Eco Synergy » Deseuri » Deseuri Lemn » Reciclarea brazilor – o alternativă ecologică mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător
După ce perioada Sărbătorilor trece, o mulțime de gospodării și întreprinderi încep să-și dea jos decorațiunile și să se debaraseze de pomii de Crăciun. În timp ce instalațiile luminoase, globulețele și alte obiecte decorative sunt folosite și în anul următor, brazii naturali ajung de foarte multe ori la gropile de gunoi, lucru care nu este deloc benefic pentru mediu. Prin urmare, reciclarea brazilor devine o alternativă ecologică și este o modalitate mult mai bună de a-i elimina. Pomii naturali de Crăciun sunt reciclabili și pot fi mărunțiți în așchii, fiind folosite apoi în parcuri sau în zonele împădurite. Descoperă în acest articol metode de reciclare a brazilor, indiferent că este vorba despre cei naturali sau de cei artificiali.
1. Reciclarea bradului de Crăciun – metode de eliminare sau reutilizare a acestuia
Persoanele fizice și întreprinderile sunt mai conștiente ca oricând de amprenta lor ecologică și își doresc să aibă o abordare sustenabilă, iar perioada sărbătorilor nu face excepție. De Crăciun, brazii naturali sunt cei mai folosiți datorită frumuseții lor. În plus, aceștia sunt biodegradabili, astfel încât pot fi ușor reutilizați și reciclați pentru mulci sau în alte scopuri.
Reciclarea brazilor reprezintă o alternativă mult mai bună de a reduce consecințele negative pe care le-ar putea avea aruncarea lor la groapa de gunoi.
Pe de altă parte, brazii artificiali sunt fabricați din plastic și alte materiale sintetice, care sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător. Prin urmare, este recomandat să fie folosiți cât mai mult timp și apoi să fie donați sau refolosiți în diverse scopuri.
Iată care sunt cele mai viabile soluții de reciclare a brazilor naturali și artificiali!
1.2. Reciclarea brazilor naturali – modalități ecologice prin care poți face acest lucru
Între brazii naturali și artificiali, cei naturali sunt o opțiune mai sustenabilă, deoarece sunt biodegradabili, spre deosebire de pomii artificiali, care pot avea diverse consecințe negative asupra mediului. Un alt mare beneficiu al brazilor naturali este că, la sfârșitul sezonului, pot fi reciclați. Spre exemplu, se poate verifica dacă în localitate există servicii de reciclare a brazilor de Crăciun folosiți sau organizații de mediu care îi reutilizează în diverse scopuri. Descoperă în continuare câteva metode de reciclare folosite frecvent pentru pomii de Crăciun:
Ardere
O metodă eficientă de reciclare a brazilor este prin ardere, deși aceasta este destul de controversată, deoarece arderea brazilor poate elibera carbon în atmosferă. Este recomandat ca acest lucru să se realizeze în exterior, sub strictă supraveghere și numai dacă este permis de către autoritățile locale. Pentru a contribui la diminuarea problemelor cu care se confruntă mediul, există diverse metode pentru reciclarea deșeurilor din lemn cu mai puține efecte secundare. Mare atenție la faptul că lemnul de brad nu poate fi ars într-un șemineu din interior, deoarece seva acestuia se lipește de coș și poate provoca un incendiu.
Adăpost pentru păsări sau pentru pești
Pentru a folosi această metodă de reciclare a bradului de Crăciun, este important să verifici întotdeauna la instituțiile locale dacă ele sunt permise. Animalele iubesc coniferele vii sau moarte, de aceea brazii pot fi lăsați în pădure sau în curtea din spate a locuinței sau a sediului de firmă, pentru a servi drept adăpost temporar pentru păsări, pe măsură ce se descompun în timpul iernii. Bradul de Crăciun poate fi aruncat într-un lac sau iaz, devenind astfel adăpost sau hrană pentru pești. Toate ornamentele și luminițele de pe brad trebuie îndepărtate pentru a nu dăuna animalelor.
