litru de ulei poate afecta calitatea a 1000 de litri de apă, o cantitate mare, mai ales în zonele unde accesul la apă potabilă este limitat.
Uleiul uzat este o materie primă importantă atât în industria producției de ulei, cât și în cea a energiei electrice. În prezent, aproximativ 70% din uleiul folosit care poate fi prelucrat este transformat în ulei de bază, care prin procesare este transformat la rândul său în ulei rafinat sau în produse lubrifiante.
Uleiul uzat poate fi revalorificat și în domeniul energetic, spre exemplu ca combustibil în fabricile unde se produce ciment sau ca reductor în industria cimentului. Acesta poate deveni și un combustibil de bază, contribuind astfel la reducerea consumului de resurse naturale.
Reciclarea vizează nu doar uleiul ars folosit pentru gătit, ci și uleiul folosit în industria auto. Este necesar să fie realizată această procedură pentru că, odată ajuns în țevile din sistemul de canalizare le dăunează acestora și, în plus, reprezintă un pericol de contaminare a apei potabile, chiar dacă este depozitat în recipiente ermetice care sunt apoi duse la gropi de gunoi.
Din cauza uleiului vegetal care crează blocaje în țevile sistemului de canalizare, pot apărea scurgeri ale conținutului acestuia, ceea ce afectează drastic calitatea apei și pot cauza îmbolnăviri. Aceste evenimente neprevăzute implică și costuri mărite pentru administrația orașelor, care trebuie să investească în reparația sistemului de canalizare. De aceea, în multe orașe se iau, la nivel administrativ, măsuri de colectare a uleiului de uz casnic.
Cum se deosebește uleiul uzat de cel inițial?
Uleiul își schimbă compoziția chimică în urma gătirii la temperaturi înalte sau prin procedurile desfășurate în industria auto. În primul caz, uleiul absoarbe apă și grăsimi, ceea ce duce la schimbarea proprietăților chimice în prezența carbohidraților și la temperaturi mari. În cel de-al doilea caz, uleiurile se amestecă cu apă și alte substanțe lubrifiante sau cenușă și reziduuri de metal. Pentru a putea fi folosit din nou, uleiul aflat mai ales în compoziția lubrifianților auto trebuie trecut printr-un proces de rerafinare pentru îndepărtarea impurităților și aducerea la starea inițială.
2. Cum se colectează și procesează uleiul reciclat?
În ultimii ani, mai ales sub influența reglementărilor de la nivel european în ceea ce privește măsurile de protecție a mediului, în general, și reciclarea uleiului ca metodă de stopare a efectelor negative ale acestuia, în particular, au apărut din ce în ce mai multe inițiative de colectare și reprocesare a uleiului folosit, indiferent dacă este vorba despre cel alimentar sau cel din industria auto.
2.1. Colectarea uleiului uzat – la ce servicii poți apela?
Uleiul alimentar uzat este colectat în mai multe tipuri de centre, de obicei în:
Supermarketuri care oferă un astfel de serviciu
Multe supermarketuri colectează uleiul adus de clienți, pe care îl redirecționează către centre specializate. Aceasta este o soluție mai ales pentru consumatorii casnici.
Centre de colectare a echipamentelor electronice
Acestea se ocupă cu strângerea bateriilor, a electrocasnicelor, a fierului vechi și metalelor neferoase, dar activitatea lor se extinde și la plastic, carton, ulei etc.
Centre de colectare a uleiului uzat care oferă servicii pentru restaurante
Acestea îți pun la dispoziție, de obicei, și recipiente de diferite mărimi pentru a stoca în siguranță această materie primă care urmează să fie preluată apoi gratuit de către firmă. Primești, la schimb, ulei pentru gătit, detergenți sau alte produse care-ți folosesc pentru desfășurarea activității tale.
Centre de reciclare
Poți contacta și o firmă care are drept activitate reciclarea ambalajelor, a anvelopelor și a echipamentelor electronice, dacă oferă și posibilitatea de reciclare a uleiului.
Poți consulta online listele cu centre în funcție de orașul unde-ți desfășori activitatea și le poți contacta pe cele care te interesează, pentru a găsi parteneri de încredere care să te sprijine în predarea și reciclarea uleiului uzat rezultat în urma activității antreprenoriale pe care o desfășori. Ca să reciclezi uleiul în cadrul afacerii tale, poți implementa reguli de colectare a acestuia de către angajați pe cât este posibil.
