Eco Synergy » Reciclare » Reciclarea bateriilor – ce facem cu bateriile vechi și uzate?
Mici și aparent inofensive, bateriile sunt un real pericol atât pentru noi, cât și pentru mediu. Multe dintre aparatele care ne fac viața mai ușoară zi de zi funcționează pe baterii. Ceasurile au baterii, telecomanda are baterii, jucăriile și lanternele funcționează pe baterii. Odată ce s-au consumat, le aruncăm la gunoi fără să ne gândim ce se întâmplă mai departe cu ele, de parcă odată aruncate, ar dispărea complet. Realitatea este că ele nu dispar, ci ajung în locuri în care nu ar trebui să existe. Unde ajung și unde ar trebui să ajungă, de fapt, bateriile?
1. De ce reciclăm bateriile consumate? Pericolul din spatele bateriilor aruncate la gunoi
Conform statisticilor, peste 160.000 de tone de baterii portabile, circa 800.000 tone de baterii de automobile și 190.000 de tone de acumulatori industriali ajung la gropile de gunoi în fiecare an. Pentru a înțelege cât de gravă este situația, este suficient să știm că o singură baterie ajunsă la gunoi poate polua 10 litri de apă. Deșeurile de acumulatori și baterii, unele dintre cele mai periculoase și poluante dintre toate tipurile de deșeuri, nu se elimină ca deșeuri municipale nesortate, ci se colectează separat. Asta pentru că în componența lor intră substanțe periculoase, toxice, precum litiu, nichel, plumb, mercur sau cadmiu, ce continuă să producă reacții chimice chiar și după ce bateriile sunt scoase din uz. Inevitabil, odată aruncate, bateriile oxidează, iar metalele grele ajung în sol și în ape, poluându-le pentru zeci de ani. Din apă și sol sunt preluate de plante și animale și mai apoi de om. Dintre toate substanțele pe care le conține o baterie, mercurul este cea mai periculoasă. În contact cu apa, mercurul formează un compus cancerigen (metil-mercur) care, odată ajuns în organism, poate provoca grave probleme de sănătate. Prin reciclare, bateriile vechi se transformă în produse noi, mediul înconjurător nu mai suferă, iar noi suntem feriți de inamicii nevăzuți.
2. Colectarea și reciclarea bateriilor uzate – ce facem cu bateriile pe care nu le mai folosim?
Aproape toate bateriile pot fi reciclate integral, din ele fiind recuperate materiale folosite ulterior în alte scopuri. Din reciclarea a 1000 de baterii portabile, de exemplu, se pot obține 190 kg de fier bun de utilizat în industrie. Ce înseamnă baterii portabile? Bateriile și acumulatorii portabili, adică acelea care pot fi cu ușurință transportate manual și nu sunt nici baterii sau acumulatori auto, nici baterii sau acumulatori industriali. Ele pot fi de două tipuri – nereîncărcabile (baterii cu zinc-carbon și magneziu alcalin, baterii pastilă, baterii cu oxid de litiu) și reîncărcabile (baterii cu nichel-cadmiu, nichel metal hibrid, cu ioni de litiu și plumb acid). Procesul de reciclare este unul diferit pentru fiecare tip de baterie în parte.
Cum se reciclează bateriile uzate?
Bateriile de unică folosință, alcaline, sunt reciclate prin separarea mecanică a componentelor. Bateriile reîncărcabile litiu-ion sunt reciclate separând mecanic plasticul de părțile metalice. La fel și bateriile nichel-cadmiu și nichel metal hibrid. În cazul bateriilor pentru mașini și motociclete, construite din electrozi de plumb cufundați într-o baie de acid, reciclarea se face prin neutralizarea acidului cu sodă caustică, proces în urma căruia se obține apă. Se sparge, apoi, bateria, iar învelișul din plastic este separat de plumbul curățat și topit. Bateriile din litiu urmează un proces diferit de reciclare, care constă în spargerea și cufundarea lor într-o soluție chimică, care neutrează acidul din interior. Metalele sunt recuperate, iar soluția care rămâne este filtrată pentru a putea reutiliza litiul în producerea de noi baterii.
Ce putem face diferit?
✅ folosim acumulatori în locul bateriilor de unică folosință;
✅ utilizăm baterii care conțin mai puțin mercur și metale grele;
✅ achiziționăm articole și echipamente care funcționează fără baterii;
✅ reciclăm;
Unde predăm bateriile vechi, uzate?
Conform legislației în vigoare, bateriile și acumulatorii pot fi depozitați ca deșeuri periculoase la locul de vânzare. Asta înseamnă că în toate locurile de unde pot fi cumpărate baterii, ar trebui să se regăsească și centre de colectare unde să poată fi predate cele vechi, uzate. Vorbim de magazine, în special cele mari, chiar benzinării. În majoritate, pot fi predate bateriile portabile, obișnuite. Bateriile auto se predau, de regulă, în magazine de profil sau service-uri auto. Tot ce trebuie să faci este să cauți cel mai apropiat centru de reciclare și să faci ceea ce trebuie. Vor face și alții ca tine și lumea va deveni, ușor, dar sigur, una mai bună și mai curată.
Reciclarea este o provocare, poate cea mai mare provocare a secolului XXI. În spatele eticii, reciclarea este despre viață, despre sănătate și viitor. Viitorul unei planete care astăzi se luptă cu poluarea și încălzirea globală. Vrei să îi dai o mână de ajutor să se facă bine? Reciclează! Poți începe de astăzi, prin drumul tău spre centrele de colectare de deșeuri din baterii și acumulatori.
Sursa foto: shutterstock.com
Distribuie