Eco Synergy » Legislatie de Mediu » OIREP și afacerea ta: cum să crești o afacere responsabilă față de mediu
În zilele noastre, este tot mai important să ai o afacere care respectă legislația în vigoare, dar și să fie conștientă de influența pe care o are asupra mediului înconjurător. Dacă ești la început de drum în domeniu sau dacă nu ai avut cele mai reușite experiențe în gestionarea deșeurilor, vei afla din acest articol informațiile de care ai nevoie. Vei putea citi ce înseamnă OIREP, ce activități desfășoară o organizație OIREP, precum și ce firme au nevoie de acest serviciu.
1. OIREP: ce înseamnă și ce rol are – definiție
Orice companie trebuie să respecte legislația în vigoare pentru a proteja prin activitatea sa mediul înconjurător. Indiferent de tipul de ambalaje pe care îl produce, există reguli foarte clare pentru selectarea, depozitarea și reciclarea acestora. Fără îndoială, este vorba de un proces birocratic greoi, în continuă schimbare și destul de dificil de urmărit, mai ales atunci când nu există persoane dedicate în cadrul firmei.
Aici intervine o organizație de tip OIREP, termen care se referă la răspundere extinsă a producătorului.
Activitatea acestui tip de organizații constă în îndrumarea companiilor în procesele de colectare și reciclare a deșeurilor pe care le produc. Practic, o organizație OIREP preia responsabilitatea gestionării deșeurilor și asigură trasabilitatea acestora.
În România, principalii actori responsabili de colectare și transmitere către reciclare sunt autoritățile locale și centrale și OIREP-urile. Conform acronimului, acestea sunt organizații ce implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor. Anterior, acestea purtau numele de OTR (Organizații de Transfer de Responsabilitate).
Pentru Uniunea Europeană, reciclarea și recuperarea deșeurilor este un obiectiv prioritar. Deși cantitatea de deşeuri recuperată în țările Uniunii a crescut semnificativ în 2020, această diferență este adusă, totuși, de țările care au cele mai ridicate rate de reciclare, cum ar fi Italia sau Belgia. Conform Oficiul European de Statistică (Eurostat) cantitatea de deșeuri recuperată în UE a crescut de la 46% în 2004 la 60%, dar țări precum România sau Bulgaria au procentaje infime reciclării deșeurilor: 5, respectiv 8%.
Tocmai de aceea, rolul unui OIREP este extrem de important pentru a simplifica acest proces greoi. O organizație de tip OIREP devine intermediar între firma producătoare de deșeuri și cea de reciclare.
2. OIREP și legislația în domeniu privind gestionarea deșeurilor și ambalajelor
Activitățile organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor au fost legiferate prin OUG nr. 74/2018. Această ordonanță de urgență a adus modificări și completări Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Astfel, la articolul 12, s-au introdus șapte noi alineate – menționăm primele două alineate, relevante pentru subiect:
(5) Pentru schemele de răspundere extinsă a producătorului promovate sau, după caz, propuse potrivit prevederilor alin. (1), autoritatea publică centrală pentru protecția mediului:
- a) definește în mod clar rolurile și responsabilitățile tuturor celor implicați, inclusiv ale producătorilor care introduc produsele pe piața națională, ale organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorului în numele acestora, ale operatorilor publici și privați care gestionează deșeurile, ale autorităților locale și, după caz, ale operatorilor economici care reutilizează sau pregătesc deșeurile pentru reutilizare;
- b) definește, în conformitate cu ierarhia deșeurilor, obiective de gestionare ale deșeurilor relevante pentru schema de răspundere extinsă a producătorului, pentru a atinge cel puțin obiectivele cantitative prevăzute de prezenta lege, de Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 212/2015, cu modificările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor și acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori, cu modificările și completările ulterioare, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, precum și alte obiective cantitative și/sau calitative, considerate a fi relevante pentru schema de răspundere extinsă a producătorului.
