reciclarea-bateriilor-auto

Reciclarea bateriei auto: Care sunt beneficiile pentru mediu și economie + Ce trebuie să faci pentru o reciclare corectă

Eco Synergy » Reciclare » Reciclarea bateriei auto: Care sunt beneficiile pentru mediu și economie + Ce trebuie să faci pentru o reciclare corectă

Bateriile cu plumb alimentează majoritatea mașinilor de pe drumurile din România. Și, în timp ce acestea sunt esențiale pentru funcționarea automobilului, situația de schimbă atunci când se defectează și sunt aruncate incorect. Plumbul din acești acumulatori este extrem de periculos pentru mediu, deoarece poate contamina apele subterane și poate afecta negativ sănătatea oamenilor și a animalelor. Reciclarea corectă oferă companiei producătoare posibilitatea de a recupera materiale valoroase, protejând în același timp și mediul.

1. Reciclare baterii auto – De ce este importantă?

Există câteva motive convingătoare pentru a recicla o baterie de mașină. Deși inofensive sub capota vehiculului, acestea pot fi extrem de dăunătoare mediului înconjurător dacă nu sunt aruncate în mod corespunzător. Iar acest lucru devine și mai important în cazul în care deții o flotă de mașini sau un business aferent.

Iată câteva motive pentru a lua în considerare reciclarea corespunzătoare a bateriei auto

  • Protejează apele subterane

Potrivit studiilor, dacă acumulatorii sunt depozitați în gropile de gunoi, aceste metale grele pot crea toxine care pot ajunge în apa potabilă. În plus, plumbul conținut de aceste baterii poate otrăvi mediul timp de ani de zile după contaminare.

  • Ajută la economisirea de energie

Prin recuperarea mineralelor valoroase în timpul procesului de reciclare, părți din bateria vehiculului pot fi reutilizate. Acest lucru reduce necesitatea de a fabrica componente de la zero, și ajută la economisirea de resurse, timp și energie în timpul procesului de fabricație.

  • Reduce acumularea depozitelor de deșeuri

Depozitele de gunoi sunt încă o mare problemă în România, care produce 6 milioane de tone de deșeuri pe an. La nivel mondial, cercetările arată că doar în 2021 peste 9 milioane de tone de deșeuri au fost aruncate la gropile de gunoi și doar un mic procent din acestea au fost reciclate. Astfel, prin reciclarea bateriilor auto, elementele periculoase precum plumbul și sulful sunt ținute departe de gropile de gunoi.

  • Te ajută să economisești bani

În loc să arunci bateria, o poți vinde unui magazin local de piese auto. Aceste companii reutilizează bateriile vechi de mașini în diferite moduri. Le pot casa pentru piese sau le pot recondiționa astfel încât să poată fi vândute din nou. Astfel, o baterie uzată te poate ajuta să recuperezi o mică parte din costurile uneia noi. Modelele care sunt încă în stare relativ bună vor obține cel mai bun preț, la fel ca și cele care sunt fabricate de producători cunoscuți.

Reciclarea bateriilor auto

2. Colectare baterii auto uzate – Sfaturi utile

Spre deosebire de sticlele de plastic, reciclarea bateriei unei mașini presupune  cu totul alt proces – materialele din baterie, precum plumbul sau acidul sulfuric, sunt periculoase și trebuie eliminate sau reciclate în condiții adecvate. Mai mult, se estimează că 85% din plumbul utilizat în ziua de astăzi este folosit pentru baterii, în special pentru cele auto. Iar când acestea se descarcă, 99% din acest plumb poate fi reciclat și folosit pentru a produce modele noi.

  • Unde să duci bateriile

Scapă de bateriile consumate prin intermediul unui distribuitor sau reciclator de încredere. Dacă intenționezi să cumperi o baterie nouă sau de schimb, ia aminte că unele magazine de piese auto au programe de susținere a reciclării prin care oferă diverse reduceri și avantaje. Este posibil, de pildă, să primești credit pentru o baterie nouă.

De asemenea, poți duce acumulatorii uzați la un reciclator specializat. Aceasta este o opțiune excelentă mai ales dacă ai o afacere cu mașini sau dacă ai mai multe baterii stocate în garaj.

Indiferent de ce variantă alegi, cel mai important lucru este ca aceste baterii să fie reciclate corespunzător –  sănătatea și siguranța personală, dar și a mediului, ar trebui să fie cea mai mare preocupare a reciclatorului ales.

  • Procesul de reciclare 

Odată ce bateriile sunt colectate, acestea sunt duse la un centru specializat, unde sunt procesate. Principalele componente ale unui baterii sunt plumbul, polipropilena și acidul sulfuric și sunt procesate astfel:

  • Acidul sulfuric este neutralizat și transformat în sulfat de sodiu, care este folosit pentru a face îngrășământ și detergent;
  • Părțile de plumb și polipropilenă sunt separate prin introducerea pieselor sparte ale bateriei într-o cuvă;
  • Bucățile de plastic sunt apoi colectate, iar lichidul este scurs din cuvă pentru a recupera plumbul;
  • Atât carcasele de plumb, cât și din plastic sunt apoi reciclate în baterii noi sau utilizate în alte produse industriale.

3. Reciclarea de acumulatori auto în cazul modelelor electrice

Încă din 2006, UE a impus prin Directiva 2006/66/CE ca cel puțin 50% din materialele conținute în bateriile și acumulatorii uzați să fie reciclate. Reciclarea bateriilor de mașini electrice este astfel o sarcină care revine tuturor producătorilor de mașini.

Procesul exact de reciclare depinde de tehnologia bateriei în cauză. O singură baterie este alcătuită din câteva sute de celule litiu-ion individuale, adunate în module care sunt, la rândul lor, combinate în întregul ce reprezintă  bateria. Există și alte componente electronice de demontat, inclusiv cele responsabile pentru controlul funcționării bateriei și asigurarea utilizării în siguranță a acesteia.

Reciclarea bateriilor electrica

Elementele structurale, materialele plastice și metalele trebuie trimise către centre de reciclare dedicate. Cel mai mare pas este tratarea celulelor litiu-ion, care sunt formate din mai multe elemente chimice diferite: cobalt, nichel și mangan. Pentru a recicla celula, diferitele elemente trebuie separate înainte de a fi tratate pentru a fi reutilizate ca materii prime. Procesul tehnic variază în funcție de compania în cauză și de natura exactă a materialelor implicate.

Eficacitatea metodelor de reciclare este măsurată prin mai multe criterii, inclusiv cantitatea de materii prime reutilizabile la sfârșitul procesului și cantitatea de energie consumată.

Așadar, reciclarea adecvată a bateriilor auto, fie ele cu plumb sau electrice, poate contribui la misiunea de sustenabilitate a industriei. Această economie circulară minimizează deșeurile, protejează mediul și asigură aprovizionarea cu  plumb și litiu necesară pentru a produce baterii noi.

Afacerea ta are nevoie de consultanță de mediu? Contactează-ne acum și fă primul pas către un viitor mai sustenabil, atât pentru compania ta, cât și pentru mediul înconjurător!

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.

Distribuie

Comments are closed.