Zatul de cafea si mediul inconjurator cum poate fi folosit eco friendly

Zațul de cafea și mediul înconjurător: cum poate fi folosit eco friendly?

Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Zațul de cafea și mediul înconjurător: cum poate fi folosit eco friendly?

Este binecunoscut faptul că industria cafelei are un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Tot ceea ce înseamnă lanțul de aprovizionare cu cafea utilizează energie într-o anumită măsură, de la cultivare și procesare, până la transport și prăjire. Astfel, consumul de cafea are propria sa amprentă de carbon. Cu toate acestea, zațul de cafea poate reprezinta o resursă utilă planetei, dacă este folosit corespunzător. 


Vei afla din acest articol care sunt proprietățile zațului de cafea și cum se poate utiliza, atât în gospodărie, cât și în mediul de afaceri, precum și felul în care aceste deșeuri aparent inofensive pot afecta planeta. De asemenea, vei putea citi despre impactul capsulelor de cafea asupra mediului înconjurător și felul în care acestea pot fi reciclate, precum și despre soluții interesante pentru reutilizarea acestor resturi de cafea.

 

1. Zatul de cafea informatii generale

1. Zatul de cafea informatii generale

Cafeaua este unul dintre cele mai folosite produse alimentare în întreaga lume. Fie că vorbim de utilizarea ei la locul de muncă sau acasă, fie că ne referim la industria de ospitalitate (cafenele, restaurante, hoteluri etc.), cafeaua este extrem de populară în întreaga lume. 

 

Zațul de cafea este un deșeu obținut din prepararea cafelei măcinate. În medie, sunt necesare între 11 și 14 grame de cafea pentru a face o ceașcă, generând resturi umede care nu pot fi folosite din nou și care sunt, de obicei, aruncate împreună cu deșeurile generale.

 

La prima vedere, zațul este considerat un deșeu nepericulos pentru mediul înconjurător. Cei mai mulți dintre oameni consideră că este sigur să fie aruncat cu alte deșeuri organice, însă este mai puțin cunoscut faptul că zațul de cafea poate avea o influență negativă asupra mediului atunci când ajunge la groapa de gunoi. 

 

Zațul de cafea este bogat în zaharuri (aproximativ jumătate din greutate), proteine și lignine. Acesta conține, de asemenea, cantități semnificative de potasiu, azot, magneziu și fosfor. Tocmai de aceea, zațul de cafea are multe utilizări practice în casă și grădină, precum și în rutina de frumusețe. În ultimii ani, tot mai multe inițiative au demonstrat utilitatea zațului de cafea ca resursă biodegradabilă și chiar calitatea sa de combustibil. 

2. Zatul de cafea si planeta

2. Zatul de cafea si planeta

Conform mai multor surse, cafeaua este al doilea cel mai căutat produs de bază din lume, cu o industrie care valorează peste 100 de miliarde de dolari pe tot globul. Numai în ceea ce privește exportul, industria este evaluată la 20 de miliarde de dolari și continuă să fie în creștere – în medie, 500 de miliarde de cești de cafea sunt consumate pe Pământ în fiecare an. 

 

De cele mai multe ori, oamenii aruncă aceste resturi de cafea direct în coșul de gunoi, fără a fi separată de restul deșeurilor. În acest fel, zațul de cafea ajunge la groapa de gunoi și se va descompune în acest mediu lipsit de aer în cel puțin trei luni. 

 

În procesul de descompune în depozitele de gunoi, resturile de zaț de cafea emit metan, un gaz cu efect de seră de până la 28 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon. În acest fel, contribuie semnificativ la încălzirea globală. Studiile arată că, pe o perioadă de 20 de ani, doar un kilogram de metan încălzește planeta de 80 de ori mai mult decât aceeași cantitate de dioxid de carbon (CO2).  

 

Având în vederea această proprietate, au apărut mai multe studii prin care s-a demonstrat faptul că zațul de cafea poate fi folosit pentru captarea și stocarea metanului. De asemenea, poate fi folosit într-o zi pentru a capta metanul, pentru a fi utilizat ca alternativă de combustibil curat la combustibilii fosili.

3. Metode de utilizare a zatului de cafea in gospodarie

3. Metode de utilizare a zatului de cafea in gospodarie

De la folosirea acestuia în grădină sau la plantele din interior până la înlocuirea unor produse cosmetice, precum exfoliantele, zațul de cafea poate avea nenumărate utilizări în casa fiecăruia. Inspiră-te din lista de mai jos și folosește eficient resturile cafelei de mâine dimineață. 

  • Îngrășământ natural – Zațul de cafea este un îngrășământ excelent deoarece conține mai mulți nutrienți necesari creșterii plantelor. De asemenea, scade concentrațiile de metale grele din sol, atragand viermii care optimizează procesul de descompunere.
  • Îmbunătățește compostul – Adăugarea de compost în grădină ajută la sănătatea plantelor, iar zațul de cafea adăugat poate ajuta la creșterea nivelului de nutrienți și la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. 
  • Absoarbe mirosurile neplăcute – Zatul de cafea poate ajuta la absorbția și eliminarea mirosurilor din frigider, de exemplu. De asemenea, poate fi utilizat pentru alte obiecte care au căpătat un miros neplăcut, cum sunt pantofii sport sau geanta de sală. Folosirea resturilor de cafea ca exfoliant pentru mâini poate ajuta la eliminarea mirosurilor persistente de ceapă sau usturoi.
  • Colorant natural – Zațul de cafea poate fi o alternativă naturală excelentă la coloranții chimici duri. Prin umezirea acestuia, poate fi folosit pentru nuanțarea hârtiei, a țesăturilor sau chiar pentru accentuarea părului închis la culoare.  
  • Alungă insectele – Datorită faptului că zațul conține conține compuși toxici pentru multe insecte, îl poți folosi pentru îndepărtarea țânțarilor, a musculițelor de fructe, a gândacilor, precum și a altor dăunători. De exemplu, adăugat la baza legumelor din grădină, acesta alungă melcii.  
  • Tratamente cosmetice – Zațul de cafea poate fi folosit ca exfoliant pentru față și corp. În combinație cu diverse alimente, precum mierea, oul sau iaurtul, ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și tonifică pielea. De asemenea, exfolierea scalpului poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a excesului de produse chimice și poate chiar accelera creșterea părului.

