Eco Synergy » Ambalaje » Simbolurile aflate pe ambalaje: ce semnifică și cum te pot ajuta ele să valorifici și să reciclezi eficient deșeurile
Ca țară membră a Uniunii Europene, România se supune normelor impuse în zonă privind proiectarea ambalajelor și gestionarea deșeurilor provenite din acestea. Obiectivul regulilor este de a gestiona cantitățile de deșeuri aflate în creștere ce cauzează probleme fundamentale privind mediul înconjurător. Cu toate acestea, deșeurile continuă să fie produse în volume ridicate, iar resursele finite sunt adesea irosite, fără să fie recirculate în economie.
Una dintre cele mai importante inițiative este uniformizarea simbolurilor de pe ambalajele care circulă pe teritoriul UE. În articolul de mai jos vei afla mai multe despre acestea, ce anume semnifică fiecare dintre ele și cum te ajută să valorifici și să reciclezi mai eficient deșeurile de ambalaje.
1. Simbolurile aflate pe ambalaje – semnificația acestora
Pentru a afișa informații esențiale despre ambalajele produselor ori despre conținutul acestora, se folosesc simboluri de mici dimensiuni care sintetizează cele mai importante detalii pe care trebuie să le știi.
Astfel, pe ambalaje poți identifica iconițe care te informează că respectivul recipient este realizat din materiale non-toxice și că poate lua contact cu alimentele fără să existe vreun pericol, ori că atât produsul, cât și ambalajul se conformează criteriilor de siguranță alimentară prevăzute de normele europene.
De asemenea, există un set special de simboluri, referitoare la sustenabilitate și la protectia mediului. Ele îți oferă date despre proveniența ambalajului și despre posibilitatea de a-l recicla. Iată-le pe cele mai importante și mai frecvent întâlnite dintre ele.
Pentru promovarea unui comportament responsabil față de mediu, există simbolul de mai sus, care încurajează utilizarea coșurilor de gunoi pentru deșeuri. Acesta nu oferă informații despre reciclare, ci încearcă să prevină acțiuni care ar putea conduce la depozitarea ambalajelor la sol sau în apă.
Bucla redată mai sus este simbolul reciclării. Ea te informează că ambalajul respectiv poate fi reciclat. Adesea i se atribuie o altă semnificație, însă aceasta este eronată: că ambalajul este realizat din materiale reciclate. Lângă acest semn poți observa că uneori este menționat un procent, ceea ce înseamnă că o anumită parte din materialul acestui ambalaj provine din surse reciclate.
Un alt simbol care este adesea înțeles eronat este cel denumit “green dot”. Chiar dacă mulți utilizatori cred că se referă la reciclare, adevărata semnificație este următoarea: producătorul ambalajului respectiv a avut o contribuție de ordin financiar la un proiect ce prevede recuperarea și reciclarea deșeurilor.
Simbolul referitor la plastic este alcătuit din bucla Mobius, în centrul căreia se află un număr de la 1 la 7, iar sub aceasta sunt menționate literele PET. Cifrele fac referire la tipul de rășină care a fost utilizat în producerea plasticului, iar PET – polietilen tereftalat.
Pentru sticlă, vei observa adesea simbolul de mai sus. Acesta transmite publicului faptul că ambalajul respectiv trebuie plasat într-un container special pentru deșeuri din sticlă. Spre deosebire de alte țări, în România sticla este colectată fără a se ține cont de tipul acesteia.
Majoritatea dozelor de băuturi pe care le cumperi sau le comercializezi au inscripționate pe ele simbolul reciclării aluminiului. Acesta te informează că recipientul poate fi reciclat și trebuie depozitat în containerul destinat metalului.
Și recipientele din oțel pot fi reciclate, iar semnul care îți indică acest lucru seamănă cu pictograma de mai sus. Nu ezita să faci acest lucru cu ambalajele fabricate din acest material.
Normele europene prevăd reciclarea anumitor aparate electrocasnice, telefoanele mobile, echipamente IT, iar cele care sunt inscripționate cu acest simbol nu pot fi aruncate la cos ci trebuiesc duse la un centru de colectare.
Dacă întâlnești ambalaje din hârtie sau carton cu acest simbol, trebuie să știi ce semnifică. Pictograma transmite faptul că materialul respectiv este obținut din fibre reciclate, în diverse proporții, a căror valoare va fi menționată în centrul iconiței.
2. Simbolurile aflate pe ambalaje – cum valorifici și reciclezi mai eficient deșeurile
Atât pentru consumatorii individuali, cât și pentru agenții economici, simbolurile regăsite pe ambalaje sunt extrem de utile, pentru prevenirea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Dacă utilizatorii individuali vor decide pentru fiecare ambalaj ce acțiune vor lua, producătorii și comercianții sunt obligați prin lege să valorifice și să recicleze un anumit procent de deșeuri provenite din ambalaje.
Prin urmare, prezența acestor simbolurilor te ajută să înțelegi ce recipiente pot fi sau nu reciclate. De asemenea, vei putea înțelege în ce categorie se încadrează ambalajul respectiv pentru a-l putea încadra corect în declarația ce trebuie depusa la AFM . Pentru îndeplinirea țintelor de reciclare și valorificare a companiei tale, poți apela la o echipă de profesioniști pentru transferul de responsabilitate de mediu, care să preia activitățile de, reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje, astfel încât tu să fii în conformitate cu legea și să contribui la măsurile de protecție ecologică.
Nu ezita să te informezi în legătură cu normele în vigoare privind reciclarea și să acționezi conform acestora!
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com