Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Deșeurile spațiale: cât de numeroase sunt în prezent și ce pericole prezintă?
Explorarea spațială nu a marcat doar descoperiri și momente spectaculoase din istoria umanității, ci și aspecte mai puțin memorabile – acumularea unei colecții imense de deșeuri spațiale pe orbita Pământului. Conform datelor furnizate de NASA, peste 27000 de deșeuri spațiale critice sunt detectate în prezent de senzorii rețelei de supraveghere spațială. Deșeurile spațiale din apropierea Pământului sunt numeroase. Aceste deșeuri problematice continuă să se adune și pot pune în pericol zborurile și misiunile spațiale în orice moment. Înmulțirea acestor deșeuri ridică numeroase probleme, în special pentru vehiculele spațiale cu oameni la bord. Chiar și o coliziune a unei nave spațiale cu o bucată de mici dimensiuni poate provoca o adevărată catastrofă pentru cei aflați la bord, iar problema nu poate fi remediată prea ușor – unele bucăți sunt prea mici pentru a fi detectate, dar îndeajuns de mari pentru a provoca un impact de proporții.
1. Ce sunt deșeurile spațiale?
Deșeurile spațiale pot fi împărțite în două categorii, pe de-o parte sunt întâlnite deșeurile meteorologice aflate pe orbită în jurul Soarelui, iar a doua și cea mai problematică categorie este reprezentată de resturile artificiale. Aici intră resturile orbitale produse de oameni, identificate deseori drept nave spațiale ieșite din uz sau componente ale navelor scoase din funcțiune, iar toate aceste deșeuri artificiale se află pe orbită, în jurul Pământului.
Consultanța de mediu este cea mai eficientă cale de a menține o linie sustenabilă și de a preîntâmpina situațiile critice și dezastrele de proporții, dar ce se întâmplă în spațiu?
Numărul gunoaielor spațiale care orbitează în jurul Pământului este estimat la 23000 de deșeuri în momentul actual. Aceste deșeuri au și o viteză de deplasare destul de mare, chiar și o bucată mică ar putea doborî un satelit sau deteriora o navă. Deșeurile de mici dimensiuni sunt mult mai numeroase, iar numărul deșeurilor spațiale crește pe seamă ce ne raportăm la deșeuri din ce în ce mai mici. Fiecare piesă dintr-o rachetă ieșită din funcțiune și fiecare satelit lăsat pe orbită în urma unei misiuni îngroașă numărul deșeurilor spațiale. Toate deșeurile spațiale aflate pe orbita Pământului sunt create și lăsate de oameni.
2. Cât de periculoasă este înmulțirea deșeurilor spațiale și care sunt principalele amenințări?
Numărul sateliților abandonați, adăugați în colecția de gunoaie spațiale, trece de 3000, iar mai bine de 34000 de deșeuri artificiale ar putea provoca un dezastru în urma unei coliziuni cu o navă cu oameni la bord. Deșeurile artificiale rămân pe orbită până când se întorc în atmosferă, iar în această situație pericolele se înmulțesc. Deșeurile aflate la o distanță mică de câteva sute de kilometri pot reintra foarte rapid în atmosferă. Unele deșeuri artificiale pot reveni în câțiva ani, în timp ce alte deșeuri pot reintra peste sute sau chiar peste câteva mii de ani. În privința pericolelor, experții spun că la momentul actual nu există amenințări uriașe. Principalele pericole sunt impuse de sateliții aflați pe orbită, care trebuie să se deplaseze ocolind deșeurile spațiale pentru a evita distrugerea sau degradarea, iar pentru a preveni aceste situații există o serie de manevre de evitare.
Din anii 60, au fost înregistrate șapte coliziuni directe și peste 500 de incidente, de o gravitate redusă, cauzate preponderent de explozii ale rachetelor. Cea mai puternică coliziune a produs distrugerea unui satelit operațional și distrugerea unui satelit inactiv. Când vine vorba despre cele mai critice incidente sau cele mai amenințătoare pericole, experții atrag atenția asupra fragmentelor de dimensiuni mai reduse. Deșeuri precum micrometeoriții sau picăturile solidificate de antigel prezintă un pericol pentru panourile plasate pe sateliții activi. Combustibilul solid este la fel de periculos, este puternic inflamabil, iar în urma exploziilor împrăștie poluanții în atmosferă. În rândul deșeurilor spațiale de dimensiuni reduse, dar cu un potențial uriaș de contaminare, se află și sateliții care integrează baterii nucleare. În cazul în care ar reintra în atmosferă, materialele radioactive din aceste baterii au potențialul de a produce o contaminare care prezintă numeroase pericole.
În cele din urmă, înmulțirea deșeurilor spațiale crește semnificativ pericolul unei coliziuni de proporții cu o navă spațială cu oameni la bord. În ultimii ani, au fost dezvoltate măsuri menite să preîntâmpine amenințările și potențialele coliziuni, dar pericolele nu se opresc aici și nu pot fi pe deplin preîntâmpinate.
Sursa foto: Unsplash
Distribuie