În ceea ce privește uleiul uzat rezultat în urma operațiunilor din service-urile auto, poți apela la firme specializate în colectarea și prelucrarea acestei substanțe.
În cazul uleiului rezultat din întreținerea autoturismelor, poți căuta un magazin de piese auto sau un service care colectează această materie primă. Adună-l în recipiente curate, închise ermetic și asigură-te că uleiul nu este amestecat cu antigel sau ulei de frână, pentru că atunci nu poate fi reciclat.
În afara acestor două opțiuni, poți lua în considerare și firmele de exploatare a petrolului și a gazelor naturale care activează și în domeniul energetic, mai ales în cel al metodelor inovatoare de producere a acesteia.
2.2. Cum se desfășoară procesul de prelucrare a uleiului uzat?
Reciclarea uleiului se desfășoară diferit în funcție de tipul acestuia: vegetal sau pentru motor.
Reciclarea uleiului vegetal
Uleiul vegetal este reciclat la centre de procesare dotate cu sisteme de digestie anaerobă, care presupune descompunerea materiei organice în absența oxigenului. Astfel rezultă biogazul, care poate fi folosit pentru producția de energie, pentru încălzirea apei sau drept combustibil pentru autovehicule.
Uleiul vegetal uzat se duce și la centrale care produc biodiesel, combustibil compatibil cu multe dintre motoarele autovehiculelor existente în prezent.
Reciclarea uleiului pentru motor
Reciclarea uleiului pentru motor se face printr-un proces care conține mai multe etape. Depinde de tipul uleiului dacă anumiți pași trebuie urmați sau nu. În primă fază, se îndepărtează compușii stabili cu o masă mai mare decât a uleiului, care se adună în partea de jos a lichidului. Astfel, uleiul curge mai ușor și poate fi prelucrat mai rapid. Compușii solizi care rămân se îndepărtează cu mai multe filtre din ce în ce mai fine. Aceste resturi sunt aruncate în mod responsabil sau folosite pentru producția de energie.
Sunt îndepărtate, în cazul uleiului auto, și urmele de combustibili ușori care pot fi folosite apoi pentru aprovizionarea energetică a centrului de reciclare. De asemenea, este captat si etilen glicolul care poate fi întrebuințat în compoziția antigelului reciclat.
Următorul pas este îndepărtarea umezelii din ulei prin intermediul unei substanțe cu proprietăți higroscopice, adică de absorbție a umidității. De asemenea, uleiul se introduce în coloane de rectificare cu site moleculare integrate, care au rolul să rețină apa.
Apoi, are loc distilarea uleiului, tot în coloanele de rectificare, în urma căreia rezultă uleiul de bază. Din uleiul uzat se separă cel industrial, apoi prin distilare se delimitează uleiul de bază, adică partea care poate fi folosită pentru producerea lubrifianților. Rafinarea este următorul pas, aceasta presupunând îndepărtarea sedimentelor rămase după purificare. Uleiul rafinat obținut poate fi prelucrat în continuare prin adăugarea de aditivi. Rezultă, astfel, produse folosite în industria auto.
La final poate avea loc și separarea finală a uleiurilor, prin care acestea sunt împărțite în trei categorii, în funcție de tipul de lubrifianți care rezultă:
- de uz general;
- cu vâscozitate redusă pentru domeniul auto și aplicații industriale;
- cu vâscozitate mare.
Apoi, la uleiurile de bază astfel rezultate se adaugă aditivi, în funcție de produsul care trebuie obținut și de calitățile acestuia. Urmează testarea produselor în ceea ce privește calitatea și puritatea, înainte ca acestea să fie puse pe piață.
Din rafinarea unei unități de ulei de motor rezultă:
- 71% ulei de bază pentru lubrifianți;
- 5% combustibili;
- 14% asfalt;
- 10% apă.
În schimb, uleiul nefolosit anterior produce, prin rafinare, următoarele substanțe:
- 84% combustibili;
- 9% gaze;
- 4% coca;
- 3% asfalt;
- 3% produse petrochimice;
- 1% ulei de bază pentru lubrifianți.
