Poluarea cu petrol si impactul pe care il poate avea asupra mediului inconjurator

Poluarea cu petrol și efectele pe care le poate avea asupra mediului înconjurător

Eco Synergy » Poluare » Poluarea cu petrol și efectele pe care le poate avea asupra mediului înconjurător

Țițeiul este folosit pentru a realiza produsele petroliere pe care oamenii le folosesc în activitățile de zi cu zi, devenite indispensabile. De la alimentarea mijloacelor de transport (avioane, autoturisme etc.), până la încălzirea locuințelor și producerea de medicamente și materiale plastice, folosirea petrolului ca materie primă a simplificat viețile oamenilor. 

Cu toate acestea descoperirea, producerea și transportarea țițeiului poate avea efecte negative asupra mediului. Problemă de mare actualitate, poluarea cu petrol reprezintă un pericol real pentru planetă,  având efecte majore. Vei afla din acest articol ce înseamnă poluarea cu petrol, care sunt efectele pe care aceasta le poate avea asupra mediului înconjurător, precum și modalitățile prin care poate fi prevenit acest tip de poluare.

1. Ce inseamna poluarea cu petrol

1. Ce înseamnă poluarea cu petrol?

Poluarea cu petrol poate fi cauzată de orice deversare de petrol sau de produse rafinate obținute din țiței. Cu toate acestea, cele mai dăunătoare evenimente de poluare implică, de obicei, scurgeri de petrol sau combustibil de la cisterne sau platforme de foraj dezactivate de pe mare, de la nave de pe căile navigabile majore sau de la exploziile puțurilor sau conductele sparte, pe uscat.

O deversare pe uscat poate avea loc în multe feluri, dar, în general, cele mai mari evenimente implică o deteriorare gravă a conductei sau o explozie a puțului. Cauzele rupturii conductelor sunt diverse, incluzând echipamente de pompare defecte și suduri la îmbinare a conductelor, cutremure, sabotaj sau chiar scurgeri deliberate. Cantitatea totală de petrol vărsată din conducte nu este cuantificată eficient în multe părți ale lumii. 

Cu toate acestea, din cauza utilizării pe scară largă a senzorilor de scurgere și a mecanismelor pentru închiderea secțiunilor de conductă, evenimentele izolate sunt, de obicei, puțin grave decât pot fi deversările  din super tancurile oceanice sau în urma  exploziilor platformelor offshore. Deoarece răspândirea petrolului deversat este mult mai restrânsă pe uscat decât pe apă, deversările terestre afectează de obicei zone localizate (cu excepția cazului în care uleiul vărsat ajunge la un curs de apă).

2. Efectele poluării mediului cu produse petroliere

Orice tip de poluare care are loc în mediul înconjurător afectează pe mai multe paliere și la niveluri uneori greu de evaluat. Cu siguranță, încălzirea globală și evenimente meteorologice extreme sunt direct legate de combustibilii fosili care eliberează gaze cu efect de seră, ce captează căldura în atmosferă. De asemenea, infrastructura construită pentru extracția de petrol și gaze poate lăsa în urmă modificări radicale asupra zonelor sălbatice. Construcția de drumuri, facilități și locuri de foraj necesită utilizarea de echipamente grele și poate distruge locuri izolate și protejate, în care natura este prejudiciată definitiv. 

Majoritatea cazurilor de poluare cu petrol rezultă din accidente și/sau neglijență. Indiferent de modul în care sunt eliberate, toate produsele petroliere — benzină, motorină și ulei de motor — sunt toxice pentru oameni, floră și faună. Pe lângă faptul că ele conțin metale toxice, combustibilul și uleiul scad nivelul de oxigen din apă, blochează lumina solară și, în general, degradează calitatea apei. 

Deversările mari de petrol pot provoca daune de lungă durată ecosistemelor marine, punând în pericol viața speciilor care populează perimetrul afectat. De exemplu, un caz notoriu, rămas în istorie, a fost scurgerea de petrol de pe platforma Deepwater Horizon în Golful Mexic. Explozia din 2010 a  provocat deversarea a aproximativ 4,5 milioane de barili de țiței și a însemnat cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite. 

3. Cum poate fi prevenită poluarea cu petrol?

Petrolul este o sursă importantă de energie care trebuie transportată în cantități uriașe cu ajutorul navelor de transport de mare capacitate și, pe uscat, prin conducte. Există întotdeauna pericolul să apară o scurgere de petrol în timpul transportului, din cauza coliziunilor între nave,  a incendiilor accidentale sau a furtunilor care provoacă daune , ceea ce duce la distribuirea unui volum enorm de petrol în mediu, în special în ecosistemul marin.

 

Progresele tehnologice în privința explorării, producției și transportului petrolului, precum și aplicarea legilor și reglementărilor în materie de siguranță și mediu ajută la evitarea și reducerea acestor efecte. Fiecare țară are o organizație internă care se ocupă de stabilirea unor practici stricte, care trebuie urmate pentru a evita scurgerile de petrol și pentru a sprijini acțiuni imediate în cazul oricărei deversări. De asemenea, există și organzații internaționale care monitorizează acest domeniu. 

Poluarea cu petrol poate fi prevenită prin respectarea strictă a legislației de profil, precum și prin serviciile de consultanță de mediu care pot propune strategii eficiente pentru gestionarea sigură a acestui tip de combustibil. De asemenea, un astfel de partener de încredere îți poate fi alături în respectarea mediului înconjurător și în crearea unei afaceri sustenabile, indiferent de specificul domeniului în care activezi.

Cu siguranță, nicio scurgere de acest gen nu este acceptabilă – odată ce petrolul este eliberat în mediu, apar efecte dăunătoare imediate. Toate scurgerile de petrol sunt toxice și prezintă un risc semnificativ pentru mediul, economia, sănătatea publică și situri  istorice   aparținând patrimoniului cultural din întreaga lume. 

 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.