deseuri-tot-ce-trebuie-sa-stii

Tipuri de deșeuri: tot ce trebuie să știe un agent economic despre deșeuri și sortarea lor

Eco Synergy » Deseuri » Tipuri de deșeuri: tot ce trebuie să știe un agent economic despre deșeuri și sortarea lor

Toți agenții economici care se află pe teritoriul României, în funcție de activitatea pe care o săvârșesc, generează o anumită cantitate de deșeuri. De cele mai multe ori, acestea nu sunt gestionate corespunzător și mai mult poluează mediul, decât să îl ajute. Pe lângă deșeurile alimentare din cadrul magazinelor sau a supermarketurilor ce sunt aruncate la finalul fiecărei zile, mai sunt și ambalajele sau substanțele toxice care ies zilnic pe ușile sediilor comerciale sau a firmelor și care, din păcate, nu sunt reciclate corespunzător.

1. Cele mai cunoscute tipuri de deșeuri reciclabile: sortarea și clasificarea lor

Deșeurile pot fi de mai multe tipuri și, tocmai de aceea, este bine să cunoști caracteristicile lor, pentru a ști cum trebuie să faci sortarea și valorificarea lor cât mai corectă. Având grijă de acest aspect, vei avea mai multă grijă de mediul înconjurător, dar și de sănătatea ta și a populației.
Deșeuri tip ambalaj  Ambalajele sunt utile pentru ca produsele să aibă un traseu sigur între producător – vânzător, cât și între vânzător – cumpărător. Pentru că tot procesul, de la fabricare, la cumpărare și utilizare trebuie să fie protejat, ambalajele sunt clasificate în trei categorii: cele primare (de vânzare), secundare (ambalaj grupat) sau terțiare (de transport). Deșeurile de ambalaj reprezintă orice ambalaj pe care deținătorul îl aruncă, iar acesta poate să difere în funcție de material: hârtie-carton, PET, lemn, metal, aluminiu, sticlă sau alte materiale plastice. Bineînțeles, atunci când vine vorba despre a raporta și recicla deșeurile de tip ambalaj, poți apela la o firma specializată care să se ocupe de acest pas important pentru firma ta. Organizațiile care îndeplinesc răspunderea extinsă a producătorilor (OIREP) sunt cele care te pot ajuta cu reciclarea și raportarea deșeurilor către autorități. Deșeuri reciclabile:  Deșeurile reciclabile sunt acele produse care nu sunt de tip ambalaj, dar pot fi valorificate corespunzător. În această categorie intră obiectele din hârtie (documente sau diverse printuri), cele realizate din plastic sau metal (boluri, rafturi, coșuri), dar și obiectele din sticlă. Este important de reținut faptul că elementele din sticlă se colectează separat, deoarece au caracteristici diferite. Biodeșeuri: produse alimentare Biodeșeurile se regăsesc cel mai des în cazul magazinelor alimentare sau a supermarketurilor care, la finalul fiecărei zile, aruncă atât produsele perisabile, cât și pe cele deteriorate sau expirate. Ele pot fi atent refolosite și se pot transforma într-un fertilizator natural pentru sol. Vizate nu sunt doar magazinele comerciale, ci și locurile în care se prepară alimente, precum sunt restaurantele sau barurile, deoarece deșeurile rezultate în urma preparării felurilor de mâncare trebuie și ele atent colectate. Deșeuri textile Cele mai multe deșeuri textile sunt produse de către fabricile care realizează obiecte vestimentare. Ele apar, de regulă, la începutul procesului de croire, dar și la finalul vieții produsului – mai exact, atunci când se uzează, se rupe sau se pătează și nu mai poate fi purtat deloc. Totuși, ele pot fi valorificate corespunzător în două moduri: obiectele vestimentare cu mici defecte pot fi donate, iar materialele rămase în urma croirii pot fi refolosite în realizarea altor obiecte. Important de reținut, deșeurile textile nu se aruncă niciodată în același loc cu alte tipuri de deșeuri.
Deșeuri periculoase: substanțe inflamabile, medicamente, ace sau uleiuri Deșeurile periculoase sunt cele care pot constitui o problemă și pot produce efecte dăunătoare mediului înconjurător, dar și sănătății populației. Aceste deșeuri sunt generate de operatorii economici din industria auto, chimică sau chiar din agricultură, dar și de instituțiile din domeniul sănătății, precum sunt clinicile, spitalele sau laboratoarele de analize și cercetare. Câteva exemple de deșeuri periculoase generate de instituțiile menționate sunt acele, uleiurile, insecticidele sau pesticidele, medicamentele sau chiar detergenții. Deșeurile de acest fel trebuie separate și tratate corespunzător, de aceea este bine să apelezi la companii specializate.

2. Obligativitatea agenților economici în ceea ce privește categoriile de deșeuri generate

Ultimii ani au adus o creștere destul de impresionantă a cantității de deșeuri generate de operatorii economici. Este necesar ca deșeurile să fie gestionate și tratate corespunzător, în special pentru că legislația din România spune că orice societate economică are obligativitatea de a raporta cantitățile de ambalaje aduse pe piață, dar și de a colecta corect toate deșeurile provenite în urma muncii. Dacă obiectivele anuale de valorificare și reciclare nu sunt îndeplinite, orice operator economic va plăti o penalitate de 2 lei/ kilogram de deșeuri pentru diferența dintre obiectivul anual și cel realizat. În concluzie, este important să rămâi informat și să știi care sunt obligativitățile tale ca operator economic în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Pentru că există variate tipuri de deșeuri, acordă atenție tuturor caracteristicilor acestora pentru o mai bună colectare, tratare și centralizare a lor. Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.