Deseuri Metalice

Deșeuri metalice – ce trebuie să știe și cum trebuie să acționeze un agent economic a cărui activitate le implică

Starea actuală a mediului înconjurător este una care să stârnească îngrijorare. Planeta transmite felurite semnale din care umanitatea să înțeleagă că trebuie să depună o serie de eforturi pentru a putea lăsa moștenire un mediu sănătos și sigur generațiilor viitoare. Din fericire, organismele internaționale au primit cu seriozitate aceste mesaje ale mamei-natură și au început să acționeze în consecință. 

Uniunea Europeană lucrează constant la minimizarea impactului pe care fiecare cetățean și fiecare societate ce-și găsesc originile într-un stat membru îl au asupra nivelului crescând al poluării. Una dintre direcțiile în care se concentrează acest efort ține de reciclarea și reutilizarea deșeurilor. Gestionarea responsabilă a acestora, indiferent de materialul din care sunt constituite, trebuie să fie una dintre țintele oricărui operator economic care se ocupă cu producerea ori importul acestora.

România s-a aliniat la cerințele impuse de UE și a transpus în legislația internă norme care să reglementeze cu strictețe traseul ce trebuie urmat de orice tip de reziduu reciclabil, inclusiv de cele metalice.

Cuprins:

  1. Deșeuri metalice feroase și neferoase – care sunt diferențele dintre ele în ceea ce privește procesul de colectare și reciclare a acestora
  2. Gestionarea deșeurilor metalice – care sunt responsabilitățile agenților economici 

1. Deșeuri metalice feroase și neferoase – care sunt diferențele dintre ele în ceea ce privește procesul de colectare și reciclare a acestora

Categoria deșeurilor metalice poate fi împărțită în două subcategorii, cea a deșeurilor metalice feroase (care conțin un procent de fier în compoziție) și cea a celor neferoase (care, din contră, nu conțin fier).

Orice agent economic responsabil trebuie să cunoască cu precizie care sunt tipurile de deșeuri metalice pe care le produce din trei motive principale: 

  • deșeurile neferoase sunt mai valoroase din punct de vedere economic decât cele feroase;
  • deșeurile neferoase necesită mai puțină energie pentru a fi reciclate decât ar necesita cele feroase, iar o atitudine responsabilă presupune inclusiv utilizarea energiei într-o manieră cumpătată;
  • procentul din cantitatea deșeurilor feroase care trebuie reciclat este aproape dublu față de cel al deșeurilor neferoase, iar o evaluare și reciclare necorespunzătoare poate atrage penalități.

2. Gestionarea deșeurilor metalice –  care sunt responsabilitățile agenților economici

Ritmul în care sunt luate decizii în domeniul dreptului mediului este unul alert în prezent, iar cei vizati nu pot invoca motivul necunoașterii legii pentru a justifica încălcarea acesteia. Una dintre cele mai mari responsabilități ale producătorilor de deșeuri este aceea de a fi la curent cu fluxul legislativ și de a adapta constant politica societății la normele în vigoare.

Reciclare deseuri metalice

Cel mai important segment de lege care trebuie urmărit este acela care prevede procentul din masa totală a deșeurilor produse pe care agenții economici sunt obligați să îl recicleze. Situația disperată a planetei a împins legiuitorii din lumea întreagă să impună creșterea treptată a acestui procent în timp și sancționarea nerespectării cifrelor oficiale. 

Segmentul serviciilor care vizează probleme de mediu și rezolvarea acestora este din ce în ce mai înfloritor. Apelează cu încredere la o firmă de consultanță de mediu dacă simți că efortul pe care ar trebui să-l depui în această direcție este prea mare, comparativ cu cele pe care le necesită business-ul tău în sine. Cert este că oricărui  director al unei afaceri îi este cerut să depună toate diligențele necesare pentru conservarea și chiar îmbunătățirea stării planetei.

Surse foto: shutterstock.com, unsplash.com

Comments are closed.