Reciclare electrocasnice-concluzii

Timbru verde: ce trebuie să știi despre această taxă dacă ești importator sau producător de echipamente electronice și electrocasnice

Eco Synergy » Legislatie de Mediu » Timbru verde: ce trebuie să știi despre această taxă dacă ești importator sau producător de echipamente electronice și electrocasnice

Timbrul verde este o taxă pe care agenții economici importatori sau producători de echipamente electronice și electrocasnice o plătesc pentru protejarea mediului înconjurător. Vei afla din acest articol ce înseamnă, de fapt, această taxă de timbru verde și care este rolul său, precum și ce trebuie să știi despre felul în care firma ta poate apela la servicii de transfer de responsabilitate.

 

1. Timbru verde – ce este și de ce este necesar?

Deșeurile din echipamente electronice și electrocasnice reprezintă un adevărat risc pentru planetă din cauza componentelor sale, care pot fi foarte poluante. Astfel, firmele importatoare de astfel de echipamente plătesc, practic, o taxă care se aplică acestor echipamente după deteriorarea sau uzarea lor. În acest fel, se colectează fondurile necesare reciclării corespunzătoare. 

 

Conform legii, orice producător, importator sau agent economic care generează deșeuri are responsabilitatea de a recicla și valorifica aceste resturi conform procedurilor legale. Acest lucru înseamnă, însă, și multe resurse investite în partea birocratică. Tocmai de aceea, cele mai multe companii apelează la serviciile unei organizații de transfer de responsabilitate care preia această obligație.

Blog - 1. Timbru verde ce este si de ce este necesar

Aplicarea acestei taxe de timbru verde face parte din contractul transferului de responsabilitate. Astfel, prin colaborarea cu un OIREP, acesta preia transferul obligației de colectare a acestor deșeuri și identifică taxa pentru componentele echipamentelor de acest tip. 

 

2. Timbrul verde: legislație europeană și românească

La nivel european, au existat în permanență preocupări pentru protejarea mediului înconjurător. Unul dintre cele mai importante documente în acest sens este Directiva EC/96/2002, conform căreia toate statele Uniunii Europene trebuie să aibă același mecanism de colectare, depozitare, reciclare și, dacă este cazul, eliminare a deșeurilor din echipamente electronice și electrocasnice. 

 

Această reglementare a intrat în legislația din România prin HG 448/2005, abrogată și înlocuită ulterior cu OUG 5/ 2015. Astfel, conform Ordonanței de Urgență din 2015 se stabilesc măsuri pentru protejarea mediului și a sănătății populației în ceea ce privește aceste echipamente. Prin acest document se determină un cadru legislativ pentru gestionarea deșeurilor de acest tip, actualizând astfel Legea nr. 211/2011. 

 

De asemenea, mai există o componentă morală a taxei de timbru verde și anume conștientizarea consumatorului final de specificul colectării și reciclării acestui tip de echipamente.

3. Taxa de timbru verde – ce trebuie să știi despre colectarea acestei taxe pentru afacerea ta?

Blog - 3. Taxa de timbru verde - ce trebuie să știi despre colectarea acestei taxe pentru afacerea ta?

Dacă firma ta introduce în țară echipamente electrice și electronice, există o serie de responsabilități legale și morale pentru protejarea mediului înconjurător. Cu toate acestea, este binecunoscut faptul că legislația din domeniu, atât la nivel european/internațional, cât și la nivel național, este într-o continuă schimbare. De aceea, devine tot mai important să ai alături de echipa ta un partener cu experiență în implementarea legislației de mediu. 

Firma aflată în această situație are obligația de a se înscrie în Registrul național al producătorilor de echipamente electrice și electronice, parte a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Prin aplicarea acestei taxe de timbru crește prețul de vânzare al acestor echipamente, fiind interzisă comercializarea acestora fără aplicarea acestei sume. 

 

Indiferent de tipul de deșeuri pe care îl produci, trebuie să fii la curent cu toate modificările legislative și să conștientizezi responsabilitatea legală și morală pe care o ai față de protecția mediului înconjurător. 

Sursa foto: Pixabay.com. 

Distribuie

Comments are closed.