ECO SYNERGY – singura Organizatie de Transfer de Responsabilitate cu acoperire nationala
O Organizatie de Transfer de Responsabilitate preia responsabilitatile care incumba in sarcina agentilor economici in ceea ce priveste indatoririle de mediu.
Nu orice societate poate deveni OTR; pentru a obtine aceasta licenta, o societate trebuie sa:
- depuna la dosarul de autorizare ca OTR a cazierului fiscal din care sa rezulte ca societatea nu a savarsit fapte fiscale, vamale sau de natura financiara
- depuna la dosarul de autorizare ca OTR a unui certificat de atestare fiscala pentru certificarea lipsei datoriilor la bugetul statului
- depuna la dosarul de autorizare ca OTR a unei dovezi care sa ateste faptul ca actionarii societatii sunt operatori economici care se incadreaza strict in limitele articolului 16 din Legea 249/2015.
- depuna dovada ca societatea este inregistrata ca si contribuabil la Administratia Fondului de Mediu.
Legea specifica organizarii si desfasurarii activitatii ca si OTR, Legea nr. 249/2015, completata ulterior cu Ordinul 932/481 din 2016 al Ministrului Mediului, spune ca un OTR se licentiaza dupa indeplinirea anumitor criterii si isi poate pierde licenta in anumite situatii specificate in lege.
Legea specifica organizarii si desfasurarii activitatii ca si OTR, Legea nr. 249/2015, completata ulterior cu Ordinul 932/481 din 2016 al Ministrului Mediului, spune ca un OTR se licentiaza dupa indeplinirea anumitor criterii si isi poate pierde licenta in anumite situatii specificate in lege.
Legea stabileste clar si modalitatea in care un OTR opereaza pe piata de mediu din Romania dar si modul in care poate interactiona cu agentii economici. In noua lege au fost introduse principii noi fata de vechile prevederi legislative, asa cum este “principiul proximitatii” care spune ca alegerea colectorului ambalajelor se va face pe criteriul “cel mai apropiat colector de locul unde se afla acestea” dar si alte prevederi care modifica prevederile initiale, asa cum sunt:
Efectuarea anuala a auditului financiar extern si a auditului operational extern, conform Standardului roman de audit financiar
Publicarea pe site-ul propriu a tuturor agentilor economici pentru care s-au preluat obligatiile de mediu si a tarifelor declarate in relatia cu agentii economici.
Reinvestirea eventualului profit in activitati de acelasi gen privind preluarea responsabilitatilor agentilor economici.
Ce responsabilitati preia o Organizatie de Transfer de Responsabilitate?
ECO SYNERGY preia responsabilitatile de mediu ale agentilor economici in ceea ce priveste:
- responsabilitate de mediu pe care o au producatorii/distribuitorii de ambalaje
- raportarea cantitatii de ambalaje si plata taxelor datorate Fondului de Mediu
- reprezentarea la controlul autoritatilor de mediu pe aspectele ce tin de preluarea responsabilitatii – intreaga raspundere o purtam noi!
Un OTR (Organizatie de Transfer de Responsabilitate) vine in ajutorul operatorilor economici care au obligatia de a raporta cantitatile de ambalaje si de a le valorifica macar pana la tintele minime prevazute in lege.
ECO Synergy preia astfel responsabilitatea operatorilor economici de a raporta si valorifica ambalajele produse sau introduse in piata, dar si de a achita taxele care trebuiesc achitate in cazul neatingerii tintelor de reciclare.
Care este calculul contributiilor datorate Fondului de Mediu de catre operatorii care introduc ambalaje in circuitul economic?
Conform Legii 249/2015 privind valorificarea sau incinerarea in instalatii specifice cu valorificare de energie si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje, obiectivele anuale de reciclare (tinte) se impart in urmatoarele categorii:
- 60% din greutate pentru sticla;
- 60% din greutate pentru hartie/carton;
- 50% din greutate pentru metal;
- 22,5% din greutate pentru plastic, luandu-se in considerare doar materialul sub forma de plastic;
- 15 % din greutate pentru lemn.
In cazul neindeplinirii obiectivului anual de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje (60% din greutatea totala a ambalajelor introduse in piata nationala), se plateste o penalitate de 2 lei/kg pentru diferenta dintre obiectivul anual si obiectivul efectiv realizat de catre operatorii economici responsabili.
In plus, daca reprezentantii Fondului de Mediu constata, intr-un control fiscal pentru ultimii 5 ani de activitate, ca firma dvs nu a valorificat conform legii ambalajele, atunci se stabilesc sumele de plata retroactive, pana la data controlului.
De ce sa alegi ECO SYNERGY?
Daca esti operator care introduce ambalaje in circuitul economic, cu siguranta intri sub incidenta legii si esti obligat sa iti atingi tintele anuale de reciclare sau sa calculezi si platesti taxele pe care le datorezi fondului de mediu. Aceasta inseamna nu numai calcule corecte ci si optimizarea unor procese astfel incat tu sa iti optimizezi costurile si sa incerci sa iti atingi tintele de reciclare.