Impactul tehnologiei asupra mediului - consecințe și metode de prevenire

Impactul tehnologiei asupra mediului – consecințe și metode de prevenire

Eco Synergy » Poluare » Impactul tehnologiei asupra mediului – consecințe și metode de prevenire

Dacă în timpul școlii tinerii sunt încurajați să facă referate cu privire la impactul tehnologiei asupra mediului înconjurător, odată cu înaintarea în vârstă și atingerea pragului de adult, acest subiect capătă o importanță majoră, mai ales în ziua de astăzi. 

1. Impactul tehnologiei asupra vieții cotidiene și a mediului – consecințe

Impactul tehnologiei asupra mediului și omului are o mulțime de beneficii vizibile pentru orice societate și industrie. Fără dezvoltarea tehnologiei, lumea de astăzi ar fi arătat foarte diferit. Cu toate acestea, avantajele atrag după sine și dezavantaje, iar în acest caz mediul înconjurător și sănătatea umană au cel mai mult de suferit.

Totuși, pentru a cerceta un astfel de subiect este necesară o abordare obiectivă. Așadar, mai jos vei găsi câteva detalii despre impactul pozitiv al tehnologiei asupra mediului:

  • Posibilitatea de a comunica la distanță – acum este mult mai rapid și mai simplu să ții legătura cu cei dragi, cu partenerii de business, clienții sau oricine are o sursă de internet activă. 
  • Industriile s-au dezvoltat – de la medicină până la agricultură, construcții și chiar artă -, tehnologia a ajutat la perfecționarea unor proceduri, inventarea vaccinurilor, automobilelor inteligente, telefoanelor și laptopurilor, creșterea animalelor și multe altele. 
  • Oamenii pot să călătorească mai rapid – dacă până acum câteva zeci de ani numărul persoanelor care puteau să călătorească era foarte mic, astăzi, acest lucru este posibil pentru orice categorie socială. 
  • Acces rapid la informații și la educație.

 

Desigur, partea mai puțin plăcută se referă la efectele negative ale tehnologiei asupra mediului și omului:

  • Consumerism – din păcate, până de curând, consumerismul era modul prin care oamenii acționau, ceea ce a dus la o degradare în masă a mediului înconjurător și a ecosistemelor. Acest obicei nu este încă eradicat. Din fericire, atât instituțiile, cât și companiile fac eforturi mari să susțină și aplice sustenabilitate în afaceri. 
  • Stres – creierul uman are o vârstă foarte înaintată, mai ales dacă vorbim despre sistemul limbic, ce s-a format în urmă cu 250 de milioane de ani. Acesta nu ține foarte bine pasul cu tehnologia care se schimbă rapid, ceea ce înseamnă că oamenii se pot simți copleșiti, iar stresul și anxietatea apar. 
  • Stil de viață sedentar – tehnologia poate ține oamenii ocupați foarte mult timp, mai ales pe cei care au un loc de muncă de birou. 
  • Poluare – tehnologia pune în funcțiune și asigură existența industriilor generatoare de poluanți. Astfel, avem ape poluate, aer poluat și sol care devine din ce în ce mai puțin fertil. Mijloacele de transport, gazele produse și dioxidul de carbon duc la încălzirea globală, apariția ploilor acide și a multor alte fenomene neobișnuite.

2. Impactul tehnologiei asupra omului și mediului – cum poate fi prevenit?

În principiu, impactul tehnologiei asupra mediului și a omului a dus la procese mult mai rapide și mai ieftine, în orice industrie. Acest lucru a însemnat că orice persoană își poate permite anumite lucruri. Dacă cererea devine mai mare, oferta trebuie să țină pasul, pentru ca toți clienții să fie satisfăcuți. 

Ce înseamnă acest lucru? Linii de producție mai mari, mai rapide și, automat, deșeuri mai multe, care afectează nu doar mediul înconjurător, ci și viața oamenilor și a animalelor. Problema deșeurilor este una dintre cele mai disputate din întreaga lume și cea mai urgentă de rezolvat, pentru a putea preveni problemele legate de mediu. Din fericire, aici intervin companiile care oferă servicii de transfer de responsabilitate, care ajută operatorii economici să valorifice mai ușor ambalajele. 

Fiecare producător are responsabilitatea de a face acest lucru, din punct de vedere legal. Valorificarea deșeurilor este un proces minuțios, destul de greoi, care necesită cunoștințe în domeniu și ocupă foarte mult timp. Prin transferul de responsabilitate, toate aceste procese sunt făcute simplu și rapid. 

Așadar, impactul tehnologiei asupra mediului înconjurător este unul major și depinde de fiecare să aducă o schimbare pentru a transforma orice dezavantaj într-o oportunitate!

Sursă foto: Unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.