Eco Synergy » Poluare » Poluarea solului cu hidrocarburi – ce sunt acestea, efecte negative asupra mediului și metode de prevenire
Dacă poluarea cu hidrocarburi nu îți este un subiect foarte cunoscut, a venit momentul să începi să cunoști mai multe lucruri despre acest fenomen, pentru că este un factor important în ceea ce înseamnă poluarea mediului înconjurător. Astfel, articolul are ca scop informarea corectă a publicului și, mai ales, a agenților comerciali despre ceea ce înseamnă hidrocarburi și efectele negative ale acestora.
1. Poluarea solului și a apei cu hidrocarburi – informații generale
Atunci când ne referim strict la chimia organică, hidrocarbura reprezintă un compus format din carbon și hidrogen. Acestea pot fi integrate în grupa de hidruri 14, alcătuită din elemente, precum: plumb, carbon, fleroviu, siliciu, staniu germaniu. Hidrocarburile au, de cele mai multe ori, mirosuri subtitle, aproape insesizabile, care seamănă cu mirosul de benzină sau gaz.
Hidrocarburile pot fi întâlnite în mai multe faze moleculare și pot avea structuri, precum: solide (parafină), gaze (metalul), polimeri (polistirenul) sau lichide (benzenul). Un lucru foarte important pe care trebuie să îl cunoști constă în faptul că acești compuși sunt întâlniți în gaze naturale, petrol sau cărbuni. Este cunoscut faptul că petrolul este principala materie primă pentru produsele chimice organice. Astfel, principala sursă de energie a lumii constă în arderea hidrocarburilor. Emisiile generate de om (antropice) cu gaze de efect de seră, care se regăsesc în mediul înconjurător într-un număr foarte mare, sunt metanul eliberat din agricultură și din manipularea gazelor naturale, dar și dioxidul de carbon, obținut în urma arderii combustibililor fosili. Așadar, poluarea cu petrol și hidrocarburile, devin o problemă reală, care afectează nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea umană.
Hidrocarburile sunt utilizate în mod predominant ca sursă de combustibil. Unele întrebuințări ale acestor compuși sunt obținute din gaze naturale și petrol. Acestea din urmă sunt transformate, la rândul lor, în propilenă, etilenă sau gaz de sinteză.
Solul nu este singurul afectat, poluarea marină cu hidrocarburi fiind o problemă extrem de serioasă în ceea ce privește viața organismelor acvatice. Transportul maritim este o cauză foarte mare a poluanților din mări și oceane. De exemplu, numărul păsărilor marine care sunt ucise din cauza poluării cu petrol, a ajuns la ordinul miilor pe an. Astfel, arderea la nivel global a hidrocarburilor, atrage după sine efectele foarte vizibile, astăzi, ale încălzirii globale. Nu doar transportul afectează mediul înconjurător, ci și scurgerile de hidrocarburi, rafinăriile sau fabricile. Un sol contaminat va pierde din fertilitate și va afecta sănătatea umană și cea a animalelor. De asemenea, vegetația solului este afectată și dată peste cap, fiind contaminată cu petrol sau gaze naturale.
2. Poluarea cu hidrocarburi – metode de prevenire
Hidrocarburile au efecte distructive pentru sănătatea ecosistemului, sănătatea economică și cea umană. Prin urmare, rezolvarea acestor probleme este necesară pentru a restabili balanța naturii. În acest moment, tehnologiile utilizate nu sunt cele mai eficiente și au costuri foarte mari. Acestea pot fi: îndepărtarea fizică inițială a solului contaminat, spălarea solului, extracția vaporilor din sol etc. Cu toate acestea, bio-remedierea a apărut recent, fiind o soluție ieftină și ecologică față de celelalte.
Hidrocarburile din mediul înconjurător nu sunt singura problemă care afectează natura. Același efect negativ îl au și deșeurile de ambalajele pe care companiile le produc. Dacă nivelul hidrocarburilor emanate în aer poate fi diminuat numai cu eforturi complexe și implicarea tuturor oamenilor, minimizarea numărului de deșeuri generate de operatorii economici poate fi gestionată mult mai simplu.
Companiile pot apela la servicii de transfer de responsabilitate, pe care le oferă organizațiile specializate (OTR). Aceasta, preiau responsabilitatea valorificării și reciclării deșeurilor generate de producție și simplifică procesul legislativ, care este consumator de timp și bani pentru orice afacere.
Așadar, poluarea solului, a apei și a aerului cu hidrocarburi este o problemă reală, care trebuie să ajungă cunoscută de cât mai mulți oameni. La fel și celelalte surse de poluare a mediului înconjurător. Schimbarea începe de la tine!
Sursa foto: Unsplash.com
Distribuie