Eco Synergy » Deseuri » Deseuri Sticla » Unde se reciclează sticla? Sfaturi utile pentru operatorii economici
Ecologia este o problemă actuală, de interes general. Indiferent că este vorba de plastic, metal sau sticlă, reciclarea contribuie la obținerea unui echilibru în mediul înconjurător, care este, în prezent, împânzit cu deșeuri. Chiar și un mic gest poate determina o schimbare enormă. Astfel, dacă ești un agent economic care pune pe piață ambalaje și vrei să știi cum poți ajuta la îndreptarea problemelor de ecologie în care, probabil, se afundă și orașul tău, citește în continuare acest articol!
1. Unde reciclez sticla? Generalități despre reciclarea sticlei și beneficiile asupra mediului
Sticla este un material solid amorf, adesea transparent, obținut prin topirea unui amestec format din nisip, sodă și calcar. Are utilitate practică, dar și decorativă, fiind prezentă pretutindeni în viața de zi cu zi. Dacă și tu ești un operator economic, atunci probabil știi deja faptul că ești obligat să raportezi cantitățile de ambalaje puse pe piață, conform legislației actuale din România. De asemenea, trebuie să susții financiar și să valorifici deșeurile provenite din ambalaje, cel puțin până la atingerea țintelor minime prevăzute de legea din țara noastră. În loc să arunci pur și simplu la ghena de gunoi sticla, plasticul, hârtia sau metalul, ai putea încerca să faci un bine pentru mediu și să colectezi selectiv și apoi să contractezi un colector care sa ridice aceste materiale la centrele special concepute în acest scop, fie că este vorba de reciclarea plasticului, fie că este vorba de reciclarea sticlei!
În cazul în care nu atingi obiectivele anuale de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, vei plăti 2 lei/ kg pentru diferența dintre obiectivul anual și obiectivul efectiv realizat de tine. Totodată, dacă autoritățile constată că în ultimii 5 ani, firma ta nu a valorificat ambalajele conform normelor impuse, vor fi stabilite sume de plată retroactive până la data controlului. De aceea, ținând cont de toate aceste aspecte, este esențial să te gândești în mod serios la reciclare. În plus, reciclarea sticlei aduce după sine o serie de beneficii. Iată 3 dintre acestea:
● Trebuie să știi că, prin reciclarea sticlei, se economisește extrem de multă energie și materie primă.
● Un avantaj al sticlei este că procesul de reciclare poate avea loc la infinit, costurile de obținere a unui material nou devenind din ce în ce mai mici.
● Producătorii de obiecte din sticlă sunt avantajați de caracterul reutilizabil al sticlei, durata de folosire a aparaturii mecanice de prelucrare fiind prelungită.
2. La ce servicii poți apela pentru reciclarea sticlei?
Dacă ești un operator economic și deții o afacere, probabil că nu îți face plăcere să te ocupi de mai multă birocrație. Astfel, pentru a scăpa de problema reciclării și raportării cantităților de ambalaje, poți opta pentru serviciile oferite de o companie care preia răspunderea extinsă a producătorului,. În plus, vei putea beneficia și de servicii de consultanță de mediu, pentru a putea înțelege cât de important este să respecți normele sustenabilității. La final, vei vedea că este foarte ușor să faci un bine pentru natură, iar afacerea ta va deveni una în armonie cu mediul înconjurător, dar, în același timp, și în conformitate cu legislația din România!
3. Reciclarea sticlei – o problemă globală
Sticla este în fruntea clasamentului celor mai rezistente deșeuri produse de umanitate. Acest material s-ar descompune în pământ abia într-un milion de ani. Gândește-te doar ce impact are acest număr asupra cursului istoriei planetei noastre, dacă nu ar fi luate măsuri. La nivel global, dacă s-ar recicla cu 10% mai multă sticlă decât se reciclează în prezent, atunci emisiile de particule ar fi reduse cu 8%, iar cele de oxizi de sulf, cu 10%.
Desigur, România nu este singura țară care se confruntă cu probleme de ecologie, în special legate de reciclarea sticlei. Îngrijorător, întreaga planetă este afectată. Însă, din fericire, există soluții pentru a rezolva problema raportării ambalajelor și valorificării deșeurilor, făcându-ți astfel viața mai simplă! Deși pare un concept dificil, reciclarea este, de fapt, foarte simplă și ușor de implementat, iar dacă mai mulți agenți economici ar alege să procedeze conform normelor legale, atunci schimbarea ar fi una majoră, vizibilă chiar de îndată!
Prin urmare, nu este deloc greu să reciclezi sticla, atât timp cât rămâi întotdeauna informat și îți cunoști foarte bine opțiunile. Important este să îți dorești să faci o schimbare în mediul în care trăiești și să acționezi în spiritul ecologiei, devenind un model și pentru ceilalți!
Sursa foto: Shutterstock.com
Distribuie