Proiecte de artizanat
Pomii de Crăciun pot fi transformați în diverse obiecte de artizanat. Spre exemplu, trunchiul copacului poate fi tăiat în felii groase, care sunt ulterior lăcuite pentru a putea fi folosite ca suporturi de pahare. Acele de brad pot fi depozitate în pungi sau plicuri de hârtie și sunt întrebuințate ca odorizante naturale. Poți, de asemenea, să tai toate ramurile și să folosești trunchiul pentru a delimita o grădină. Amplasat strategic, acesta poate deveni un loc de odihnă pentru păsări și alte animale mici. Cei creativi pot transforma trunchiurile de copac în sfeșnice sau chiar în căsuțe pentru păsări.
Replantare
În cazul în care ai cumpărat un brad de Crăciun în ghiveci, îl poți replanta permanent în curte sau în grădina din fața clădirii în care locuiești sau îți desfășori activitatea.
Acestea sunt cele mai convenabile și ecologice modalități de a te debarasa de bradul de Crăciun la sfârșitul sezonului de sărbători. Dacă nu ești sigur cum să reciclezi bradul, verifică în orașul tău centrele de reciclare care se ocupă cu acest lucru sau întreabă operatorul de colectare a gunoiului dacă există un program de reciclare a brazilor la marginea drumului. Este posibil să existe furnizori care vor recicla copacul vechi și îl vor transforma într-un sac de mulci, care este apoi utilizat pentru a îmbogăți sau izola solul, ajutând plantele să crească mai bine și creând o acoperire peisagistică atractivă care poate contribui la reținerea umidității în gardurile vii și în jurul bazelor copacilor. Copacii colectați pot fi tăiați în așchii și folosiți pentru biocombustibil, iar alții vor fi folosiți pentru aleile din parcurile și zonele de joacă.
Dintre toate locurile în care ar putea ajunge un brad de Crăciun după ce nu mai este folosit, groapa de gunoi este varianta cea mai dăunătoare pentru mediu. Deși copacii se descompun în mod natural, o mare parte din gunoiul municipal ajunge sub pământ, unde nu există foarte mult oxigen. Lipsa de oxigen face foarte dificilă descompunerea bradului complet și organic. De asemenea, în aceste locuri se dezvoltă bacteriile, iar carbonul provenit din deșeuri are tendința de a se transforma în metan, un gaz foarte dăunător pentru mediu. Așadar, înainte de a lăsa bradul să fie colectat de salubritate, verifică ce intenționează să facă cu acesta și care sunt metodele de reciclare.
1.2. Reciclarea brazilor artificiali – metode de reutilizare eficiente
Dacă ai un brad artificial, încearcă să-l folosești cât se poate de mult pentru a reduce consecințele negative asupra mediului. Aceste efecte vor fi diminuate dacă pomul de Crăciun este utilizat cel puțin 10 ani. Posibilitatea de a recicla sau nu un pom de Crăciun artificial depinde și de materialul din care este realizat. Mulți au în compoziție clorură de vinil sau PVC, un plastic rigid pe care majoritatea sistemelor de reciclare nu îl pot procesa.
Materialele plastice din care sunt făcuți brazii artificiali sunt cunoscute pentru durata extrem de mare de biodegradare. Acestea pot avea nevoie de sute de ani până se descompun. Chiar și atunci când o fac, ele nu dispar complet din mediul înconjurător. Plasticul brazilor artificiali rămâne mult timp în sol, neputând fi consumat de acesta. Uneori, diverși factori de mediu, precum inundații și vânt, pot deplasa materialele plastice în locuri nedorite. Dacă ajung în mare, acestea ar putea provoca daune majore animalelor care trăiesc în mediul acvatic.
Pentru că cei mai mulți brazi artificiali nu sunt acceptați în centrele de reciclare, după această perioadă poți apela la diverse soluții de reutilizare a acestora:
- Donează bradul persoanelor sau organizațiilor care au nevoie de el. Pot exista diverse magazine, centre de bătrâni sau alte instituții care vor accepta să-l folosească în continuare.
- Dăruiește-l cadou colegilor sau vecinilor. Dacă decizi să faci acest lucru, este important să te asiguri că este într-o stare bună, astfel încât cel care îl primește să îl poată folosi în mod corespunzător.