Legislația de mediu este într-o continuă dinamică, în 2020 intrând în vigoare Ordinul nr. 1362/2020 pentru modificarea și completarea Procedurii de autorizare, avizare anuală și de retragere a dreptului de operare a organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului. De asemenea, în 2021 a apărut o nouă Ordonanță de urgență privind regimul deșeurilor (nr. 92/2021).
Colaborarea cu un OIREP asigură companiei tale acces la experți care sunt la curent cu toate modificările și care îți pot oferi cele mai actuale informații în domeniu.
3. Activități pe care le poate prelua o organizație de tip OIREP
Orice companie este obligată prin lege să recicleze și valorifice deșeurile de ambalaj conform unor obiective stabilite în legislația de mediu. Prin încheierea unui contract de preluare a responsabilității cu un OIREP, compania ta va avea următoarele beneficii:
- raportarea cantității de deșeuri de ambalaje pe care compania o produce;
- plata taxelor pentru Fondul de Mediu în cazul în care nu reciclezi o cantitate corespunzătoare de ambalaje;
- va răspunde în fața autorităților de mediu în numele companiei tale;
- poți urmări felul în care s-a ocupat de trasabilitatea deșeurilor.
Este necesar de subliniat că un OIREP asigură trasabilitatea deșeurilor către firma care se va ocupa de procesul de reciclare, neexistând niciun proces de tranzacționare, colectare sau reciclare pentru acesta.
Dincolo de toate beneficiile evidente, colaborarea cu o companie de acest tip va aduce o expertiză valoroasă pentru afacerea ta și un garant al respectării legilor din România și din Uniunea Europeană.
4. Ce fel de companii au nevoie de un OIREP?
Conform legii, orice companie care generează deșeuri de ambalaj este responsabilă să recicleze și să valorifice aceste resturi de materiale. Indiferent că ești producător sau importator, în calitate de operator economic trebuie să fii la curent cu tot ce înseamnă legislație în domeniu, să oferi toate raportările necesare și să închei contracte cu firmele de reciclare. Este, cu adevărat, un proces dificil pentru orice companie, mai ales dacă prin activitatea sa produce o cantitate semnificativă de deșeuri.
Tocmai de aceea, pentru eficientizarea acestui proces, companiile care înțeleg efectul intern pe care îl poate avea un asemenea transfer de responsabilitate apelează la un OIREP.
Astfel, acest tip de companie preia responsabilitatea reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaj. Practic, un OIREP devine răspunzător pentru toate operațiunile menționate anterior printr-un transfer de responsabilitate.
În cazul în care compania ta, în calitate de producător sau importator, nu îndeplinește obligațiile față de mediu, poate plăti penalități cumulate conform legilor în vigoare. Încheierea unui contract cu un OIREP nu numai că înseamnă eficientizarea activității în echipa ta, dar și eliminarea unui risc financiar.
5. Cum alegi un OIREP pentru afacerea ta?
Există mai multe organizații de tip OIREP care desfășoară astfel de activități utile afacerii tale. Este important, însă, să alegi o organizație de încredere, cu experiență dovedită în domeniu, pentru a nu pierde timp și bani experimentând.
Unul dintre cele mai importante elemente atunci când alegi o firmă de consultanță de mediu este să te asiguri că aceasta identifică exact responsabilitățile aferente activității companiei tale. De asemenea, aceasta trebuie să fie un partener de încredere pe întreg lanțul de responsabilitate în managementul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje.
Indiferent de activitatea companiei tale, în cazul în care produci deșeuri este esențial să respecți legislația în vigoare. În calitatea ta de operator economic care aduce pe piață produse ambalate, trebuie să îți îndeplinești în timp util și conform obiectivelor impuse obligațiile față de Fondul de Mediu. Poți face acest lucru externalizând acest proces birocratic către un OIREP de încredere care îți va oferi expertiza și sprijinul de care ai nevoie pentru succesul afacerii tale.
Sursa foto: Pexels.com
Distribuie