Reciclare becuri

Reciclare becuri – unde se face, cum si de ce este atat de importanta

Eco Synergy » Deseuri » Reciclare becuri – unde se face, cum si de ce este atat de importanta

Deșeurile electronice și electrice sunt mult mai nocive decât cele din plastic, iar acestea reprezintă mai mult de 5% din totalul mondial al deșeurilor. Pentru că sunt un factor poluant extrem de mare, ele trebuie gestionate cât mai responsabil, ca să ajute la protejarea mediului înconjurător. Decât să arunci la gunoi un bec, poți să iei în considerare o alternativă mult mai prietenoasă cu natura!

1. Cum se reciclează becurile – sfaturi utile

În cazul în care nu cunoașteai această informație până acum, becurile de reciclează. Totuși, nu toate dintre ele au eticheta DEEE. Ea se referă la echipamentele electrice și electronice ieșite din uz, care nu trebuie aruncate ca deșeuri nesortate. 

Ce becuri se reciclează

Dacă încă ai prin casă becuri incandescente, trebuie să știi că acestea nu se reciclează, deoarece, nu conțin substanțe toxice. Ele pot fi aruncate în tomberonul de deșeuri menajere. Astfel, cele clasice, cu filament nu sunt considerate DEEE. 

Becurile economice sunt mult mai populare și se întâlnesc în aproape toate locuințele românilor, pentru că nu consumă atât de mult ca cele incandescente. Cu toate acestea, ele conțin cantități mici de mercur, o substanță deloc prietenoasă cu mediul înconjurător. Dacă nu sunt depozitate și reciclate într-un mod corespunzător, mercurul ajunge în sol și în pânza freatică, ceea ce duce la poluare continuă, iar efectele ei nocive se vor vedea în timp. 

Reciclarea becurilor LED trebuie realizată cu atenție. Chiar dacă acestea nu conțin mercur, pot avea arsenic și plumb, la fel de distrugătoare pentru natură. 

Pe lângă cele trei tipuri de becuri extrem de cunoscute, se mai reciclează:

  • cele neon;
  • cele fluorescente;
  • becurile cu arc scurt de mercur;
  • instalațiile de Crăciun;
  • becurile cu descărare de intensitate mare;

Unde se reciclează becurile

Indiferent de tipul becurilor arse, acestea pot fi reciclare în centre special amenajate de către magazinele care comercializează astfel de produse. Este important să știi că ele nu se pot pune în containere destinate sticlei, deoarece, conțin un tip de sticlă cu metale, ceea ce le face periculoase. 

Unele societăți economice încurajează astfel de inițiative și oferă vouchere de cumpărături în magazin persoanelor care aduc în punctele lor de colectare becuri uzate. Așadar, nu există nici un motiv pentru care să nu iei în considerare acest proces. 

2. Reciclare bec – de ce este important acest proces

Recilcare becuri - de ce este important acest proces

Dintr-un singur bec, se pot obține ca materiale reciclate sticlă, plastic, praf fluorescent, mercur și metal. Produsele din jur, au devenit din ce în ce mai potrivite pentru a fi reutilizate, însă nu toate pot fi recuperate integral și la nesfârșit. De exemplu, plasticul poate fi reciclat de maxim două ori, în funcție de caracteristicile sale, iar hârtia de cel mult 7 ori. Cu toate acestea, sticla, care se regăsește și în becuri, poate fi reutilizată oricând și de oricâte ori este nevoie.

Reciclarea este un proces amplu prin care produsele și materialele uzate se refolosesc pentru a se fabrica unele noi. Acest lucru ajută la managerierea eficientă a materiilor prime, deoarece ele sunt limitate și trebuie folosite cât mai puțin, pentru a conserva resursele naturale. Majoritatea deșeurilor pot trece prin această transformare, iar activitatea poate fi făcută atât de operatori economici, cât și de către persoanele fizice. 

Există foarte puține informații cu privire la reciclarea becurilor, iar cu toate acestea reprezintă o nevoie uriașă de a avea grijă de mediul înconjurător. Oamenii trebuie să conștientizeze necesitatea acestor procese și să încurajeze, la rândul lor, pe alții să o facă. Poluarea trebuie stopată sau, cel puțin, redusă pe cât posibil, pentru ca generațiile viitoare să trăiască într-o societate salubră. 

Dacă te gândești la un proiect pentru educarea și conștientizarea responsabilității de mediu sau ai o idee de ecologizare există societăți de mediu care susțin activitățile CSR și te pot ajuta în acest sens! Orice mic pas pentru protejarea materiilor prime, poate face o diferență majoră în viața ta!

Așadar, acestea sunt sfaturile și informațiile pe care le poți lua în considerare atunci când trebuie să scapi de becurile arse. Ia în considerare reciclarea lor și vei face un bine mediului înconjurător!

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Distribuie

Comments are closed.