Eco Synergy » Poluare » Poluarea biologică – ce este, care sunt sursele ei și cum afectează calitatea apei, a aerului și a solului
Poluarea biologică se produce ca urmare a activităților umane. Spre deosebire de celelalte forme de poluare, care pot fi reduse prin diverse măsuri, legi și regulamente, aceasta este cel mai dificil de controlat. Odată ajunși în aer, apă sau sol, poluanții biologici se dezvoltă și se înmulțesc rapid dacă nu se încearcă stoparea lor cât mai urgentă. Substanțele biologice provin din organisme vii și pot afecta sănătatea populației, pot modifica condițiile fizico-chimice ale habitatelor naturale și pot altera ecosistemele. Descoperă în acest articol ce este poluarea biologică, care sunt factorii favorizanți și cum poate afecta aceasta calitatea apei, a aerului și a solului.
1. Poluarea biologică – definiție, exemple, surse și tipuri de contaminare biologică
Poluarea reprezintă introducerea unui poluant în mediu și este cel mai adesea rezultatul acțiunilor umane. Aceasta are un efect dăunător asupra tuturor viețuitoarelor care au multe de suferit, mai ales atunci când nu este ținută sub control.
Poluarea biologică poartă denumirea și de biopoluare din cauza faptului că poate avea consecințe asupra gradului de conservare a naturii, dar și efecte negative asupra sănătății umane. Este considerată o adevărată amenințare globală, alături de alte îngrijorări precum acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, contaminarea apei și declinul biodiversității.
1.1. Ce este poluarea biologică?
Poluarea biologică reprezintă perturbarea echilibrului ecologic prin introducerea involuntară sau deliberată a unui organism străin în mediu. Așadar, este caracterizată de faptul că organismele vii se deplasează fie în mod accidental, fie în mod intenționat din locurile în care au evoluat către medii noi, unde se pot dezvolta fără probleme în lipsa inamicilor naturali. Aceste organisme pot amenința culturile, pădurile și chiar sănătatea oamenilor. Acest tip de poluare este răspândit pe scară largă în întreaga lume.
La fel ca poluanții chimici, cei biologici sunt prezenți din cauza activităților umane. Singura diferență este că poluanții biologici nu pot fi preveniți prin măsuri legislative, iar controlul lor este extrem de costisitor. Poluanții biologici pot proveni de la plante, animale, insecte sau alte organisme vii, care se mută în medii noi de viață, diminuând calitatea vieții oamenilor.
Creșterea și răspândirea acestor contaminanți biologici sunt afectate de sursele de nutrienți, de temperatură, de mișcarea aerului și de umiditate.
1.2. Surse de poluare biologică
Contaminanții care provoacă poluarea biologică pot fi de două feluri:
- Poluanți vii – din această categorie fac parte bacteriile, virusurile, ciupercile sau sporii de mucegai.
- Substanțele organice moarte care provin de la cadavrele animalelor, părul și saliva de animale, gazele rezultate în urma proceselor de fermentație, mirosurile neplăcute din toalete.
Contaminanții mai pot fi numiți și specii invazive ce se stabilesc în ecosisteme sau habitate naturale, fiind agenți de schimbare care amenință diversitatea biologică.
O cauză a poluării biologice este și comerțul internațional cu produse agricole, precum flori, fructe sau legume, prin intermediul căruia pot fi aduse accidental multe specii dăunătoare. De asemenea, creșterea numărului de călătorii dintr-o parte în alta a lumii reprezintă și ea o sursă. Deși, în trecut, oceanele, râurile și munții reprezentau adevărate bariere în migrarea contaminanților, acum acestea nu mai au același rol de protecție. Așadar, noile tipuri de virusuri pot circula mult mai rapid și pe distanțe mult mai mari, poluarea biologică putând provoca dispariția unor specii chiar mai mult decât poluarea chimică.
În funcție de locul unde se află contaminarea, există mai multe tipuri de poluare biologică:
- poluarea biologică a apei;
- poluarea biologică a aerului, care poate avea loc atât în interior, cât și în exterior;
- poluarea biologică a solului, produsă de deșeurile menajere, activitățile de creștere a animalelor, canalizare,
- contaminarea biologică a alimentelor.
1.3. Poluarea biologică a apei
Apa este o resursă naturală importantă și are diverse întrebuințări casnice, industriale, recreative și agricole. Calitatea apei este afectată de contaminarea cu diverși poluanți, printre care se numără și cei biologici.
