Eco Synergy » Legislatie de Mediu » Reciclare saltele: cum trebuie să procedezi pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a evita amenzile
Reciclarea saltelelor vechi, la fel ca multe alte obiecte de uz casnic sau personal, a devenit un subiect tot mai abordat în ultima vreme. Vei afla din acest articol ce poți face cu salteaua veche, metode prin care o poți recicla, indiferent că este vorba de persoanele fizice sau de cele juridice.
1. Preluare saltea veche: cine se ocupă de acest lucru?
Chiar dacă este mai comun să se discute despre reciclarea plasticului sau a metalelor, salteaua poate fi, deopotrivă, un deșeu care poate reprezenta un pericol pentru mediul înconjurător. Dacă până acum câțiva ani cei mai mulți dintre utilizatori nu își puneau problema reciclării saltelelor, în prezent ne confruntăm cu un spațiu limitat de depozitare a deșeurilor. Mai mult decât atât, în zilele noastre, aceste obiecte se schimbă mai des, indiferent că vorbim despre case personale sau unități de tip HoReCa (hoteluri, pensiuni etc.). Prin reciclarea acestui obiect se poate reduce amprenta de carbon, mai ales pentru că materialele folosite nu sunt biodegradabile.
Înainte de a renunța la salteaua veche, verifică starea acesteia: în cazul în care consideri că poate fi încă utilă, o poți dona într-un centru de profil. Dacă starea sa de degradare este evidentă, atunci apelează la o companie autorizată pentru astfel de deșeuri voluminoase.
Important de precizat este faptul că este ilegal să arunci saltelele în zonele de colectare a gunoiului sau pe stradă; conform Ordonanței de Urgență nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deșeurilor, abandonarea acestora este interzisă și sunt prevăzute contravenții și amenzi atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
2. Unde se aruncă saltelele vechi și ce presupune reciclarea acestora?
Compania de salubritate din orașul tău poate ridica, la cerere, salteaua veche și o poate recicla conform procedurilor interne. De altfel, conform art. 13 al legii menționate se definesc deșeurile municipale astfel:
13.a. „deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat de la gospodării, inclusiv hârtia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, biodeșeurile, lemnul, textilele, ambalajele, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori și deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele și mobilă.”
De asemenea, există anumiți agenți economici care oferă această facilitate în momentul în care este achiziționată o saltea nouă, precum și alți colectori privați de deșeuri voluminoase.
O saltea are multe componente care pot fi reciclate separat. De exemplu, cel mai ușor de reciclat pot fi materialele precum spuma și materialele textile. Ajuns într-un cadru profesionist de reciclare, fiecare element al saltelei va fi procesat separat, conform proprietăților specifice.
3. Reciclare saltele: informații importante pentru firme
Dacă firma ta are în responsabilitate preluarea sau reciclarea saltelelor, este important de știut că poți gestiona mai eficient această obligație. De exemplu, cu ajutorului unui OIREP se poate face transferul de responsabilitate pentru toate tipurile de deșeuri pe care le produci în cadrul companiei.
Practic, un OIREP este o organizație de transfer de responsabilitate care poate prelua responsabilitatea reciclării și valorificării deșeurilor. Prin semnarea unui contract cu un partener OIREP se asigură transferul de responsabilitate, precum tot ce ține de raportări, calcule, documente și relația cu autoritățile de profil.
Având în vedere multitudinea componentelor, dar și volumul acestui deșeu, reciclarea saltelelor este necesară pentru protecția mediul înconjurător și pentru respectarea legislației în vigoare. Cu atât mai mult, într-o țară cunoscută pentru rata mică de reciclare cum este România, este nevoie de o conștientizare a felului în care deșeurile depozitate necorespunzător pot avea consecințe grave pentru întreaga societate.
Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com.
Distribuie