Reciclarea la birou

Reciclarea la birou – ce și cum poți recicla mai eficient în compania ta

Eco Synergy » Reciclare » Reciclarea la birou – ce și cum poți recicla mai eficient în compania ta

Din cele peste 2 miliarde de tone de deșeuri produse global, doar un procentaj redus (19%) al acestora ajunge să fie reciclat și compostat. Din nefericire, restul sfârșesc ori în natură, ori la gropile de gunoi sau sunt incinerate. Prin urmare, se ajunge la un fenomen de poluare masivă în numeroase ecosisteme de pe planetă, ceea ce afectează flora, fauna, dar și populația umană.

 

În același timp, o cantitate semnificativă de resurse este irosită. Prin reciclare, nu numai că sunt reduse emisiile de CO2, dar poate poate fi asigurată și o bună parte din materia primă pentru diverse industrii, cum ar fi sticla și plasticul. Pădurile ar fi mai puțin afectate, dacă s-ar recicla mai mult lemn și hârtie. Instituțiile europene au stabilit deja obiective privind această problemă, însă este necesară implicarea cetățenilor și a companiilor pentru ca ele să fie îndeplinite. Citește articolul de mai jos pentru a afla cum să abordezi reciclarea în organizația ta.

 

1. Tipuri de deșeuri de birou care pot fi reciclate

 

După cum știi deja, reciclarea deșeurilor de birou, precum hârtia, este preferabilă aruncării acesteia, însă trebuie să ții cont și de faptul că reciclarea în sine are un impact asupra mediului, prin transport și utilizare energiei. Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l faci este să elimini sau să reduci deșeurile. De asemenea, ia în considerare reutilizarea materialelor și vei putea reduce din costurile de achiziție

Reciclare mai eficienta la birou

Pe lista celor mai des întâlnite deșeuri care rezultă în urma activității de birou se regăsesc următoarele:

 • hârtie de birou – hârtie albă de calitate superioară
 • hârtie mixtă – hârtie colorată, pliante, plicuri, ziare, reviste etc.
 • documente confidenţiale
 • hârtie mărunțită
 • carton
 • cartușe de imprimantă
 • sticle de plastic
 • ambalaje de mâncare și băutură
 • tacâmuri de unică folosință
 • resturi de mâncare
 • prosoape de hârtie și șervețele
 • cafea măcinată și pliculețe de ceai
 • echipament electric.


Acestea pot fi reciclare sau compostate. O companie care oferă consultanță de mediu, așa cum este Eco Synergy, îți poate furniza informații și asistență cu privire la gestionarea deșeurilor.

2. Cum să reciclezi mai eficient la birou

Eficientizarea procesului de reciclare se bazează pe responsabilitatea fiecărui membru al echipei tale de a participa la acest demers. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că angajații au nevoie de motivație și de un flux bine pus la punct pentru a lua parte la la el. Iată cum poți îmbunătăți politica de reciclare la birou:

 

 • Ia în considerare ca ceea ce achiziționați pentru birou să fie fabricat din materiale reciclate sau să fie realizate din materiale care pot fi ușor reciclate. Acordă atenție consumabilelor, echipamentelor și componentelor acestora.
 • Asigură-te că achizițiile sunt ambalate în materiale reciclate sau ușor de reciclat. Orientează-te și către opțiuni care nu mai necesită ambalare.
 • Analizează care sunt măsurile curente privind reciclarea și caută soluții de îmbunătățire a modului în care se desfășoară. Spre exemplu, poți opta pentru coșuri de reciclare centralizate, care separă deșeurile. Astfel, angajații nu vor mai arunca toate deșeurile la coșurile mici de lângă birou, ci vor fi nevoiți să le sorteze.
 • Stabilește un plan de acțiune și monitorizează performanța acestuia. Gândește-te și la inițiative de responsabilitate socială, care să crească gradul de conștientizare asupra acestui subiect și să aibă un impact pe termen lung asupra mediului. 
 • Comunică și colaborează cu furnizorii de echipamente, materiale și consumabile, pentru ca aceștia să înțeleagă care sunt nevoile tale și să-ți ofere soluții mai sustenabile și prietenoase cu mediul.
 • Găsește o companie care să te sprijine în procesul de reciclare și gestionare a deșeurilor. În acest scop, pentru a cunoaște mai bine care sunt nevoile tale, trebuie să identifici următoarele aspecte: ce materiale vei recicla, dacă ai nevoie sau nu de colectare de la birou, care este cantitatea de deșeuri ce urmează să fie reciclate sau revalorificate, cum colectezi și stochezi deșeurile pentru reciclare etc. Un astfel de partener te va ajuta să respecți legile în vigoare. De exemplu, conform Legii 249/2015, companiile din anumite sectoare de activitate au obligația de a recicla peste 60% din cantitatea de ambalaje pentru care compania este răspunzătoare.

 

Prin urmare, reciclarea este un aspect ce trebuie tratat cu atenție de fiecare organizație, pentru a putea contribui la reducerea poluării și a impactului negativ asupra mediului.

 

Sursa foto: Pexels.com

Comments are closed.