Poluarea apei este cauzată de prezența în apele subterane a unor substanțe chimice, toxice și biologice care depășesc limitele normale și care pot fi o amenințare pentru sănătatea umană și pentru mediu. Indiferent de proveniența lor, agenții chimici și biologici reprezintă principalele cauze ale poluării apei. Pe baza acestora se pot face diferite clasificări ale poluării apelor: chimică, radiologică sau biologică.
Poluarea biologică a apei are loc atunci când diverse organisme (de exemplu, specii bacteriene și virusuri), viermi sau alge sunt prezente într-un număr mai mare decât este normal. Acest tip de poluare este cauzat de degradarea materialului organic din apă și se poate produce prin reziduurile de la fabricile de produse alimentare, deșeurile animale, deversările industriale și prin eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor umane.
Poluarea biologică a apei poate fi cauzată de diverși agenți patogeni precum bacterii, virusuri, protozoare și altele. Atunci când cantitatea lor începe să crească, pot contamina puternic apa.
1.4. Poluarea biologică a solului
Poluarea solului este definită ca fiind prezența în sol a unor substanțe chimice și toxice în concentrații destul de mari pentru a reprezenta un risc pentru sănătatea umană și pentru ecosistem. Principalii poluanți sunt agenții biologici și cei proveniți din activitatea umană, cum ar fi practicile agricole, deșeurile urbane sau industriale și emisiile radioactive care contaminează solul.
Poluarea biologică a solului este cauzată de contaminarea cu diferite organisme precum bacterii, virusuri și paraziți. Acestea pot proveni atât de la oameni, cât și de la animale, și ajung în sol prin diverse tipuri de deșeuri. Un exemplu este aplicarea în mod continuu de îngrășăminte de la grajduri, cantitățile mari putând afecta grav sănătatea solului. În urma poluării solului, pot avea loc diverse procese precum eroziunea, salinizarea, scăderea biodiversității, alunecările de teren sau inundațiile.
1.5. Poluarea biologică a aerului
Poluarea biologică a aerului se referă atât la contaminarea aerului exterior, cât și a celui interior. Contaminanții biologici includ bacterii, mucegaiuri, virusuri, acarieni și polen, existând mai multe surse de la care provin aceștia. Polenul provine de la plante, virusurile sunt transmise de oameni și animale, bacteriile sunt purtate de oameni, animale și resturi de sol și plante. Animalele de companie din gospodărie sunt surse de salivă și de păr.
În interior, sistemele de aer condiționat contaminate pot deveni terenuri de reproducere pentru mucegai și pot fi surse de agenți biologici care se distribuie prin casă. Foarte mulți dintre aceștia au un potențial alergen mare și pot cauza febra fânului, astm sau alte alergii.
Poluanți biologici se găsesc în orice locuință, școală, loc de muncă sau alt spațiu interior, sursele de introducere a acestora fiind chiar ocupanții, plantele sau insectele care răspândesc alergeni.
Prin controlul nivelului de umiditate din spațiul interior se poate reduce foarte mult dezvoltarea unor surse de agenți biologici. Suprafețele umede sau materialele care sunt deteriorate de apă reprezintă un teren de reproducere pentru mucegaiuri, bacterii și insecte. Acarienii sunt unii dintre cei mai puternici alergeni biologici care se dezvoltă în medii umede și calde.
2. Poluare biologică – efecte și acțiuni de combatere
Poluarea de orice fel este dăunătoare pentru sănătatea umană și are consecințe negative asupra mediului, provocând ploi acide și dăunând pădurilor, vieții sălbatice și agriculturii. Poluarea la modul general este cauza schimbărilor climatice, afectând întreaga planetă.
Poluarea biologică este și ea o amenințare majoră și poate genera efecte negative la nivelul unui organism individual, la nivelul populației sau la nivelul ecosistemelor.
2.1. Efectele poluării biologice
Se crede că poluarea biologică este mai amenințătoare decât orice altă formă de poluare, deoarece este foarte greu de controlat. O scurgere de petrol, care este o poluare chimică, se dispersează în cele din urmă, pe când agenții biologici sunt în general rezistenți, longevivi, agresivi și foarte flexibili. Aceștia concurează cu speciile indigene pentru nutriție, polenizare și supraviețuire și, în cele din urmă, pot capta întregul ecosistem.
Odată cu evoluția comerțului în întreaga lume și cu creșterea numărului de călătorii, riscurile cauzate de poluarea biologică s-au dezvoltat mai mult. Atunci când agenții biologici pătrund într-un ecosistem, pot perturba echilibrul natural, pot reduce biodiversitatea sau pot degrada habitatele, fiind un pericol pentru plante, animale și oameni.
Efectele pe care poluarea biologică le implică pentru sănătatea umană și pentru alte specii nu au fost niciodată stabilite cu exactitate, dar specialiștii sunt de părere că acestea sunt destul de mari și că tendința este una ascendentă. Iată câteva dintre acestea:
Distrugerea ecosistemelor. Ecosistemele sunt dinamice și pierd în permanență unele specii, dar câștigă altele. Agenții biologici care pătrund în mediile lor pot duce la dispariția acestor specii sau chiar la modificarea ciclurilor de viață ale unor ecosisteme întregi. Acest lucru înseamnă o perturbare a echilibrului natural, prin efectele asupra vegetației și a plantelor.
Pierderea biodiversității. Distrugerea habitatelor este principala amenințare a poluării biologice și se produce prin modificarea condițiilor fizico-chimice normale de viață.
De asemenea, poluarea biologică poate duce la efecte asupra sănătății umane, cauzând infecții, atunci când patogenii pătrund în țesuturile umane, sau alte afecțiuni. Câteva probleme de sănătate care pot fi cauzate de acarieni, mucegai sau alți poluanți includ:
- astm
- boli infecțioase
- rinite
- conjunctivite
- dispnee
- tuse
Efectele asupra sănătății oamenilor depind foarte mult și de tipul și de cantitatea poluării biologice, dar și de fiecare persoană în parte. În timp ce unele persoane nu au probleme de sănătate din cauza anumitor poluanți biologici, altele pot avea reacții alergice, toxice sau infecțioase.
2.2. Acțiuni de combatere a contaminării biologice
Poluarea biologică reprezintă o amenințare la adresa ecosistemelor și a echilibrului general al mediului. Protejarea sistemelor naturale împotriva agenților biologici presupune detectarea noilor amenințări înainte de producerea unor daune majore, precum și gestionarea invadatorilor existenți. Printre măsurile de combatere a contaminării biologice se numără:
- Eradicarea – poate avea succes numai dacă o specie nedorită este detectată din timp și trăiește într-o zonă restrânsă.
- Folosirea substanțelor chimice – acestea sunt utilizate pe scară largă pentru a controla speciile invazive, dar pot avea un cost ridicat, necesită o aplicare repetată iar organismele care nu sunt vizate pot fi, de asemenea, afectate.
- Metode mecanice – speciile introduse pot fi controlate și pe cale mecanică, dar metoda funcționează în puține cazuri.
În ceea ce privește aerul din interior, printre măsurile de reducere a poluării biologice se numără:
- ventilarea corespunzătoare cu aer din exterior;
- menținerea rezervoarelor de apă cât mai curate;
- clorinarea adecvată a sistemelor de apă potabilă;
- menținerea în stare bună a sistemelor de aer condiționat;
- repararea scurgerilor și a infiltrațiilor;
- menținerea umidității la un nivel adecvat prin folosirea dezumidificatoarelor;
- folosirea ventilatoarelor în interior;
- îndepărtarea mucegaiului de pe pereți, tavane și podele.
Așadar, sunt esențiale ventilarea corespunzătoare a clădirilor, aerisirea încăperilor și prevenirea umidității excesive a aerului.
Deși poluarea biologică nu poate fi oprită prin măsuri legislative, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de poluare, operatorii economici trebuie să fie conștienți de importanța protejării mediului înconjurător în general și să dezvolte un model economic sustenabil prin respectarea obligațiilor pe care le prevede legislația. Spre exemplu, producătorii sau importatorii care generează deșeuri de ambalaje trebuie să recicleze și să valorifice aceste deșeuri conform țintelor stabilite. În acest sens, un transfer de responsabilitate către o organizație specializată este o soluție eficientă în îndeplinirea acestor obiective. De asemenea, în urma desfășurării activităților umane pot rezulta o serie de efecte negative asupra mediului, care vor fi diminuate doar printr-o strategie de business sustenabilă, care să nu afecteze calitatea vieții.
Planeta se confruntă cu numeroase tipuri de poluare datorate activităților umane și economice ce degradează mediul înconjurător. Unul dintre aceste tipuri este poluarea biologică cauzată de diferite organisme precum bacterii, protozoare, ciuperci și virusuri. Biopoluarea poate avea efecte negative asupra sănătății umane, dar și asupra mediului înconjurător, afectând apele solul și aerul. Deși este un tip de contaminare greu de controlat și o problemă foarte complexă, este totuși important să se încerce gestionarea acesteia înainte de a produce consecințe semnificative la nivelul indivizilor, populației, a habitatelor naturale sau a ecosistemelor.
Sursa foto: pexels.com, pixabay.com
Distribuie