Eco Synergy » Reciclare » Deșeuri municipale: Cât de importante sunt punctele de colectare separată, care sunt cele mai periculoase deșeuri și cum poți evita amestecarea acestora
Deșeurile municipale au un volum uriaș, dar și o complexitate pe măsură dacă ne raportăm la cantitățile și categoriile de deșeuri generate zi de zi în marile orașe. În lipsa măsurilor și schemelor adecvate de colectare separată, deșeurile municipale se pot transforma în adevărate bombe cu ceas pentru mediu. Deșeurile nereciclate corespunzător și amestecurile improprii care includ deșeuri periculoase reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea publică, iar colectarea separată nu este o tendință la modă, ci o măsură esențială în conservarea mediului și în protecția sănătății populației.
1. Ce sunt deșeurile municipale?
Cantitatea de deșeuri municipale însumează deșeurile urbane și deșeurile localităților adiacente, serviciile publice de salubrizare au un rol esențial în colectarea și selectarea deșeurilor de acest tip, însă nici operatorii economici sau cetățenii nu sunt scutiți de misiunea colectării separate, aceștia având o responsabilitate la fel de importantă în schema reciclării.
Deșeurile municipale vin în cantități enorme, pot fi extrem de greu de gestionat, iar pentru a satisface rigorile de colectare separată la nivel municipal, este nevoie de extinderea punctelor de colectare separată și de introducerea unor măsuri prin care această reciclare pornește de la cetățeni.
Operatorii serviciilor de salubrizare trebuie să se ocupe de colectarea și sortarea deșeurilor, dar în lipsa eforturilor la scară mare și în absența punctelor speciale de colectare, munca de colectare selectivă poate fi îngreunată semnificativ.
2. Gestionarea deșeurilor municipale și importanța coșurilor de colectare separată
Prin deșeuri municipale nu ne raportăm doar la deșeurile menajere ale cetățenilor, ci la toate deșeurile din raza unui municipiu, incluzând toate unitățile comerciale și întreprinderile din raza acelui municipiu, iar ca deșeurile să ajungă în locurile potrivite și să străbată traseul corespunzător, fiecare întreprindere, dar și cetățenii trebuie să respecte schema de reciclare a deșeurilor.
Colectarea separată trebuie să fie încurajată și realizată la o scară cât mai largă pentru a preveni efectele ireversibile ale poluării, iar ca procesul să fie accelerat, cetățenilor le revine o misiune importantă în traseul reciclării separate. Pentru început, ca colectarea separată să dea rezultate la scară mare, este nevoie de răspândirea coșurilor de reciclare separate în cât mai multe locuri, pentru a diferenția deșeurile și pentru a face reciclarea cât mai accesibilă și rapidă. Aceste containere ajută la bifarea procesului de precolectare și au o importanță majoră pentru cetățeni și întreprinderi.
Containerele de plastic, sticlă, hârtie, metal și resturi menajere, marcate sugestiv, accesibile și plasate în cât mai multe locuri, sunt extrem de importante într-o primă sortare a deșeurilor, au o contribuție importantă în protejarea mediului, asigură separarea corespunzătoare a tuturor deșeurilor, delimitează deșeurile periculoase, asigură o economisire a resurselor și o reducere semnificativă în rândul deșeurilor poluante și ajută operatorii serviciilor de salubrizare să efectueze o reciclare corespunzătoare la nivel municipal.
3. Deșeuri municipale amestecate: care sunt cele mai periculoase deșeuri și cum se reciclează corect?
Deșeurile periculoase reprezintă cea mai mare problemă și nu doar la nivelul unui municipiu din România, ci în întreaga lume.
Datele indică 13 tone de deșeuri periculoase strânse într-o singură secundă la nivel global. Aceste deșeuri există în numeroase stări, iar când sunt amestecate cu deșeurile obișnuite, prezintă consecințe cu adevărat îngrijorătoare pentru sănătatea publică.
Dacă ai o afacere, poți scăpa de grija deșeurilor apelând la o firmă de consultanță de mediu, în acest fel vei primi un ajutor important în gestionarea deșeurilor, cât și în efectuarea rapoartelor periodice prevăzute de lege. Este bine de știut că deșeurile toxice nu sunt tipice anumitor întreprinderi, multe dintre ele se regăsesc în orice casă.
