Deseuri Metalice

Reciclarea metalelor în compania ta: avantaje și perspective de valorificare a acestor resurse

Eco Synergy » Reciclare » Reciclarea metalelor în compania ta: avantaje și perspective de valorificare a acestor resurse

Metalele sunt materiale valoroase care pot fi reciclate de mai multe ori, fără a le degrada proprietățile, iar acest lucru poate reprezenta un mare avantaj pentru afacerea ta. De la aparate electrocasnice, la baterii, cutii sau umerașe, metalul este peste tot în casele noastre. 

Cu atât mai mult, dacă desfășori o activitate economică în care folosești tipuri de metal, este foarte important să cunoști beneficiile reciclării acestei resurse, precum și legislația de mediu aferentă. 

Vei afla din acest articol care sunt metalele care pot fi reciclate, care sunt etapele procesului de reciclare, precum și care sunt avantajele reciclării metalelor pentru compania ta și pentru mediul înconjurător.

 

1. Reciclarea metalelor: informații pe care trebuie să le știi

ce presupune reciclarea aluminiului

Metalul are o aprovizionare limitată și, în timp ce mai multă sticlă și plastic sunt produse din resurse naturale, nu poți produce mai mult aluminiu, cupru și oțel. Metalele nu sunt o resursă regenerabilă. Se găsesc în rocă, numită minereu, care face parte din scoarța terestră. Reciclarea metalului este un proces care utilizează materiale reziduale sau produse care și-au îndeplinit deja scopul inițial. Aceste materiale sunt apoi utilizate în diferite moduri, urmând a fi create noi produse. 


Toate metalele feroase, de la fier la oțel inoxidabil, pot fi reciclate, precum și metalele neferoase, cum ar fi cuprul, zincul și aluminiul, ceea ce face mai ușor pentru companii să se poată bucura de avantajele acestei activități. Sunt nenumărate beneficii ale reciclării metalelor atât pentru compania ta, cât și pentru mediul înconjurător. De asemenea, este important de precizat că trebuie să fii la curent cu legislația de mediu și tot ce înseamnă gestionarea și trasabilitatea deșeurilor pe care firma ta le produce.

Reciclare deseuri metalice

2. Avantajele reciclării metalelor

Având în vedere efectele iminente ale încălzirii globale asupra planetei lumii, reciclarea metalelor a devenit o activitate semnificativă. Reciclarea protejează mediul, reduce costurile de producție a unor produse noi și încurajează gestionarea adecvată a resurselor limitate. 

 

Iată câteva dintre beneficiile reciclării metalelor:

  • Reducerea amprentei de carbon. Se pune tot mai mult accent pe companiile care reciclează toate materiile prime pentru a ajunge la un obiectiv ambițios de reducere totală a deșeurilor. Reciclarea metalelor este o alternativă cu un impact important deoarece reduce emisiile și poluarea aerului. Reciclând metalele, firma ta va contribui la eliminarea poluării din atmosferă și va da un model de bună practică în mediul de afaceri.
  • Conservarea resurselor naturale. Reciclarea metalului înlocuiește nevoia de a produce metal virgin. La rândul său, acest lucru păstrează resurse naturale prețioase, cum ar fi cărbunele și minereul de fier, utilizate în producția de metale. Cărbunele, de exemplu, este un factor important la schimbările climatice, reprezentând un procentaj semnificativ din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
  • Reducerea costurilor de producție. Majoritatea companiilor reciclează pe baza faptului că reprezintă o scădere considerabilă a costurilor prin convertirea acestor cheltuieli în costuri de colectare. Este mai ușor și mai economic să folosești metale existente decât să investești în exploatarea unor materiale noi.
  • Diminuarea deșeurilor. Prin reciclarea metalelor se reduce și depozitarea în sine a deșeurilor, obicei foarte dăunător pentru mediul înconjurător prin riscul de descompunere și contaminare. De exemplu, în depozitele de metale, elemente precum plumbul sau mercurul pot deveni deosebit de periculoase în urma prin descompuneriie.

Reciclare electrocasnice-concluzii

3. Procesul de reciclare a metalelor 

În contextul internațional în care se trag tot mai multe semnale de alarmă în legătură cu problemele grave de mediu cu care ne confruntăm, este esențial ca fiecare operator economic să aibă o strategie clară pentru protejarea mediului înconjurător. Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poți face este să ai un contract cu o firmă specializată în consultanță de mediu

 

Procesul de reciclare a metalelor este similar cu procesul obișnuit de reciclare, începând cu sortarea acestora în funcție de proprietăți (feroase/neferoase). 

 

  • Colectarea trebuie făcută responsabil, respectând regulile specifice. 
  • Următorul pas este sortarea metalelor, iar în acest punct, calitatea metalului reciclat este foarte importantă. 
  • După sortare, următorul pas este compactarea metalului
  • Apoi începe procesul de mărunțire: metalele sunt descompuse în bucăți mici pentru a permite prelucrarea ulterioară. 
  • Următorul pas este topirea metalelor. De precizat că procesul de topire folosește o cantitate considerabilă de energie. Cu toate acestea, energia necesară pentru topirea metalului reciclat este mai mică în comparație cu energia necesară pentru a face metal din materia primă. 
  • Apoi, metalele sunt purificate. Acest lucru se face pentru ca produsul final să fie lipsit de impurități. 
  • În ultima etapă, metalul este răcit și solidificat, fiind transformat într-un metal solid, care poate fi folosit din nou. 

 

Deșeurile metalice și gestionarea acestora reprezintă este doar unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont. Afacerea ta are activități specifice și poate genera mai multe tipuri de deșeuri, periculoase sau mai puțin periculoase, dar cu un impact iminent asupra mediului înconjurător. Asigură-te că ai un partener de încredere în transferul de responsabilitate și transformă-ți afacerea într-un model de bună practică în mediul tău de lucru.

Sursa foto: Unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.