3. Obligațiile legale ale antreprenorilor în ceea ce privește reciclarea uleiului uzat
Există anumite prevederi legale legate de reciclarea uleiului uzat rezultat din activitatea diferitelor domenii. Antreprenorii au obligația de a declara întrebuințarea de substanțe clasificate ca periculoase pentru mediu. Pentru a avea posibilitatea de folosire a lor în continuare, se impune plata de 2% din valoarea acestora către Fondul de Mediu.
Printre aceste substanțe periculoase se găsesc și următoarele tipuri de uleiuri:
- de bază nerafinat sau rezidual rezultat în urma procesării țițeiului;
- derivați compecși ai cărbunelui – ulei antracenic, fenolic, naftenic și metilnaftenic, ulei de huilă, de gudron, reziduuri de extracție sau distilate din ulei de spălare.
Acestea sunt enumerate în Hotărârea Guvernului nr. 937 din 1 septembrie 2010, care are drept obiect clasificarea, ambalarea și etichetarea pentru introducerea pe piață a substanțelor periculoase.
De asemenea, tot în legătură cu declararea cantității de uleiuri introduse pe piață de către operatorii economici, trebuie plătită o contribuție de 0,3 lei/kg. Tipurile de ulei vizate sunt cele:
- pe bază minerală;
- sintetice sau semi-sintetice;
- cu sau fără adaosuri.
Uleiul vegetal nu este reglementat în vreun fel la nivel național, însă dacă deții un restaurant unde se folosesc cantități semnificative din acest produs poți lua în considerare reciclarea lui, pentru a avea o afacere mai sustenabilă.
Din aceste reglementări, se observă că este vizată mai ales industria producției auto. Uleiurile rezultate din procesarea țițeiului sunt utilizate mai ales pentru producerea de lubrifianți auto, care conțin uleiuri minerale din această materie brută.
De asemenea, și industria petrolului este afectată de aceste reglementări, întrucât petrolul brut conține anumite uleiuri care pot diferi de la zonă la zonă, dar care se numără printre cele încadrate la substanțe periculoase, de exemplu uleiul naftenic.
Tot aici intră și centrele de rerafinare a lubrifianților, care conțin uleiuri de bază în proporție de 70-95%. Rerafinarea este importantă pentru reintroducerea în circuitul economic a acestor produse care prin utilizare acumulează impurități, apă, combustibil, produse cu bitum.
De asemenea, este vizată și industria extracției și prelucrării cărbunelui, pentru că hidrocarburile aromatice, dintre care unele sunt reprezentate de uleiurile menționate mai sus, pot avea efecte negative asupra mediului.
Pentru a primi ajutor în îndeplinirea acestor obligații legale, poți apela la servicii de consultanță de mediu. Acestea sunt esențiale pentru cine are o afacere, indiferent de nivelul impactului acesteia asupra mediului. Firma de consultanță îți oferă sprijin în tot ceea ce privește sustenabilitatea afacerii tale și adaptarea la cerințele legale din domeniul în care activezi. Pentru a găsi partenerul potrivit, poți consulta portofoliul diferitelor firme din domeniu, pentru a obține o imagine clară asupra punctelor forte ale acestora.
Acest proces de contribuție la Fondul de Mediu nu trebuie privit, însă, doar ca o obligație pentru a putea funcționa în continuare ca afacere. El trebuie abordat și din perspectiva protecției mediului, o componentă importantă a activității oricărei companii.
Chiar dacă în prezent nu este reglementată reciclarea uleiului, ci doar raportarea cantităților de ambalaje devenite deșeu și revalorificarea acestora, poți lua inițiativă și căuta servicii care permit reciclarea uleiului mineral, dacă din activitatea ta rezultă această substanță ca reziduu. Există firme specializate în colectarea și revalorificarea sau eliminarea, când repunerea în circulație nu este posibilă, a deșeurilor petroliere cu care poți colabora în acest demers. În acest mod, te poți detașa de competitori și îți poți construi o imagine de brand puternică, caracterizată de viziunea largă și accentul pus pe inovație.
Uleiul uzat poate deveni o materie primă importantă, dacă este colectat și revalorificat prin procedee speciale de reciclare. Acesta poate fi folosit în industria auto sau ca și combustibil pentru producerea de energie electrică.
Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com
Distribuie