Eco Synergy » Definitii

Definitii

Definitii ale termenilor referitori la activitatea OIREP

Ambalaje

Ambalaje

Toate produsele, indiferent de materialul din care sunt confectionate ori de natura acestora, destinate retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii bunurilor, de la materii prime, la produse procesate, de la producator, pana la utilizator sau consumator sunt considerate ambalaje. Articolul nereturnabil destinat acelorasi scopuri este, de asemenea, considerat ambalaj.

Criteriile care stau la baza definirii unui articol ca ambalaj: un articol se considera ambalaj daca indeplineste conditiile din definitie, fara prejudiciul altor functii pe care acesta le poate indeplini suplimentar, in masura in care acesta nu face parte integranta din produs, fiind necesar pentru a contine, a sustine sau a pastra produsul pe toata durata de viata a acestuia, iar toate elementele sale sunt destinate a fi utilizate, consumate ori eliminate impreuna cu produsul.

Ambalaj primar

Ambalaj de vanzare – ambalaj conceput si realizat pentru a indeplini functia de unitate de vanzare, pentru utilizatorul final sau consumator, in punctul de achizitie.

Ambalaj secundar

Ambalaj grupat, supraambalaj – ambalaj conceput pentru a constitui la punctul de achizitie o grupare a unui numar de unitati de vanzare, indiferent daca acesta este vandut ca atare catre utilizator sau consumatorul final, ori daca el serveste numai ca mijloc de umplere a rafturilor in punctul de vanzare; el poate fi separat de produs fara a afecta caracteristicile produsului.

Ambalaj tertiar

Ambalaj pentru transport – ambalaj conceput pentru a usura manipularea si transportul unui numar de unitati de vanzare sau ambalaje grupate, in scopul prevenirii deteriorarii in timpul manipularii ori transportului. Ambalajul pentru transport nu include containerele rutiere, feroviare, navale sau aeriene.

Ambalaj reutilizabil

Ambalaj care a fost conceput, proiectat si introdus pe piata pentru a realiza, in cadrul ciclului sau de viata, mai multe cicluri sau rotatii, fiind reumplut sau reutilizat in acelasi scop pentru care a fost conceput.

Ambalajul reutilizabil se considera introdus pe piata atunci cand este facut disponibil pentru prima oara, impreuna cu produsul pe care este destinat sa il contina, sa il protejeze, sa il manipuleze, sa il distribuie sau sa il prezinte. Ambalajul reutilizabil se considera deseu de ambalaj cand se inlatura, la sfarsitul duratei utile de viats. Ambalajul reutilizabil nu se considera deseu de ambalaj atunci cand este returnat pentru a fi refolosit.

Ambalaj de desfacere

Ambalaj pentru transport – ambalaj conceput pentru a usura manipularea si transportul unui numar de unitati de vanzare sau ambalaje grupate, in scopul prevenirii deteriorarii in timpul manipularii ori transportului. Ambalajul pentru transport nu include containerele rutiere, feroviare, navale sau aeriene.

Ambalaj compozit

Ambalaj confecţionat din două sau mai multe straturi din materiale diferite care nu pot fi separate manual şi formează o singură unitate integrală având un receptacul interior şi un înveliş exterior, care este umplut, depozitat, transportat şi golit ca atare.

Deseuri de Ambalaje

Deseuri de Ambalaje

Orice ambalaje sau materiale de ambalare care satisfac cerintele definitiei de deseu din anexa nr. 1 la Legea nr. 211/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, exclusiv reziduurile de productie.

Deseuri de ambalaje din comert si industrie

Toate ambalajele secundare, ambalajele pentru transport si ambalajele primare ale produselor destinate utilizarii exclusiv de catre operatori economici, care, ca natura si compozitie nu sunt similare cu deseurile menajere.

Deseuri de ambalaje generate

Cantitatea de ambalaje care devin deseuri pe teritoriul national, dupa ce acestea au fost utilizate pentru a contine, a proteja, a livra si a prezenta produse.

Deseuri de ambalaje reciclate

Cantitatea de deseuri de ambalaje generate care este reciclata, indiferent daca reciclarea se face in Romania, intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in afara Comunitatii Europene.

Deseuri de ambalaje valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie.

Cantitatea de deseuri de ambalaje generate pe plan national care este valorificata sau incinerata in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, indiferent daca valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu recuperare de energie se face în Romania, intr-un stat membru al Uniunii Europene ori in afara Uniunii Europene.

Deseuri de ambalaje valorificate

Cantitatea de deseuri de ambalaje generate pe plan national care este valorificata, indiferent daca valorificarea se face in Romania, intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in afara Uniunii Europene.

Ai mai multe intrebari? Apeleaza la unul din consultantii nostri.

Alte definitii:

Obiectiv de reciclare

Cantitatea totală de deşeuri de ambalaje reciclate, raportata la cantitatea totala de deseuri de ambalaje generate.

Obiectiv de valorificare sau de incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie

Cantitatea totala de deseuri de ambalaje valorificata sau incinerata in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, raportata la cantitatea totala de deseuri de ambalaje generate.

Introducere pe piața națională

A face disponibil, pentru prima oara, un produs pe piata nationala. Persoana juridica cu sediul in Romania care, potrivit legislaţiei de mediu aplicabile produsului respectiv, introduce pe piata nationala un produs, se considera ca fiind responsabila, potrivit art. 16 alin. (1) si pentru ambalajul produsului.

Deseuri municipale

1. Deseuri amestecate si deseuri colectate separat de la gospodarii, inclusiv hartia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, biodeseurile, lemnul, textilele, ambalajele, deseurile de echipamente electrice si electronice, deseurile de baterii si acumulatori si deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele si mobila;

2. Deseuri amestecate si deseuri colectate separat din alte surse in cazul in care deseurile respective sunt similare ca natura si compozitie cu deseurile menajere. Deseurile municipale nu includ deseurile de productie, agricultura, silvicultura, pescuit, fose septice si reteaua de canalizare si tratare, inclusiv namolul de epurare, vehiculele scoase din uz si deseurile provenite din activitati de constructie și desfiintari.

A face disponibil pe piața națională

Orice furnizare a unui produs pentru distribuire, consum sau utilizare pe piata nationala in cadrul unei activitati comerciale, in schimbul unei plati sau gratuit.