Eco Synergy » Reciclare » Poluarea cu pesticide și impactul asupra mediului înconjurător
Pesticidele sunt utilizate pe scară largă pentru a proteja producția de alimente și pentru a satisface cererea globală de alimente. În ciuda utilității lor, pesticidele cauzează efecte adverse asupra calității apei, biodiversității și sănătății umane. Ca orice alt tip de poluare, efectele locale se pot transforma în consecințe internaționale și este esențial ca utilizarea acestora să se facă într-un cadru bine stabilit.
Dacă vrei ca afacerea ta să fie sustenabilă trebuie să acorzi o importanță deosebită impactului pe care aceasta o are asupra planetei. Vei afla din acest articol ce înseamnă poluarea cu pesticide, cum pot ele să afectez apa și solul, ce impact are acest tip de poluare asupra mediului înconjurător precum și felul în care se pot evita asemenea dezastre.
1. Ce înseamnă poluarea cu pesticide
Termenul de „pesticid” este folosit pentru toate substanțele chimice care sunt folosite în agricultură pentru a ucide sau controla dăunătorii. Pesticidele sunt folosite pentru a proteja culturile împotriva insectelor, buruienilor, ciupercilor și a altor dăunători. Acestea joacă, de asemenea, un rol important în producția de alimente, protejând sau îmbunătățind recoltele.
În agricultură, pesticidele includ erbicide, insecticide, fungicide, nematocide și rodenticide. Alte substanțe agrochimice, cum ar fi îngrășămintele, pot avea, de asemenea, efecte negative asupra mediului.
Chiar dacă afacerea ta nu este direct implicată în agricultură, trebuie să fii conștient de faptul că poți avea furnizori sau parteneri care pot polua cu pesticide. Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri că nu contribui în niciun fel la acest tip de poluare și că investești într-o companie care valorizează mediul înconjurător.
2. Poluarea solului cu pesticide
Din păcate, poluarea solului cu pesticide este una dintre cele mai întâlnite forme de poluare din zilele noastre. Utilizarea pe scară largă a pesticidelor în producția agricolă poate degrada și deteriora microorganismele care trăiesc în sol. Cu atât mai mult, în cazurile în care aceste substanțe chimice sunt utilizate greșit sau în exces, compușii chimici se acumulează în sol. Astfel, utilizarea pesticidelor scade biodiversitatea generală a solului.
Unele pesticide sunt mai toxice pentru organismele solului decât altele. Unele pesticide se pot descompune rapid atunci când sunt aplicate pe sol, în timp ce altele pot persista perioade mai lungi. Tipul de sol și tipul de pesticide pot afecta, de asemenea, persistența pesticidelor. Tocmai de aceea, este nevoie de multă responsabilitate atunci când sunt folosite în agricultura modernă.
3. Poluarea apei cu pesticide
Pesticidele pot contamina, atât solul, cât și sursele de apă potabilă. Poluarea apei este o formă de poluare care este cauzată de utilizarea necorespunzătoare a pesticidelor. Astfel, prezența unor substanțe necorespunzătoare în apă îi schimbă proprietățile, devenind contaminată.
Acest lucru se poate întâmpla atunci când pesticidele sunt utilizate pe suprafețe de teren care sunt folosite pentru cultivarea culturilor și sunt spălate de vânt și precipitații în corpurile de apă. Ca urmare, ele modifică starea unor astfel de corpuri de apă prin schimbarea condițiilor fizice, chimice sau biologice ale acestora, făcându-le astfel toxice, contaminate și nepotrivite pentru utilizare.
Dacă acești contaminanți prezintă un risc pentru sănătate depinde de cât de toxice sunt pesticidele, cât de mult se află în apă și cât de multă expunere are loc zilnic. Pesticidele au potențialul de a contamina sursele de apă potabilă, atât în mediul agricol, cât și în cel urban.
4. Impactul asupra mediului înconjurător
Efectele pesticidelor asupra mediului înseamnă o serie de consecințe nedorite ale utilizării acestora. Tocmai de aceea, utilizarea pesticidelor reprezintă unul dintre principalii factori ai impactului negativ al agriculturii industriale moderne asupra mediului. Din cauza toxicității lor, pesticidele pot afecta plantele, animalele și oamenii.
De exemplu, se aproximează că peste 98% dintre insecticidele pulverizate și 95% dintre erbicidele ajung la o altă destinație decât speciile țintă, deoarece sunt pulverizate sau răspândite pe întregi câmpuri agricole. Alte substanțe agrochimice, cum ar fi îngrășămintele, pot avea, de asemenea, efecte negative asupra mediului.
Pentru a limita impactul asupra mediului înconjurător, sunt recomandate o serie de măsuri prin care să fie reduse cantitățile de pesticide. De la măsuri relativ simple precum îndepărtarea manuală a dăunătorilor, la plasarea de capcane și momeli, până la menținerea solurilor sănătoase care reproduc plante sănătoase și mai rezistente și cultivarea speciilor native care sunt în mod natural mai rezistente la dăunătorii locali.
Orice agent economic trebuie să fie conștient de consecințele pe care le poate avea utilizarea greșită și abuzivă a pesticidelor și felul în care poate influența economia pe termen lung. Tocmai de aceea, asigură-te că firma ta beneficiază de un serviciu profesionist de consultanță de mediu, precum și de activități de ecologizare, care să responsabilizeze comunitatea din care face parte.
Distribuie