cum se recicleaza becurile-sfaturi utile

Energie din deșeuri – ce este și cum poate fi valorificată de către antreprenori

Eco Synergy » Valorificare deseuri » Energie din deșeuri – ce este și cum poate fi valorificată de către antreprenori

Energia din deșeuri are un potențial semnificativ, pentru că permite refolosirea ambalajelor într-un mod productiv, iar resursele pentru a o realiza sunt din belșug. În diferite țări există centrale termice speciale, care folosesc acest tip de combustibil, dar, la nivel mondial, utilizarea ambalajelor în acest scop este încă la început.

Deși există dificultăți pentru punerea în practică a acestei metode de revalorificare a deșeurilor, fiind preferată reciclarea, poate fi o opțiune de luat în considerare atunci când, din diferite motive, ambalajele nu pot fi reciclate sau există o cantitate prea mare de deșeuri. În continuare, poți afla mai multe detalii despre obținerea energiei din deșeuri.

1. Energie din deșeuri menajere – modalități de realizare

Deșeurile de ambalaje  pot fi reciclate, dar acesta este un proces complicat, pentru că nu toate tipurile de ambalaje din plastic, sticlă sau metal pot fi prelucrate prin aceleași procedee și folosind aceeași tehnologie.

De aceea, în multe țări au fost create centrale pentru a obține energie electrică din această sursă. Printre motivele adoptării acestei soluții se află impactul pe care consumerismul îl are asupra mediului, în întreaga lume.

Prevenția sau minimalizarea producerii deșeurilor este de preferat, dar pentru că această metodă de controlare nu poate fi posibilă în întregime, trebuie să se apeleze la reciclare și revalorificare prin energie, pentru a reduce depozitarea la  gropile de gunoi.

Există mai multe metode de transformare a deșeurilor în energie electrică. În special plasticul se pretează la acest tip de proces datorită aspectelor sale chimice (plasticul și combustibilii fosili provin din aceleași surse). 

Principalele tehnologii pentru obținerea energiei din ambalaje sunt:

  • combustia (căldura produsă prin arderea deșeurilor este folosită pentru a mișca o turbină, iar astfel se generează electricitate);
  • gazificarea (conversia chimică la temperaturi foarte înalte – gunoiul se îmbină cu oxigen sau abur, pentru a produce gaz sintetic, care poate fi folosit pentru a face combustibil pentru mijloace de transport, îngrășământ sau energie electrică);
  • piroliza (descompunerea deșeurilor solide are loc la o temperatură înaltă fără oxigen, emițând, de aceea, mai puține substanțe poluante decât combustia).

În afara deșeurilor provenite din ambalaje, poate fi valorificat și gunoiul din surse organice, prin digestia anaerobică. Materialul este introdus într-un recipient din care este absent oxigenul, în care se dezintegrează, transformându-se în biogaz sau îngrășământ. 

Această opțiune este important să fie luată în considerare, mai ales având în vedere că există o cantitate mare de mâncare irosită în întreaga lume, astfel că se pot concepe strategii pentru combaterea acestei risipe. 

Uneori este folosită și practica extragerii biogazului produs de materialele biodegradabile din gropile de gunoi, deși utilizarea acesteia este în scădere, deoarece există din ce în ce mai puțină materie organică în aceste spații de depozitare a deșeurilor.

Punerea în practică a tehnologiei de transformare în energie a deșeurilor întâmpină anumite dificultăți, care au legătură mai ales cu latura financiară. Este nevoie de investiții mari pentru a crea centralele de acest fel, precum și centre de tratare preliminară a ambalajelor și de controlare a fluxului acestora. 

De asemenea, reprezintă o problemă și faptul că materialele prime trebuie selectate și separate, metodă care nu este atât de eficientă precum alte modalități de procesare a gunoiului, în cadrul cărora nu este necesar acest pas. 

2. Recuperarea energiei din deșeuri – informații pentru antreprenori

Antreprenorii din România au obligația de a se asigura că îndeplinesc obiectivul anual de valorificare a deșeurilor din ambalaje. Pentru neîndeplinirea acestei obligații, se plătesc penalități de doi lei pentru fiecare kilogram diferență între cifra țintă și cantitatea declarată.

Poți apela la firme specializate care se ocupă cu raportarea și valorificarea deșeurilor, prin intermediul serviciilor de transfer de responsabilitate. Pentru a îndeplini toate prevederile legale, acestea îți oferă posibilitatea de a transfera următoarele sarcini:

  • raportarea cantității de ambalaje;
  • reciclarea și valorificarea acestora, conform unui cuantum minim;
  • ținerea evidenței ambalajelor puse pe piață la nivel național.

Astfel, te asiguri că deșeurile rezultate în urma activității tale economice sunt repuse în circulație sub formă de energie. De asemenea, poți beneficia și de consultanță de mediu, pentru a găsi metode de a-ți desfășura activitatea economică într-un mod sustenabil.

În România, reciclarea și producerea energiei din deșeuri sunt încă la început, însă prin conștientizarea la scară largă a acestor posibilități de ecologizare a activităților economice, se pot obține rezultate semnificative în timp, atât prin întocmirea legislației necesare, cât și printr-o gestionare bine pusă la punct a ambalajelor.

Acestea sunt câteva aspecte esențiale legate de energia obținută din deșeuri, care poate fi utilizată de antreprenori pentru îndeplinirea obiectivului anual de valorificare a deșeurilor.

Sursă foto: Unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.