Lemnul este un material esențial în multe privințe, care ar putea fi tratat cu mai multă înțelepciune în viitorul apropiat, datorită tehnicilor moderne de reciclare.

Deșeurile de lemn și reciclarea lor – sfaturi pentru o relație mai bună cu natura!

Eco Synergy » Deseuri » Deseuri Lemn » Deșeurile de lemn și reciclarea lor – sfaturi pentru o relație mai bună cu natura!

Dacă ai o afacere care produce deșeuri de lemn, este important să te asiguri că acestea sunt valorificate, pentru a ajuta la diminuarea problemelor cu care se confruntă mediul. Lemnul este un material brut, natural, esențial în multe privințe, care ar putea fi tratat cu mai multă înțelepciune în viitorul apropiat, datorită tehnicilor moderne de reciclare.

Odată ce reciclarea lemnului va intra în rândul metodelor convenționale de protejare a mediului și va căpăta mai multă „popularitate”, precum reciclarea plasticului, nu numai că defrișarea va fi oprită, sau, mai bine spus, încetinită, dar pădurile vor beneficia de timpul necesar pentru a se regenera, pentru binele întregii umanități și al ecosistemelor terestre, în general.

1. Ce este un deșeu din lemn?

Deșeurile din lemn pot fi reprezentate de panouri din lemn, lădițe, cutii din lemn, paleți, chiar rumeguș sau alte asemenea obiecte. Dat fiind faptul că nu sunt atât de întâlnite, precum cele din alte materiale, ca deșeurile din sticlă sau aluminiu, nu se vorbește la fel de mult de acest tip de reciclare. Totuși, există numeroase firme care produc astfel de deșeuri. 

E important să înțelegi modul prin care și tu poți reduce risipa, reciclând materialul lemnos care, deși în aparență s-ar spune că reprezintă o sursă de energie regenerabilă, a ajuns extrem de vital și periclitat din cauza ritmului alert al defrișărilor. 

2. Reciclarea lemnului – cum pot firmele să contribuie la un mediu mai curat?

De îndată ce descoperi care sunt elementele din lemn pe care le-ai putea recicla, e timpul să te îndrepți spre o agenție care oferă consultanță de mediu, pentru a beneficia de cele mai bune sfaturi. OIREP-urile (Organizațiile pentru Îndeplinirea Răspunderii Extinse a Producătorilor) sunt destinate să-ți vină în ajutor de fiecare dată când te confrunți cu o astfel de problemă sau, altfel spus, când ai parte de această oportunitate de a recicla deșeurile produse de întreprinderea ta.

Esențial este să îți dorești să faci o schimbare, pentru că această problemă nu te implică doar pe tine, ci întreaga lume. La nivel global, 10 milioane de hectare de pădure sunt tăiate anual, începând cu anul 2015. Deși ritmul defrișărilor s-a mai domolit, spre deosebire de acum 10 ani, întotdeauna este loc de mai bine. 

3. Curiozități despre lemn – importanța valorificării deșeurilor

3 curiozitati despre lemn

De ce este lemnul atât de important încât să ne dorim să-l reciclăm? Iată o serie de curiozități despre lemn care te vor face să nu mai pui la îndoială vreodată importanța acestui material:

  • peste 65% din pădurile de pe continentul european și asiatic au fost tăiate – gândește-te la toate habitatele distruse și la speciile de animale și plante puse în pericol;
  • lemnul este esențial pentru confecționarea hârtiei: dintr-un copac de talie medie, pot fi fabricate în jur de 600 de pachete de hârtie de cadouri;
  • lemnul este cel mai folosit material pentru fabricarea pieselor de mobilier;
  • pădurile sunt vitale pentru existența tuturor animalelor și a oamenilor, prin oxigenul pe care îl eliberează, un singur arbore de fag poate oferi, spre exemplu, necesarul de oxigen pentru ca un om să supraviețuiască 3 zile;

În concluzie, reciclarea lemnului este mai mult decât importantă atât pentru natură, cât și pentru bunul mers al societății, dat fiind faptul că eliminarea unei resurse atât de vitale precum lemnul ar reprezenta un pericol major pentru economie și pentru bunăstarea traiului tuturor oamenilor. Astfel, e cazul să te implici, pe cât posibil, în această problemă de mediu, în spirit ecologic și cu cele mai bune intenții în legătură cu viitorul tău și al afacerii tale.

Sursa foto: Pixabay.com

Distribuie

Comments are closed.