- O altă soluție este să reutilizezi bradul în diverse scopuri. Materialele din care sunt realizați pomii artificiali îi fac să fie foarte buni pentru proiecte de bricolaj, așa că gândește-te la toate oportunitățile creative pe care le pot oferi. Spre exemplu, din aceștia se pot face coronițe sau alte ornamente care pot fi folosite anual de sărbători.
Prin urmare, este recomandat ca brazii artificiali să fie păstrați timp îndelungat, astfel încât să nu ajungă la groapa de gunoi, unde poate dura secole până se descompun.
2. Reciclarea brazilor de Crăciun – sfaturi utile pentru operatorii economici
Crăciunul este un eveniment festiv, sărbătorit pretutindeni. Atât acasă, cât și la birouri, toată lumea intră în atmosfera de sărbătoare fie prin împodobirea brazilor, fie prin instalarea diverselor obiecte de decor precum ghirlande și luminițe. Dacă ai un business, este important să fii un exemplu pozitiv și să alegi reciclarea bradului la sfârșitul sezonului. De asemenea, orice problemă legată de mediu trebuie să fie o preocupare pentru companii. Acestea trebuie să țină cont de toate tipurile de deșeuri generate de activitatea pe care o desfășoară. De aceea, pentru ca inițiativele unei întreprinderi să fie cu adevărat ecologice, este important să se realizeze un transfer de responsabilitate pentru reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaj. Acest lucru presupune preluarea responsabilității legate de reciclare de către o companie specializată care oferă ajutor în atingerea obiectivelor prevăzute în legislația de mediu.
Reciclarea brazilor are un rol esențial, conștientizarea importanței acestui proces fiind un pas în schimbarea mentalității tuturor, fie că este vorba de o persoană, de două sau de o întreagă comunitate. Pentru o abordare cu adevărat ecologică, există câteva sfaturi utile pe care le poți lua în considerare:
- verifică dacă există posibilitatea să închiriezi brazi de Crăciun în zona în care te afli;
- achiziționează un brad în ghiveci pentru a-l replanta după sărbători;
- dacă vrei să folosești brad artificial, cumpără o alternativă care să fie realizată din materiale durabile sau din plastic reciclat.
Fie că este folosit acasă sau la birou, bradul de Crăciun este nelipsit în perioada sărbătorilor de iarnă. De aceea, probabil că multă lume, inclusiv antreprenorii și angajații, își pun întrebarea care dintre cele două opțiuni disponibile pe piață, artificial și natural, este mai durabilă. În primul rând, brazii artificiali sunt transportați în întreaga lume, ceea ce duce la o creștere a emisiilor de carbon și a resurselor. De asemenea, din cauza materialului din care sunt confecționați, majoritatea pomilor artificiali nu sunt reciclabili. Faptul că aceștia ajung foarte des la groapa de gunoi reprezintă o problemă, deoarece durează secole până când se descompun, lucru care este extrem de dăunător pentru mediu.
Spre deosebire de cei artificiali, pomii naturali nu necesită transport pe distanțe atât de lungi. Prin urmare, aceștia nu produc emisii intensive de dioxid de carbon. După terminarea festivităților de iarnă, se poate lua în calcul reciclarea brazilor prin diverse metode. În unele țări, există organizații care folosesc acești pomi de Crăciun donați pentru proiecte de conservare și habitat în comunitățile lor locale. Și în România brazii au început să fie strânși de firmele de salubritate și transformați în compost. De asemenea, există și magazine care oferă vouchere în schimbul bradului achiziționat din acel loc după folosire. Prin urmare, variante există, iar schimbarea începe cu modul de a gândi și de a acționa.
Așadar, brazii naturali cu rădăcină pot fi replantați, aceasta fiind o metodă excelentă de a reduce amprenta de carbon. Dacă replantarea nu este posibilă, reciclarea brazilor se poate face prin intermediul centrelor de colectare. O altă opțiune la îndemâna tuturor este transformarea acestora în compost care poate fi folosit în grădini, parcuri și în alte spații verzi. Dacă ai decis să folosești un brad artificial, este indicat să-l păstrezi o perioadă îndelungată, după care să-l donezi sau să-l reutilizezi. Orice variantă ai prefera, ține cont întotdeauna de consecințele pe care le-ar putea avea decizia ta asupra mediului înconjurător.
Susra foto: pexels.com.
Distribuie