Reciclare textile: cum se poate face și cum influențează mediul înconjurător

Reciclare textile: cum se poate face și cum influențează mediul înconjurător

Eco Synergy » Deseuri » Deseuri Textile » Reciclare textile: cum se poate face și cum influențează mediul înconjurător

Industria textilă este una dintre cele mai poluante. Celebrele magazine de haine scot pe piață aproape la fiecare două săptămâni câte o nouă colecție de obiecte vestimentare. Practic, este o creștere continuă de articole care se produc și se aruncă, devin deșeuri, într-un timp foarte scurt.

Există modalități prin care facem posibilă acțiunea de reciclare a plasticului, a metalului, hârtiei sau a sticlei, însă, cum putem reduce poluarea generată de materiale textile? Reciclarea deșeurilor textile este răspunsul. În rândurile următoare vei afla cum influențează și ce impact au acestea asupra mediului înconjurător, dar și cum se poate face reciclarea deșeurilor textile, astfel încât să scăpăm de cantitatea covârșitoare de materiale poluante.

1. De unde apar deșeurile textile?

Așa cum spune și numele, deșeurile textile apar din industria textilă. Acolo sunt tot mai multe domenii în urma cărora multe materiale sunt aruncate. Atelierele de croitorie, fabricile de îmbrăcăminte sau încălțăminte textilă, precum și cele de tricotaje, sunt principalele locuri din care zilnic reies cantități îngrijorătoare de textile în plus.

2. Când apar resturile textile?

Deșeurile textile apar în două momente ale vieții unui produs:

  • În etapa de producție: la început, când obiectele vestimentare sunt croite, rămân resturi de materiale, chiar și produse cu defecte ce nu mai pot fi trimise către vânzare.
  • La finalul vieții produsului: articolele sunt uzate, pătate sau rupte și ajung într-o stare ce nu le mai oferă posibilitatea de a mai fi purtate.

Chiar și așa, există anumite branduri, cu o politică sustenabilă, care aleg să nu facă risipă și folosesc o bună parte din materialele rămase în urma etapei de producție pentru a crea noi obiecte vestimentare. Acestea sunt evidențiate ca atare, tocmai pentru ca cei care le aleg să știe din ce provine haina pe care o cumpără. 

3. Ce se întâmplă cu resturile de materiale? Reciclarea textilelor

Textilele care nu mai sunt utilizate trebuie colectate, nu aruncate în același loc cu plasticul sau cartonul. Ele trebuie selectate cu grijă de către toate societățile care produc astfel de deșeuri. De asemenea, există metode prin care orice societate comercială poate face o bună reciclare a textilelor, astfel încât să reducă efectul nociv al deșeurilor asupra sănătății și a mediului înconjurător:

  • Reciclarea textilelor în scop umanitar: pentru că orice mică fabrică sau atelier de creație textilă are, din când în când, un stoc de produse cu mici defecte, acestea pot organiza o reciclare a deșeurilor textile în scop umanitar. Sunt numeroase familii și persoane din medii defavorizate care au nevoie de haine, iar orice obiect vestimentar le poate fi de ajutor. Așadar, orice produs care nu poate fi pus către vânzare, merită trimis către o astfel de cauză.
  • Reutilizarea materialelor: cum spuneam și mai sus, în etapa de producție pot apărea foarte multe resturi de materiale. Pentru a le recicla, este important ca acestea să fie atent selectate și să se contacteze o organizație din domeniul reciclării sau protecției mediului.

Textile reciclate

De asemenea, prin intermediul reciclării unor materiale textile, se evită și amestecarea tuturor categoriilor de deșeuri, implicit, și orice formă de poluare care poate rezulta din acel amestec. În cel mai rău caz, deșeurile textile pot fi depozitate sau incinerate. Ai spune că fiind depozitate undeva, așteptând să se degradeze, totul este în regulă. Însă, trebuie să știi că acestea emit diverse gaze care, inevitabil, poluează. De asemenea, și procesul de incinerare duce la eliminarea unor substanțe periculoase în atmosferă, fapt care conclude că aceste două variante nu sunt benefice pentru mediul înconjurător.

Cea mai bună soluție este ca orice rest de material textil să fie reciclat. De asemenea, prin refolosirea fiecărei tone de haine, emisiile nocive de dioxid de carbon se reduc cu 3.6 tone, iar pentru reciclarea hainelor vechi sau uzate din bumbac se pot economisi în jur de 20.000 de litri de apă, necesari pentru a cultiva și crește planta de bumbac.  

În concluzie, este important să se ia măsuri pentru prevenirea poluării mediului înconjurător prin reciclarea corectă a textilelor. Pentru a fi sigur că iei deciziile corespunzătoare, poți apela cu încredere la servicii de mediu specializate de tipul OIREP (Organizații de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor). Este vital de reținut faptul că orice societate comercială care generează deșeuri, în acest caz unele textile, este obligată și responsabilă să deruleze gestiunea lor.

Sursa foto: Unsplash.com

Referințe: Europarl.europa.eu

Distribuie

Comments are closed.