Eco Synergy » Deseuri » Deseuri metale » Tipuri de metale: informații cheie despre reciclarea acestora
Se vorbește din ce în ce mai mult despre schimbările climatice care se apropie de a fi ireversibile. Pentru a evita acest scenariu sumbru, trebuie luate măsuri imediate, iar reciclarea este, cu siguranță, un element cheie în lupta contra încălzirii globale. Producția la nivel global este într-o creștere continuă și este responsabilitatea celor care produc să aibă grijă că ambalajele și deșeurile lor să fie reciclate.
Operatorii economici sunt încurajați să încheie contracte cu organizațiile care pot oferi consultanță de mediu, care se ocupă de cotele de reciclare și gestionarea deșeurilor metalice sau de alte tipuri pentru companiile cu care colaborează.
Când vine vorba de metale, lucrurile sunt puțin mai complicate și, pentru ca reciclarea să fie una eficientă, trebuie cunoscute mai multe informații clare despre aceste materiale.
1. Care sunt tipurile de metale: informații esențiale
Metalele se regăsesc și ele printre materialele care pot fi colectate și reciclate. Este important de reținut că metalele se împart în două categorii principale. Este vorba despre metalele neferoase (aluminiu, zinc, cupru etc) și metalele feroase (fier, oțel, inox).
În cadrul centrelor specializate se va face o sortare mecanică a deșeurilor din metal. Se va folosi un electromagnet prin care se vor separa metalele feroase de cele neferoase. După aceea, ele vor fi spălate, topite și turnate în role, lingou, sul sau folie pentru ca, ulterior, în ultimul pas, să fie transformate în noi obiecte.
2. Tipuri de metale: informații despre reciclarea metalelor neferoase
Reciclarea metalelor neferoase poate aduce nenumărate beneficii planetei. Spre exemplu, producerea aluminiului din minereu are nevoie de cantități semnificative de energie, astfel că procesul este unul destul de complex și folosește multe resurse. Reciclarea aluminiului va folosi doar 5% din energia de care este nevoie pentru a se produce un metal nou și va emite doar 5% din emisiile de dioxid de carbon.
Reciclarea aluminiului este un proces foarte important și are un impact semnificativ: reciclarea unei simple conserve de aluminiu va economisi destulă energie pentru a ține un televizor aprins timp de trei ore. De asemenea, reciclarea unui kilogram de aluminiu va economisi până la 6 kilograme de bauxită, 14 kWh de energie electrică, dar și 4 kg de produse chimice.
Dar nu doar aluminiul poate fi reciclat, ci și alte metale neferoase, precum cupru, zinc, nichel, argint, aur sau plumb. Aceste metale sunt destul de scumpe, astfel că circulă într-o cantitate redusă, iar tocmai din acest motiv reciclarea lor este în multe cazuri ignorată, ceea ce este o greșeală cu consecințe semnificative asupra mediului.
Așadar, dacă afacerea ta este una care produce deșeuri din metale neferoase, reciclează-le pentru a avea un impact asupra mediului cât mai redus.
3. Care este procedeul de reciclare al celor două tipuri de metale
Primul pas și poate cel mai important în procesul de reciclare este sortarea. Tocmai de aceea, înainte să aibă loc sortarea mecanică, are loc și o sortare manuală pentru a oferi mai multă siguranță întregului proces. Sortarea mecanică utilizează un electromagnet pentru a putea face diferența între metalele feroase și cele neferoase. După aceea, procedeul este unul diferit pentru fiecare tip de metal în parte.
De obicei, metalele sunt colectate pe categorii și după aceea sunt valorificate. Ordinea este următoarea: sortare, spălare, topire, turnare în role și, în final, transformare în noi produse/ obiecte.
Metalele care urmează să fie reciclate nu trebuie să fie ruginite. De asemenea, aluminiul trebuie neapărat colectat separat de alte obiecte din metal. El trebuie să fie curățat extrem de bine și apoi aplatizat pentru a evita ocuparea de prea mult spațiu. De asemenea, trebuie reținut că tuburile de aluminiu cu aerosoli ar trebui să fie goale atunci când se trimit către reciclare. Este indicat ca ele să nu aibă găuri și nici să fie aplatizate înainte de a fi trimise.
Așadar, când vine vorba de reciclare, unul dintre cele mai importante procese atât pentru viitorul companiilor care fac acest demers, cât mai ales pentru viitorul planetei pe care locuim cu toții, toate detaliile sunt extrem de importante și trebuie tratate cu responsabilitate. Tocmai de aceea, pentru că este un procedeu important și costisitor, companiile pot apela la firme de tip OIREP, pentru a-și atinge obiectivele când vine vorba de managementul deșeurilor și reciclare.
Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com
Distribuie