Legislatie - Eco Synergy

OUG 125 din 2022 care modifică si completează OUG 196 din 2005

Eco Synergy » Noutati legislative » OUG 125 din 2022 care modifică si completează OUG 196 din 2005

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, guvernul a aprobat și publicat săptămâna trecută, în Monitorul Oficial,  Ordonanța de Urgență 125/2022  care modifică și completează OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Iată câteva dintre modificările esențiale, cu intrare în vigoare din 2023:

  • Colectorii, valorificatorii, salubritatile si brokerii de deseuri ce lucreaza cu OIREP-urile in domeniul ambalajelor trebuie sa constituie o garantie de 500.000 lei in favoarea AFM; aceasta garantie se actualizeaza ANUAL cu 15% din valoarea seviciului prestat anul anterior.
  • În cazul constatării de către AFM a neîndeplinirii obiectivelor, acesta va executa garanțiile bancare constituite de OIREP și colectori, iar în cazul în care sumele nu acoperă prejudiciul, AFM se îndreaptă către producători în vederea încasării restului rămas neachitat.
  • În textul de stabilire a contribuțiilor privind ambalajele, exprimarea “deşeuri de ambalaje încredinţate spre valorificare sau incinerare” se modifică în “deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate”.
  • Sunt exceptate de la plata ecotaxei (în valoare de 0,15 lei/bucată, aplicată tuturor pungilor de transport) pungile de uz casnic introduse pe piața națională. Operatorii economici au obligația inscripționării acestor pungi cu sintagma „pungi de uz casnic”, fiindu-le interzisă comercializarea lor la punctul de vânzare.
  • Operatorii economici care introduce pe piață pungi vor trebui de asemenea să declare trimestrial numărul de pungi, materialul component, dar si grosimea peretelui pungilor de transport. 
  • Sistemul informatic de trasabilitate al AFM (SIATD), utilizat pentru declararea deșeurilor de ambalaje, se extinde și asupra anvelopelor, bateriilor și echipamentelor electrice. Cantitățile care nu apar în SIATD nu pot fi luate în calculul îndeplinirii țintelor de valorificare.
  • Contribuția de 20 lei/kg datorată AFM pentru ratarea țintelor de colectare a deșeurilor electrice din categoria DEEE 3 („lămpi”) scade la 8 lei/kg.

Pentru o analiză completă a tuturor modificărilor aduse de OUG 125/2022, vă invităm să consultați tabelul de aici.

Comments are closed.