Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Smogul – ce reprezintă acest fenomen, care sunt cauzele sale și cum poate fi combătut?
Poluarea aerului continuă să fie o problemă majoră în întreaga lume din cauza dezvoltării industriale, afectând calitatea vieții prin efectele pe care le produce. Un exemplu de poluare este smogul, care este, de fapt, o ceață artificială creată ca urmare a activităților umane. Acesta se formează atunci când anumite substanțe chimice se combină cu căldura și lumina soarelui. Printre sursele care contribuie la formarea smogului se numără centralele termice, mașinile, motoarele diesel sau camioanele. Descoperă în acest articol ce este smogul, cum se formează, care sunt efectele acestui tip de poluare și cum ar putea fi combătut.
1. Ce este smogul și cum se formează?
Denumirea de smog vine din engleză și este o combinație între două cuvinte: smoke (fum) și fog (ceață). Prin urmare, acest fenomen este descris ca fiind un amestec de fum și ceață, apariția lui fiind o obișnuință în zonele industriale, dar și în marile orașe, cu trafic intens.
Acest tip de poluare atmosferică este format din oxizi de azot, oxid de sulf, ozon, fum și alte particule și poate proveni din emisiile rezultate de la gazele de eșapament ale mașinilor, de la centralele electrice pe bază de cărbune și de la emisiile din fabrici. Există două tipuri principale de smog:
- Smogul sulfuros (“smogul londonez”) – este un rezultat al concentrației ridicate de oxizi de sulf din aer, o consecință a utilizării combustibililor fosili precum cărbunele. Acesta poate apărea sub formă de nori maronii atmosferici și are efecte negative asupra climei și asupra sănătății.
- Smogul fotochimic (“smogul din Los Angeles”) – apare mai ales în zonele urbane, unde există un număr foarte mare de automobile. Își are proveniența în oxizii de azot și vaporii de hidrocarburi emiși de vehiculele cu motoare cu ardere internă și de fumul industrial, trecând apoi printr-o reacție fotochimică.
Smogul fotochimic este asociat în primul rând cu sezonul de vară, când temperaturile sunt în creștere și există lumină solară mai mult decât în restul anului. În timpul lunilor de iarnă, are loc o creștere a utilizării cărbunelui și a altor combustibili fosili pentru încălzirea clădirilor. Prin urmare, aceste emisii de ardere, împreună cu temperaturile scăzute și inversiunile atmosferice formează smogul de iarnă.
Iată care sunt principalele cauze ale formării smogului:
- Utilizarea cărbunelui drept combustibil în centralele de încălzire sau de producere a energiei electrice.
- Emisiile vehiculelor și emisiile industriale.
- Creșterea consumului.
- Producerea unor cantități uriașe de deșeuri.
- Cauze naturale, precum erupțiile vulcanice.
2. Poluarea aerului cauzată de smog – efecte și metode de combatere
Smogul și efectele sale sunt binecunoscute. Acest tip de poluare atmosferică afectează clima prin interacțiunea solară și interacțiunea cu norii. De asemenea, aerul de calitate scăzută are urmări și asupra sănătății animalelor, plantelor și oamenilor. Smogul este strâns legat de bolile respiratorii, cardiovasculare, alergii, cancer, nașteri premature sau alte complicații. Așadar, diverse probleme de sănătate sunt cauzate sau agravate de efectele smogului. De asemenea, smogul poate contribui la deteriorarea culturilor, copacilor și a vegetației.
Smogul urban este o problemă gravă în majoritatea orașelor mari. Acesta rezultă de la emisiile excesive provenite de la vehicule și industrii, precum și din arderea lemnului și a cărbunelui, în combinație cu condițiile meteorologice.
Dezvoltarea industrială, creșterea semnificativă a populației mondiale și, implicit, a consumului, determină creșterea acestor emisii. De asemenea, fabricile chimice, centralele termice și cele nucleare sunt considerate responsabile și de poluarea termică. Poluarea termică, cauzele și consecințele sale reprezintă un alt fenomen de importanță majoră.
Având în vedere efectele atât de grave pe care le are acest tip de poluare, protejarea mediului înconjurător ar trebui să devină un obiectiv al tuturor, fie că este vorba de oamenii de rând sau de marile întreprinderi. Companiile și populația se pot implica activ, analizând foarte bine poluarea aerului și cauzele ei, precum și consecințele pe care le are.
Combaterea poluării aerului și a smogului este un proces complex, care implică acțiuni comune din partea autorităților, a firmelor și a oamenilor. Astfel, companiile pot apela la ajutor prin aviz și consultanță de mediu de la parteneri de încredere, care să le îndrume către un stil de business sustenabil, cu accent pe reducerea consumului de resurse și pe reciclare. De asemenea, comportamentul de consum al oamenilor joacă și el un rol important. Printre cele mai utile schimbări se numără folosirea mijloacelor de transport în comun ori de câte ori este posibil, întreținerea corespunzătoare a autovehiculelor, utilizarea bicicletelor sau alte măsuri prietenoase cu mediul.
Așadar, smogul este un tip de poluare atmosferică ce afectează foarte mult calitatea aerului înconjurător. Micile schimbări pe care le adopta atât oamenii, cât și marile întreprinderi reprezintă etape esențiale în combaterea acestui fenomen.
Sursa foto: unsplash.com.
Distribuie