Reciclare Electrocasnice

Unde se reciclează electrocasnicele și de ce este importantă reciclarea lor

Eco Synergy » Deseuri » Unde se reciclează electrocasnicele și de ce este importantă reciclarea lor

Utile în fiecare gospodărie, electrocasnicele reduc timpul dedicat treburilor casnice, asigurând oamenilor confort și mobilitate pentru a desfășura alte activități. Însă, electrocasnicele uzate și nefolositoare pot deveni un adevărat pericol pentru mediul înconjurător atunci când nu se asigură reciclarea acestora. De aceea, operatorii economici care fac parte din această industrie trebuie să conștientizeze faptul că reciclarea electrocasnicelor e o măsură absolut necesară pentru a avea grijă de sănătatea comunității, dar și pentru a valorifica materiile obținute din tratarea deșeurilor. Un pas mic pentru tratarea acestor deșeuri înseamnă un pas mare pentru imaginea companiei tale și pentru modul în care îți desfășori operațiunile!

1. Reciclarea electrocasnicelor uzate – o problemă majoră pentru mediul înconjurător

 

Atunci când electrocasnicele ies din uz și nu mai sunt folositoare pentru utilizatori, acestea intră în categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Precum celelalte tipuri de deșeuri, în momentul în care electrocasnicele uzate sunt abandonate, fără a fi reciclate, acestea conduc la poluarea întregului ecosistem și la deteriorarea sănătății oamenilor și a celorlaltor vietăți.

Substanțele periculoase pătrund în mediu și poluează aerul, solul și apa, iar efectele devastatoare își pot face simțită prezența pentru o perioadă îndelungată de timp. De exemplu, freonul care se regăsește în aparatele frigorifice reprezintă un gaz cu efect de seră care conduce la distrugerea stratului de ozon și la creșterea temperaturii la nivel global. Toate aceste consecințe se traduc printr-un mediu grav afectat, care poate conduce la îmbolnăvirea oamenilor.

Însă, prin colectarea eficientă și reciclarea corectă a electrocasnicelor, se pot recupera materii prime și elemente care au:

  • valoare economică: aluminiu, fier, cupru, sticlă etc.;
  • valoare energetică, fiind necesare în activitatea termocentralelor: cauciuc, lemn, plastic.

Pentru a reduce semnificativ aceste pericole, atât consumatorii casnici, cât și operatorii economici, cum ar fi producătorii și distribuitorii, trebuie să se asigure că DEEE-urile sunt preluate de operatorii competenți în vederea reciclării ulterioare.

De asemenea, colectarea și valorificarea deșeurilor provenite de la electrocasnicele uzate aduc multiple beneficii pentru economica globală. În acest sens:

  • se pun bazele unei economii circulare mulțumită recuperării materiilor prime secundare;
  • sunt promovate conceptele de producție sustenabilă și de consum responsabil;
  • crește gradul de eficiență a resurselor.

2. Unde se reciclează electrocasnicele – sfaturi pentru protejarea mediului

 

Conform OUG nr. 5/2015, preluarea electrocasnicelor uzate se poate realiza de către distribuitori, de serviciul public de colectare ori de centrele de colectare a operatorilor economici autorizați.

Electrocasnicele uzate nu trebuie să fie amestecate cu deșeurile menajere, ci necesită o colectare separată pentru a putea fi valorificate în mod corespunzător.

Companiile care fac parte din industria de comercializare și distribuție a electrocasnicelor, trebuie să asigure un proces eficient de reciclare pentru a proteja nu numai mediul, ci și sănătatea oamenilor. Așadar, prin intermediul unui consultant de mediu, compania ta va înțelege mai clar ce presupune activitatea de gestionare a deșeurilor, care include realizarea unor evidențe lunare și raportări anuale a DEEE-urilor. În cazul în care întâmpini dificultăți în privința colectării separate și a reciclării acestor deșeuri, te poți baza pe ajutorul oferit de OIREP (Organizație de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor – aceasta preia obligațiile legale ale producătorilor de echipamente electrice și electronice cu scopul îndeplinirii ratelor minime anuale de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice – DEEE).

Rolul OIREP-ului este de a te ajuta să atingi obiectivele anuale de reciclare. În funcție de specificul fiecărei organizații, acestea pot să difere, spre exemplu, ECO SYNERGY se ocupă de ambalaje. Totodată, se asigură trasabilitatea deșeurilor, adică toate deșeurile pot fi urmărite pentru a se asigura reciclarea corectă a acestora și realizarea unei economii circulare și sustenabile, care protejează mediul înconjurător, sănătatea oamenilor și activitatea agenților economici.

Tratarea și reciclarea electrocasnicelor presupune un proces format din mai multe etape:

  • mai întâi are loc procesul de sortare a deșeurilor, fiind împărțite în diferite categorii, cum ar fi: electrocasnice mari, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, aparate frigorifice etc.;
  • apoi este necesară îndepărtarea în siguranță a elementelor care au un grad mare de periculozitate sau care necesită o atenție deosebită pentru tratarea lor: agenții frigorifici, azbestul, lichidele rămase, componentele electrice etc.;
  • la final, electrocasnicele sunt dezmembrate și se identifică elementele și materiile prime care pot fi recuperate prin intermediul operațiunilor de valorificare.

Acest proces poate varia în funcție de mai mulți factori, însă, cele mai importante aspecte ale acestei operațiuni sunt date de extragerea substanțelor periculoase și de recuperarea materialelor care pot fi reutilizate pentru a produce alte electrocasnice.

Reciclare electrocasnice-concluzii

În concluzie, după ce stabilești unde și cum sunt reciclate electrocasnicele, compania va beneficia de o îmbunătățire a modului în care își desfășoară activitatea și va arăta cum pune conceptul de CSR în practică. Reciclarea este răspunsul pentru un viitor sustenabil, reprezentat de economia circulară, care aduce multiple beneficii tuturor companiilor!

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *