3. Consecințele poluării termice

Poluarea aerului și cauzele acestui fenomen – află cum le poți reduce la minimum din perspectiva afacerii tale

Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Poluarea aerului și cauzele acestui fenomen – află cum le poți reduce la minimum din perspectiva afacerii tale

Poluarea aerului este o problemă care ne amenință de ani de zile, deoarece se amplifică tot mai mult din cauza dezvoltării industriale și ajunge să ne afecteze calitatea vieții prin numeroase efecte vizibile. Schimbările climatice, calitatea aerului, în special în marile orașe, și efectele directe asupra organismului uman, prin dezvoltarea tot mai multor probleme ale sistemului respirator, sistemului nervos sau a altor organe vitale, cauzează milioane de decese anual și conduce, încet, către deteriorarea ecosistemului din care facem parte. 

Chiar dacă este o problemă extrem de complexă, care trebuie abordată la nivel global, micile schimbări încep de la fiecare dintre noi, iar rezultatele sunt ușor de sesizat. Fiecare afacere are obligația morală de a lua măsurile necesare pentru diminuarea poluării aerului și protejarea mediului înconjurător.

Dacă ești administratorul unei firme sau te gândești să înființezi o afacere, este ideal să iei în calcul toate aceste măsuri, fie prin diminuarea lor, fie prin compensare. Te întrebi ce înseamnă acest lucru? Urmează să descoperi toate detaliile în următorul articol, iar la final vei înțelege care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi și cum ne afectează acest inamic invizibil de cele mai multe ori.

1. Poluarea aerului: cauze și efecte

Pentru început, este important să înțelegem ce este poluarea aerului și cum se manifestă. Aceasta este reprezentată de anumite substanțe chimice care pătrund în aerul pe care noi îl respirăm zilnic, substanțe ce pot dăuna organismului uman, dar și întregului ecosistem. Acestea pot sa fie reprezentate de gaze, substanțe lichide (în special atunci când ne raportăm la poluarea apelor) sau chiar solide. Cele mai multe dintre ele sunt produse chiar de către populație, în special de cei care activează în zone industriale sau în medii de afaceri predispuse la un comportament nociv față de mediu. De aceea, atitudinea unei afaceri sau a unui brand față de mediul înconjurător și sustenabilitate este vitală.

O altă sursă de poluare care are o contribuție considerabilă este transportul, incluzând, atât mașini personale, cât și cele de marfă de diferite dimensiuni și tipuri: aeronavă sau vapor, pentru mărfurile internaționale. Dacă aceste surse sunt create de om, există și poluare din surse naturale, precum fumul provocat de incendii sau erupții vulcanice, pe care oamenii le pot doar anticipa sau combate cât mai rapid, prin împiedicarea extinderii, însă stoparea lor totală este aproape imposibilă în momentul de față. 

În general, cele mai afectate zone sunt marile orașe, unde populația este foarte densă, iar majoritatea activităților zilnice duc spre acest rezultat. Raportat strict la o afacere, poluarea aerului are următoarele cauze: operațiunile de aprovizionare și transporturile mărfurilor, arderea combustibililor utilizați, atât pentru transport (de personal sau marfă), cât și pentru încălzirea spațiului pe timpul sezonului rece și, bineînțeles, fiecare tip de afacere, au particularitățile sale care cresc tot mai mult acest nivel (de exemplu, în sistemul HoReCa se utilizează o cantitate considerabilă de combustibil, se generează fum;  la fel se întâmplă și în ceea ce privește rafinăriile, care sunt într-un număr ridicat în țara noastră și generează emanații masive, constante, încărcate de substanțe nocive, care ajung direct în aerul pe care noi îl respirăm).

După ce am aflat care sunt cauzele pentru poluarea aerului, e timpul să ne oprim și să analizăm consecințele. Efectele pe care le resimțim cel mai puternic sunt cele care ne vizează direct, acționând asupra stării noastre de sănătate. Aceasta este influențată de cantitatea de substanțe nocive din aer la care ne expunem și segmentul de timp în care o facem. Astfel, avem efecte pe termen scurt, care se manifestă prin afecțiuni ale aparatului respirator (bronșită, pneumonie etc.), precum și printr-un disconfort constant (ochi iritați, nas înfundat, dureri de gât), în timp ce efectele pe termen lung iau forma unor boli incurabile (diverse tipuri de cancer, boli de inimă și boli respiratorii). 

Alte organe pot să fie afectate la rândul lor de poluarea aerului, descoperindu-se chiar și malformații genetice, în cazul unei expuneri la o cantitate considerabilă de agenți poluanți a mamei pe parcursul sarcinii. Cauzele care duc la poluarea aerului afectează, în special, persoanele cu o imunitate scăzută, segment în care se regăsesc persoanele în vârstă și copiii.

Pentru că deja am vorbit despre ecosistem, poluarea are efecte vizibile, tot mai puternice în ultimii ani, de când industria s-a dezvoltat într-un ritm rapid, fiind vorba chiar despre orașe care prezintă permanent nori de poluare pe cer. Pe lângă disconfortul creat oamenilor, toate aceste particule vor ajunge într-un final pe sol, de cele mai multe ori prin intermediul ploilor, și vor avea un efect dăunător asupra vegetației. Aceste precipitații poartă denumirea de ploi acide, reprezentând un fenomen chimic ce distruge plantații și alterează calitatea apelor, creând indirect probleme în rândul oamenilor și animalelor. 

Tot din seria de cauze și soluții privind poluarea aerului, nu va lipsi niciodată problema încălzirii globale. În acest caz, temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, se creează un efect de seră, datorită gazelor din atmosferă, iar consecințele asupra mediului sunt catastrofale.

 

2. Cum putem opri poluarea aerului?

Te-ai gândit vreodată cum putem evita poluarea aerului? Ei bine, deși este un proces complex, care implică extrem de multe acțiuni, atât din partea societății, în ansamblu, cât și din partea autorităților ce au competențe în domeniu, în realitate totul poate începe de la o singură persoană, de la o singură companie sau de la un comportament responsabil față de mediu, care este pus în practică de fiecare dată. Micile schimbări zilnice pot părea inutile, chiar și la nivel de companie, însă dacă raportezi aceste gesturi la milioanele de oameni care ar putea să le adopte, sau chiar le adoptă, o să realizezi că rezultatul poate să fie unul cu adevărat semnificativ, cel puțin raportat la o perioadă de timp. 

Așadar, este timpul să conștientizăm cum putem evita poluarea aerului, începând chiar de la angajații companiei tale, care trebuie să vină zilnic la program. Ce ai spune ca, în locul decontării combustibilului, să oferi decontarea transportului în comun și să adaptezi programul de muncă, astfel încât să nu fie nevoiți să se deplaseze la orele de vârf. Biciclete sunt și ele un mijloc de transport tot mai popular, mai ales acolo unde rețeaua de piste este bine pusă la punct, așa că un voucher de achiziționare este un bonus perfect, care oferă beneficii multiple: angajații vor aprecia gestul, poluarea va scădea, iar tu vei avea o contribuție la tot acest proces. 

În principal, orice măsură prin care se reduce folosirea zilnică a automobilelor personale, pentru orice fel de deplasări, este o soluție prietenoasă cu mediul. În zona industrială, intră competențele autorităților, care trebuie să verifice constant datele înregistrate cu privire la substanțele aflate în aer, iar contravențiile pentru încălcarea limitelor legale nu trebuie să întârzie niciodată. Descurajarea este cheia, iar măsurile imediate conduc spre aceasta. Reciclarea deșeurilor reprezintă un alt pas important, care poate face diferența între un aer curat și unul încărcat de substanțe nocive.

Conceptul de „case verzi” este o altă metodă de reducere a poluării, din ce în ce mai populară, care implică, însă, costuri mai ridicate, ce nu pot să fie suportate de orice persoană aflată în căutarea unei locuințe. Un lucru mult mai la îndemână este alegerea cu atenție a substanțelor pe care le utilizăm pentru curățenie și locul unde le deșertăm sau aruncăm ambalajul. Un număr mare din acești compuși sunt dăunători, atât aerului, cât și apelor, așa că alegerea unor alternative cât mai puțin nocive, care demonstrează, conform etichetei, că sunt prietenoase cu mediul, este mult mai necesară decât am putea crede. 

Crearea cât mai multor spații verzi în jurul caselor, a blocurilor din marile orașe sau în jurul clădirii de birouri contribuie la un aer mai curat, oferindu-ne un mediu mult mai plăcut și relaxant. Există anumite soiuri care au un efect mai puternic, acționând ca un filtru natural gratuit, chiar lângă locuințele noastre. În plus, nu trebuie să uităm că toate elementele care funcționează pe baza curentului electric diminuează tot mai mult poluarea aerului, față de cele pe gaz sau alt tip de combustibil. Aici se încadrează până și uneltele pe care le folosim pentru îngrijirea grădinii sau pentru prepararea meselor zilnice.

Protectia Mediului inconjurator

3. Cum putem preveni poluarea aerului în mediul de afaceri prin acțiuni concrete?

Acum că am aflat ce este poluarea aerului, cauze și remedii, e timpul să descoperim care sunt acțiunile concrete ce pot fi luate pentru prevenirea acesteia, în mediul de afaceri. Permiterea unui program flexibil a fost deja menționată, însă mai poate să fie luată o măsură pentru angajații care își desfășoară activitatea preponderent la calculator, și anume lucrul de acasă. Aceasta a început deja să devină din ce în ce mai populară și, totodată, necesară, în timpul pandemiei, iar pentru unele companii s-a dovedit o măsură ideală și din punct de vedere al costurilor. 

Pe lângă aspectul sus-menționat, este clar că se reduce traficul și, la rândul ei, poluarea aerului generată de către combustibili. Dacă acest lucru se aplică unora dintre angajați, pentru alții e valabilă varianta transportului alternativ. Ce presupune acest lucru? Încurajarea mersului pe jos, al mersului pe bicicletă, transportul în comun sau car sharing, fie că vorbim despre aplicațiile dedicate, fie că angajații decid să se organizeze, astfel încât să parcurgă drumul împreună, într-o singură mașină sau, de ce nu, oferirea unor mașini de firmă, acolo unde este cazul, complet electrice sau hibrid. Toate aceste măsuri ar duce la scăderea consistentă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Angajații care decid să vină la birou au nevoie de un aer curat în interiorul clădirii, iar pentru acest aspect este necesar să se instaleze filtre de aer, care să fie curățate și înlocuite periodic. Tot pentru calitatea aerului din interior se pot lua măsuri specifice, precum reciclarea separată și eliminarea corectă a deșeurilor, gestionarea posibilelor surse de poluare sau controlul și eliminarea dăunătorilor. 

Pentru gestionarea corectă a deșeurilor este indicat să apelezi la specialiști în consultanță de mediu. Un plan de sustenabilitate este și el necesar pentru a putea implementa practici durabile, atât pentru emisiile provocate direct de compania ta, cât și pentru furnizorii și colaboratorii tăi. Acestea pot include surse alternative de energie, practici sustenabile, ecologice sau acțiuni care să compenseze daunele produse mediului înconjurător (de exemplu, firma își propune ca pentru emisiile de carbon rezultate în urma transporturilor care sunt absolut necesare, să planteze copaci într-un număr care să echilibreze acest raport). 

În același timp, angajații se pot implica în acțiuni de voluntariat pentru mediul înconjurător sau chiar să organizeze ei înșiși astfel de mișcări, împreună cu conducerea. Acțiunile pot include strângerea deșeurilor, acțiuni dedicate ciclismului sau plantare/reîmpăduriri. Întreprinderile și angajații care își iau aceste angajamente contribuie la scăderea poluării aerului într-un sector extrem de afectat care, de-a lungul, anilor a contribuit enorm la toate aceste schimbări climatice negative.

Totodată, multe dintre acțiuni au fost introduse în legislație, astfel încât au devenit obligatorii prin lege. De exemplu, selectarea deșeurilor sau reciclarea ambalajelor utilizate în comerț/alte domenii specifice. Astfel, autoritățile intervin pentru a se asigura că totul este respectat, de bună voie sau nu.

 

Așadar, adoptarea unui comportament sustenabil, prietenos cu mediul, zilnic, în orice activitate întreprindem, fie că este vorba despre indivizi, fie că este vorba despre companii, sporesc calitatea aerului și conduc spre un viitor verde, în care conștiința colectivă primează, atât pentru binele nostru, cât și pentru cel al planetei. Acest lucru poate însemna schimbarea modalităților de transport, o mai mare atenție la colectarea deșeurilor, alegerea unor produse prietenoase cu mediul, ecologice, sau folosirea unor surse de energie alternativă. Așa cum am văzut, o componentă importantă o reprezintă deciziile organizaționale și cele luate de autorități, prin care se încearcă protejarea ecosistemului și se încurajează un comportament „verde”. Toate aceste elemente sunt esențiale pentru viitorul nostru, așa că nu trebuie neglijate, ci, dimpotrivă, încurajate și promovate către un public cât mai larg.

 

Sursa foto: pexels.com

Distribuie

Comments are closed.