raportare deseuri-plastic

Reciclarea plasticului – avantajele acesteia și obligațiile producătorilor

Eco Synergy » Deseuri » Deseuri Plastic » Reciclarea plasticului – avantajele acesteia și obligațiile producătorilor

În prezent, multe dintre produsele existente pe piață sunt ambalate sau supra ambalate folosind plastic. Acest lucru asigură transportarea fără riscuri a bunurilor, atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Totuși, în ciuda acestui avantaj al folosirii plasticului, acesta trebuie gestionat în mod corespunzător, pentru ca aruncarea necontrolată a deșeurilor de ambalaj să nu afecteze mediul înconjurător. Cea mai eficientă metodă de gestionare este reciclarea, pentru că astfel se încurajează scăderea producției de mase plastice și refolosirea celor deja existente.

În continuare, poți afla mai multe detalii despre cum se reciclează plasticul și despre obligațiile agenților economici în ceea ce privește deșeurile din ambalaje din acest material.

1. Avantajele reciclării plasticului

Pentru ca plasticul nu se degradează deloc, nici în câteva sute de ani, este preferată repunerea lui în circulație cât mai mult cu putință. Există, în afară de reciclare, și soluția transformării deșeurilor în energie, mai ales când nu este vorba despre sticle sau alte ambalaje care pot fi reciclate ușor, însă acest proces este încă la început în multe țări și presupune un grad semnificativ de poluare a aerului.

În mod ideal, chiar mai bine decât să se recicleze ar fi să se prevină apariția deșeurilor din plastic, dar cum în condițiile actuale nu este posibil, până la găsirea unei alternative, reciclarea este o soluție viabilă, din mai multe puncte de vedere:

  • Se recuperează materiale plastice care sunt greu de produs, atât la nivel financiar, cât și al procesului de producție anevoios.
  • Se reduce nevoia creării de noi spații de depozitare a deșeurilor, astfel că suprafețele pot fi folosite pentru alte proiecte. 
  • Pentru că producția de plastic scade prin reciclarea masivă, se reduce și gradul de folosire a resurselor naturale pentru această activitate.
  • Deșeurile din plastic depozitate în gropi de gunoi contribuie la poluarea aerului prin eliberarea în atmosferă a anumitor contaminanți. Prin refolosire, calitatea aerului este mult mai puțin influențată de acest factor.
  • Se reduc factorii de risc asociați depozitării deșeurilor din plastic, care necesită o mentenanță continuă și pot reprezenta un pericol pentru mediul înconjurător și habitat în anumite zone.

reciclare plastic

2. Reciclarea deșeurilor de ambalaj din plastic – aspecte importante pentru producători și importatori

Dacă necesitățile business-ului tău îți permit, pentru a evita folosirea de plastic poți apela la ambalaje ecologice, precum cele din carton. Când acest lucru nu este posibil însă, este indicată folosirea de ambalaje reciclate, prin intermediul cărora poți să reduci cantitatea de plastic necesară pentru a-ți desfășura activitatea.

Chiar și în acest caz, conform legislației din România trebuie să susții financiar colectarea și reciclarea deșeurilor provenind din ambalaje, pentru a atinge cuantumul prevăzut prin lege. 

De asemenea, ai obligația de a raporta cantitatea de ambalaje folosite. În prezent, procentul de revalorificare pentru ambalajele din mase plastice este de doar 22,5%, însă din 2023 acesta va crește la 45%. Acest lucru înseamnă că agenții economici ce folosesc acest material vor trebui să găsească noi metode de repunere în circulație, pentru a fi mai eficienti.

În afară de reciclare, se poate alege și valorificarea prin energia din deșeuri, însă în România acest proces este încă la început, astfel că prima reprezintă cea mai bună opțiune.

Pentru a întreprinde aceste acțiuni mai ușor și pentru a găsi noi metode de a atinge obiectivul prevăzut pentru anul 2023, poți apela la servicii de transfer de responsabilitate, alegand o companie care preia responsabiliatea extinsa a producatorului in ceea ce priveste deseurile de ambalaje. 

Aceasta identifică cu atenție operatorii economici eligibili pentru a se ocupa de procedurile de reciclare sau valorificare energetică, astfel că procesul de reciclare se desfășoară în mod transparent. Cei care apelează la un astfel de serviciu nu mai trebuie să facă ei înșiși o selecție a colectorilor sau a centrelor de reciclare cu care să colaboreze.

De asemenea, poți beneficia de consultanță de mediu, prin intermediul cărora poți obține sfaturi de la experți cu privire la cele mai bune metode de folosire a unor ambalaje cu un impact scăzut asupra mediului, precum și legate de metode de a-ți îmbunătăți procesul de producție și distribuție.

Ecologizarea multidirectionala

Distribuie

Comments are closed.