Trasabilitatea deseurilor

Deseurile de ambalaj, o problema cu solutii la indemana

Eco Synergy » Deseuri de Ambalaje » Deseurile de ambalaj, o problema cu solutii la indemana

In ultimele trei decenii, productia de materiale de ambalare a crescut de aproape trei ori, cea mai mare parte dintre acestea fiind produse pentru o singura utilizare, dupa care sunt aruncate. In plus, din totalul de aproximativ 400 kg de deseuri, cat produce fiecare gospodarie din Europa intr-un an, mai mult de jumatate este reprezentat de ambalaje: sticle, borcane, cutii, folie, pungi din plastic, tavi din polistiren etc.

Cum gestioneaza Europa problema deseurilor de ambalaj

Conform raportarilor oficiale ale statelor member ale UE privind deșeurile de ambalaje, in perioada 2007-2017, hartia si cartonul au fost principalele deseuri de ambalaje din UE (31,4 milioane de tone in 2017), urmate de plastic si sticla (14,5 milioane de tone pentru plastic si 14 milioane de tone pentru deseurile de sticla in 2017). Totodata, cantitatea totala de ambalaje generate a crescut cu 6,6 milioane de tone in perioada 2007-2017 (+9,3%).

In aceste conditii, avand ca scop principal protejarea mediului si armonizarea masurilor naționale privind gestionarea ambalajelor și a deseurilor de ambalaje, UE a stabilit obiective clare de reciclare si valorificare pentru toate statele sale membre, in baza Directivei 2004/12 / CE. Prioritatea numarul unu o constituie prevenirea productiei de deseuri de ambalaje, urmata de: refolosirea ambalajelor, reciclarea si implementarea altor forme de recuperare a deseurilor de ambalaje, reducand astfel eliminarea lor finala.

Reducerea cantitatii de ambalaje este imperativa pentru atenuarea daunelor aduse mediului.

Cum afecteaza deseurile de ambalaj mediul inconjurator si care sunt masurile ce trebuie luate

  1. Reducerea deseurilor

In prezent, 91% din deseurile de ambalaje ajung la groapa de gunoi sau in mediu. Reducerea materialelor de unica folosinta si utilizarea intr-o proportie mai mare a materialelor biodegradabile ar simplifica sarcina sistemelor de gestionare a deseurilor si ar creste eficienta procesarii deseurilor.

  1. Protejarea resurselor

Ambalajele sunt fabricate din resurse naturale (titei, gaz natural, lemn, carbunele etc.) pentru extractia si procesarea carora mediul are de suferit (defrisari, alunecari de teren, scurgeri de petrol si gaze etc.). Reducerea cantitatii de ambalaje ar duce la o diminuare a cererii pentru astfel de resurse.

  1. Economie de energie

Prin refolosirea materialelor existente la obtinerea de produse noi, se utilizeaza mai putina energie decat la procesarea materiilor prime.  Procesele de reciclare consumă cu pana la doua treimi mai putina energie decât productia traditionala.

  1. Reducerea gazelor cu efect de sera

Fabricarea plasticului utilizeaza multa energie și emite gaze cu efect de sera, care dauneaza mediului si contribuie la incalzirea globala.

Solutia pentru diminuarea cantitatii de plastic produs este la indemana fiecaruia dintre noi, prin colectarea selectiva si trimiterea spre reciclare a deseurilor din plastic.

Care sunt obligatiile agentilor economici cu privire la ambalaje

In vederea gestionarii cantitatilor de ambalaje puse pe piata la nivel national, operatorilor economici au obligatia de a raporta cantitatile de ambalaje, de a recicla si valorifica deseurile de ambalaje pana la tintele minime prevazute in lege.

In anul 2019, din totalul de 20.210 producatori inregistrati la Administratia Fondului pentru Mediu, 8.645 au transferat responsabilitatea acestor raportari catre diferite OIREP-uri (organizațiile care implementează răspunderea extinsa a producătorilor), acestea preluand responsabilitatea operatorilor economici de a raporta ambalajele si de a valorifica deseurile de ambalaje.

Totodata, prin apelarea la o firma care ofera servicii si consultanta legislativa de mediu, problemele legate de mediu sunt transferate catre specialisti, care se vor ocupa de:

  • Verificarea corectitudinii raportarii ambalajelor puse pe piata nationala
  • Calcularea cantitatilor de ambalaje introduse in piata in luna anterioara
  • Raportarea ambalajelor puse pe piata catre operatorul stabilit sa preia responsabilitatea si sa indeplineasca tinta de reciclare a acestora
  • Crearea de baze de date pentru evidenta corecta a ambalajelor puse pe piata
  • Depunerea declaratiilor lunare privind ambalajele puse pe piata la Administratia Fondului pentru Mediu
  • Audit de ambalaje

(sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Packaging_waste_statisticshttps://www.eurofishmagazine.com, https://supplychain.edf.org)

Distribuie

Comments are closed.