4. Solutii inedite de folosire a zatului de cafea in lume

4. Solutii inedite de folosire a zatului de cafea in lume

Dacă ai o afacere în care consumul de cafea este semnificativ, poți găsi în continuarea articolului mai multe variante creative în care poți folosi resturile și în care poți eficientiza procesul de reciclare la birou. Există numeroase inițiative care valorifică zațul de cafea uzat și le transformă în consumabile sau produse durabile. 

Este esențial să ai capacitatea de a evalua acest impact și a apela la un serviciu de consultanță de mediu dacă întâmpini dificultăți în acest proces. De altfel, transferul de responsabilitate în acest domeniu este o practică apreciată și valoroasă. 

Au fost căutate modalități inovatoare de a reutiliza zațul de cafea și de a preveni ca acesta să ajungă la groapa de gunoi. Resturile de cafea sunt deja folosite pe plan internațional pentru a produce biodiesel și peleți pentru încălzire. Experții afirmă că în următorii ani zațul de cafea nu va mai fi un simplu deșeu, ci va fi considerat o materie primă pentru industrie. Pe lângă compost și biocombustibil, resturile de cafea au fost folosite pentru a face o gamă largă de produse, de la produse cosmetice până la haine.

După ani de experimente, designerul Julian Lechner a fondat un start-up care folosește zațul de cafea uzat și materii prime regenerabile (cleiuri) pentru a fabrica produse durabile inovatoare, cum ar fi cești de espresso și cappuccino. 

În Taiwan, o companie a brevetat o tehnologie pentru a produce fire din deșeurile de cafea. Țesăturile realizate cu această tehnologie inovatoare au calități naturale anti-miros; se usucă mai repede decât bumbacul și oferă o protecție mai bună împotriva razelor UV. Din această tehnologie sunt realizate o gamă largă de produse: cămăși, lenjerie de pat și încălțăminte.

Serigrafii americani Alex White și John Mohr au testat diferiți pigmenți naturali și au ajuns la concluzia că zațul de cafea este un ingredient ideal pentru cerneala textilă. Pentru a-l produce, zațul se amestecă cu oțet, se strecoară și apoi se fierbe pentru a lăsa lichidul suplimentar să se evapore. Această cerneală inovatoare este folosită cu succes pentru imprimarea tricourilor.

5. Capsulele de cafea impactul asupra mediului inconjurator si reciclarea acestora

5. Capsulele de cafea impactul asupra mediului inconjurator si reciclarea acestora

În ultimii ani au apărut tot felul de soluții și tehnologii pentru prepararea cafelei, cum sunt capsulele de cafea. Materialele polilaminate care compun cele mai populare capsule le fac un tip de deșeu greu de gestionat și reciclat. 

În funcție de specificul acestor materiale, unele componente ar putea fi reciclabile sau compostabile sau s-ar putea să ajungă direct în coș, ajungând la groapa de gunoi. Tocmai de aceea, este fundamental să acorzi o atenție sporită tipului de capsule pe care îl folosești, indiferent că este vorba de consumul de acasă, de la birou sau cel asociat afacerii tale. 

Există companii de profil care folosesc aluminiu pentru capsule, adică sunt create din materie primă nouă care a fost extrasă din pământ și a suferit un proces de rafinare și electroliză. Cu toate că acesta poate fi reciclat, implică o multitudine de resurse pentru colectarea și procesarea ulterioară. Există, de asemenea, capsule din plastic în mai multe straturi, destul de greu de reciclat. 

Pe piață au apărut și capsule biodegradabile, însă durata de timp și compatibilitatea cu compostarea industrială variază foarte mult, deci trebuie ținut cont de toate aspectele. 

Din păcate, din cauza procesului intensiv de fabricație și a deșeurilor rămase după utilizare, majoritatea capsulelor de cafea nu sunt ecologice. Impactul capsulelor depinde însă de obiceiurile de consum și de atenția pentru procesul de reciclare.

6. Zatul de cafea si mediul inconjurator concluzii

Zațul de cafea are un potențial ridicat, atât în ​​ceea ce privește compostarea organică, cât și în ceea ce privește valorificarea energiei și producerea de noi materiale. De altfel, există un potențial economic ca zațul de cafea folosit să fie reutilizat pe o scară mai largă. Cu toate acestea, inițiativele de compostare și reciclare la scară industrială sunt costisitoare, necesitând o investiție semnificativă în infrastructură. 

Fără îndoială, conștientizarea impactului pe care aceste resturi de cafea le pot avea asupra mediului înconjurător este primul pas pentru rezolvarea acestei probleme. Indiferent de domeniul în care activezi, este important să reduci cât mai mult acest impact și să găsești cele mai potrivite soluții pentru reutilizarea acestui produs secundar inevitabil al consumului de cafea.

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com. 

Distribuie

Comments are closed.