Ecoinovarea ce presupune cum a aparut si ce solutii ofera in contextul unei crize

Ecoinovarea: ce presupune, cum a apărut și ce soluții oferă în contextul unei crize?

Eco Synergy » Transfer responsabilitate » Ecoinovarea: ce presupune, cum a apărut și ce soluții oferă în contextul unei crize?

Provocările din ultimii ani, nevoia de a proteja mediul și de a încetini efectele poluării au condus spre evoluția accelerată a noilor oportunități de afaceri ecologice, care pun inovația pe primul plan. Ecoinovarea implică o abordare strategică, o atenție sporită asupra felului în care sunt folosite resursele și dezvoltarea unor noi moduri de producție. Noile modele de afaceri care derivă din ecoinovare au puterea de a extinde piețele, de a crește productivitatea, de a atrage mai multe investiții și de a menține un loc competitiv în acord cu ultimele standarde și reglementări.

Mixul dintre inovație și tehnologii are o importanță crucială în discursul ecoinovării – prin acest mix sunt create noi afaceri și valori de afaceri, iar accentul ajunge să fie pus pe oameni și mediu.

1. Ce este ecoinovarea?

Ce este ecoinovarea

În termeni generali, ecoinovarea este abordarea din mediul de afaceri care pune în prim plan sustenabilitatea, prezintă o putere mare de expansiune, permite accesarea unor noi piețe, creșterea productivității, atragerea de noi investiții și poate fi adoptată cu succes de afacerile mici și medii. Precum avizul de consultanță de mediu, ecoinovarea a devenit un concept asociat cu sustenabilitatea în mediul de afaceri.

Prin ecoinovare, întregul ciclu de viață al unui produs trebuie să fie trecut sub filtrul sustenabilității, iar această trecere se dovedește a fi foarte profitabilă și pentru oameni.

Productivitatea crește în baza noilor tehnologii, profitabilitatea crește și ea, afacerile sunt ferite de schimbările impuse de reglementările și standardele ce tratează protecția mediului, iar avantajul competitiv este câștigat ușor. 

Ecoinovarea pornește de la schimbări tehnologice și non-tehnologice care atrag schimbări pozitive semnificative asupra mediului. De la prevenirea poluării la măsuri care iau în calcul întregul ciclu de viață al unui produs și impactul său asupra mediului pe termen lung, ecoinovarea și-a propus să trateze toate aceste probleme și să găsească soluții cât mai sustenabile pentru viitor. Soluțiile și întreprinderile bazate pe ecoinovare sunt un rezultat al strategiei europene ce are în vedere creșterea inteligentă și durabilă, însoțită de o folosire responsabilă a resurselor și de inovații la o scară largă. 

2. Ce schimbări poate aduce ecoinovarea în timpul unei crize economice?

Pe fundalul unei crize economice care ia amploare, ecoinovarea și trecerea la o economie verde asigură oportunități cu un potențial enorm. Dacă în anii anteriori, sustenabilitatea nu era în strânsă legătură cu afacerile și singura punte de legătură ținea de alegerea unui transfer de responsabilitate menit să respecte standardele de mediu, ecoinovarea amplifică sustenabilitatea și are capacitatea de a revoluționa numeroase sectoare prin aceasta. Ecoinovarea garantează o dezvoltare durabilă, procese mult mai eficiente, optimizarea potențialului de creștere și investiții mai mari. 

Însoțită de instrumente și indicatori care sprijină eforturile și accelerează ecoinovarea în direcția potrivită, ecoinovarea facilitează crearea de noi locuri de muncă, consolidarea competivității economice și dezvoltarea oportunităților în plan internațional.

În aceeași măsură, în planul sustenabilității,  ecoinovarea este soluția provocărilor legate de mediu. Cum poluarea și pierderea resurselor naturale sunt aspecte critice care necesită soluții urgente, ecoinovarea pare a fi cea mai sigură soluție. Prin tehnologiile care sprijină industriile ecologice și diminuează problemele pregnante ale mediului, ecoinovarea reprezintă o oportunitate pentru Europa de a dezvolta statutul de lider într-un sector inovativ, dar și o prioritate de a o face cât mai accesibilă.

Ce schimbari poate aduce ecoinovarea in timpul unei crize economice

Ecoinovarea este susținută de toate inovațiile care conduc spre o dezvoltare durabilă, iar impactul redus asupra mediului și grija față de natură le garantează întreprinderilor axate pe ecoinovare un viitor sigur, un avantaj competitiv inegalabil și o stabilitate sporită în fața reglementărilor impuse de UE. Ecoinovarea are un rol important într-o economie circulară prin tehnologiile inovative care țin cont de nevoile mediului, prin circuitul sustenabil al produselor și prin noile modele de afaceri orientate spre un progres care nu afectează mediul, ci examinează cu responsabilitate tot ce este pus în circuit. Prin ecoinovare potențialul de creștere al unei afaceri este mărit semnificativ în baza tehnologiilor care susțin economia verde, răspunde la unele dintre cele mai critice probleme globale și oferă oportunității neexplorate. Pentru mediul de afaceri, ecoinovarea propune o reducere în zona costurilor, atrage investiții și numeroase oportunități de dezvoltare. 

 

Ecoinovarea, alături de tehnologiile care promit un viitor mai verde, oferă o imagine clară asupra unei dezvoltări durabile pe calapodul celor mai mari provocări ale prezentului. Cu un impact redus asupra mediului și o putere de a optimiza utilizarea resurselor și de a modifica mijloacele de producție, ecoinovarea reprezintă, atât pentru afaceri, cât și pentru Europa, un potențial uriaș în plan economic și calea spre o dezvoltare durabilă. 

 

Sursa foto: Unsplash.com.

Distribuie

Comments are closed.