reciclarea-ceramicii

Reciclarea ceramicii: cum să gestionezi aceste deșeuri în activitatea ta profesională

Eco Synergy » Reciclare » Reciclarea ceramicii: cum să gestionezi aceste deșeuri în activitatea ta profesională

Mai mult ca niciodată, mediul înconjurător are nevoie de cetățeni responsabili, privind influența pe care îl pot avea asupra planetei. Tocmai de aceea, adoptarea unor obiceiuri corecte de reciclare este ceea ce poate face diferența în influența oamenilor asupra mediului. Atât agenții economici, cât și oamenii de rând, pot dezvolta o cultură ecologică, făcând alegeri sustenabile și având grijă față de planetă. 

 

Când vine vorba de reciclare, există mai multe tipuri de deșeuri cărora li se aplică reguli stricte pentru a putea fi refolosite. De exemplu, ceramica face parte din categoria deșeurilor de sticlă. Din cauza faptului că aceasta conține, însă, și alte materiale precum argila, nisipul, oxizii de fier, aluminiu și cuarț, reciclarea ceramicii nu poate avea loc în același timp cu reciclarea sticlei. 

 

Astfel, procesul de colectare și reciclare a ceramicii poate fi mai complicat. Vei afla din acest articol dacă ceramica este biodegradabilă, cum se face colectarea obiectelor din ceramică, precum și felul în care se pot recicla acestea. 

1. Reciclarea ceramicii – produsele din ceramică sunt biodegradabile?

Materialele biodegradabile pot fi descompuse cu ușurință de către microorganisme într-o perioadă rezonabilă. Orice material care, fie nu se poate degrada, fie durează mult timp până se descompune, în cele din urmă, în particule, nu este considerat biodegradabil. 

 

Produsele din ceramică sunt biodegradabile, în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, nu se deteriorează în timp. De altfel, pot rămâne exact în aceeași formă dacă nu sunt reciclate corespunzător. Rămân rezistente chiar și mii de ani, dacă sunt depozitate în locuri favorabile. Ceramica este făcută din argilă și alte materiale din pământ, așa că atunci când, în cele din urmă, se descompun, nu reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător. 

 

Există numeroase tipuri de lut folosite pentru diverse produse finale din ceramică:  

  • Caolin sau argilă de porțelan (folosit pentru produse din porțelan);
  • Bile de argilă (cu granulație fină, adaugă plasticitate argilei de porțelan); 
  • Argilă de foc (foarte rezistentă la căldură);
  • Argilă gresie (rezistentă la căldură cu granule mai fine);
  • Argila roșie (folosită pentru cărămizi).

 

Sursa originală a materialului va determina sustenabilitatea unui produs din ceramică. De exemplu, argila minerală naturală este excelentă pentru a crea piese de decor. Din păcate, unii producători adaugă plastic în produsul ceramic pentru a-i crește durabilitatea. În acest fel, produsul nu mai poate fi considerat biodegradabil.

 

2. Colectarea deșeurilor din ceramică

Indiferent de domeniul tău de activitate, te poți confrunta cu acumularea de deșeuri din ceramică. De exemplu, se pot menționa pavajul, cărămizile, țiglele de acoperiș, produse de deșeuri comune din industria construcțiilor și demolărilor. Pot exista cantități ridicate de deșeuri din ceramică în mai multe domenii de activitate, de la HoReCa, la design interior (redecorări – obiecte sanitare ceramice). 

 

Din păcate, atât la nivel de gospodării, cât și în cazul agenților economici, de cele mai multe ori ceramica intră în categoria deșeurilor reziduale. Dacă acasă aceste produse de ceramică se pot reutiliza în diverse elemente de decor (refolosirea ca ghiveci a unei căni din ceramică, de exemplu), pentru un agent economic situația e mult mai complicată. Asigură-te că ai în firma ta un consultant de mediu profesionist care să-ți ofere cele mai bune servicii în legătură cu acest aspect. 

 

Dacă produci deșeuri din ceramică, contactează un operator economic autorizat pentru colectarea și reciclarea deșeurilor de acest tip. De altfel, fiecare agent economic ce produce deșeuri de orice fel are obligația, conform legii, să țină cont de trasabilitatea deșeurilor, să atingă obiectivele de reciclare prevăzute în legislație. Acest lucru poate fi făcut printr-un serviciu intern sau prin intermediul unui OIREP și serviciile de transfer de responsabilitate

 

Există multe avantaje aduse de reciclarea sau reutilizarea acestor produse de ceramică. De la faptul că acestea nu ajung în zonele dedicate gunoiului rezidual, până la faptul că pot contribui la reducerea cererii de resurse naturale, reciclarea produselor din ceramică este mai mult decât necesară. De altfel, producția de ceramică implică o serie de substanțe toxice utilizate și poate produce multiple emisii poluante. Tocmai de aceea, reciclarea sau reutilizarea produselor ceramice poate reduce aceste producții. Redirecționarea deșeurilor ajută, de asemenea, la evitarea taxelor de depozitare costisitoare. 

 

Produsele din ceramică aflate în stare bună de utilizare sunt curățate și refolosite în diverse proiecte, pe când ceramica reciclată poate fi transformată în produse utile. Printre acestea, se pot menționa materiale de drenaj, bază de pietriș pentru alei sau material compozit pentru agregate. Mai mult decât atât, ceramica reciclată poate fi folosită ca element în realizarea unor cimenturi speciale utilizate în construcții. 

 

Indiferent de tipurile de deșeuri pe care firma ta le produce în activitatea sa, asigură-te că respecți, nu numai legislația de mediu în vigoare, dar și planeta. O afacere prietenoasă cu mediul înconjurător înseamnă o afacere de succes! 

 

Surse foto: Pexels.com,

Distribuie

Comments are closed.