Aruncarea lor în coșurile standard este interzisă, aceste deșeuri necesită o colectare specială, iar printre cele mai periculoase deșeuri domestice se numără:
- Uleiul
- Produsele chimice de curățare
- Produsele farmaceutice
- Anumite produse de îngrijire (fixativul, vopselele de par, acetona)
- Termometrele
- Pesticidele și produsele chimice destinate gradinii
- Vopselele pe bază de solvenți, lacurile, diluanții
- Uleiul de motor, benzina, kerosenul
- Produsele auto
- Echipamentele electrice, electronicele și electrocasnicele
- Becurile
- Bateriile
Este foarte important ca aceste produse să nu fie la îndemâna copiilor, se recomandă păstrarea în locuri ferite și în poziție verticală pentru a preveni scurgerile. Este bine de știut că produsele de mai sus trebuie să fie păstrate în locuri răcoroase și uscate, ferite de căldură sau de surse incandescente. Dacă prezintă scurgeri, este importantă depozitarea lor în recipiente de depozitare speciale și este importantă respectarea instrucțiunilor recomandate de producător și transportarea acestora în zonele speciale de reciclare și în cutiile de colectare specifice puse la dispoziție de centrele comerciale și stațiile speciale.
4. Reciclarea materialelor din deșeurile municipale
Ca produsele și materialele să fie reciclate corespunzător și transformate ulterior, este nevoie de o colectare separată organizată la nivelul întregului municipiu. Eforturile fiecărui cetățean pot accelera procesul de reciclare și pot contribui în mare măsură la o reciclare eficientă și corespunzătoare. Ca obiectivele să fie bifate, este foarte important ca procesul de reciclare să nu fie sabotat pe parcurs cu deșeuri periculoase plasate necorespunzător. Așadar, este foarte important ca cetățenii să cunoască fiecare categorie de produse și materiale care trebuie să fie plasate în puncte și stații speciale.
Laptopurile, calculatoarele vechi, monitoarele, tastaturile și unitățile pot fi reciclate. Componentele și materialele pot fi reutilizate, iar părțile care prezintă un pericol pentru mediu vor fi eliminate corespunzător.
Unii comercianți oferă chiar discounturi sau vouchere, iar plasarea acestora în centrele speciale reprezintă un ajutor real oferit mediului.
Telefoanele vechi și bateriile sunt printre cele mai poluante deșeuri, conțin metale grele periculoase, iar plasarea lor în centrele speciale și reciclarea corespunzătoare prezintă o importanță majoră. Același lucru se aplică și în cazul laptopurilor sau altor echipamente informatice, iar în schimbul telefoanelor vechi pot fi oferite vouchere speciale și reduceri semnificative.
Bateriile de orice tip sunt extrem de periculoase și nu pot fi aruncate într-un coș de gunoi obișnuit. Din fericire, numeroase spații comerciale oferă stații speciale de colectare și cutii prin care utilizatorii pot elibera deșeurile toxice fără eforturi.
Medicamentele: medicamentele vechi sau cele neutilizate nu pot fi aruncate la gunoi. Aceste deșeuri au puterea de a contamina apa sau solul și deseori prezintă un impact negativ asupra faunei. Medicamentele sunt încadrate în clasa deșeurilor periculoase, nu pot sfârși la gropile de gunoi sau în apă, și este foarte important ca fiecare medicament să se întoarcă la farmacie.
Alte produse care necesită o atenție deosebită și impun plasarea în stații speciale de colectare sunt și cartușele pentru imprimantă.
Cum poți recicla uleiul alimentar?
Uleiul este de departe cel mai răspândit produs încadrat în clasa deșeurilor periculoase pentru mediu, iar reciclarea lui este extrem de importantă. Doar un litru de ulei ajuns într-o canalizare contaminează un milion de litri de apă. Ajuns în apă, poate provoca adevărate ravagii în acele ecosisteme, răspândindu-se ușor pe suprafețe și împiedicând fauna și flora subacvatică să obțină doza necesară de oxigen. Nici în sol uleiul ajuns nu produce mai puține daune, acesta reușește să transforme un sol fertil într-unul infertil, stopând procesul de regenerare.
Majoritatea centrelor comerciale pun la dispoziție puncte speciale destinate colectării uleiului, iar reciclarea lui a devenit mai simplă ca niciodată. După ce folosești ulei, poți strecura excesul pentru a îndepărta resturile alimentare și impuritățile. Din acest punct, uleiul poate fi plasat într-o sticlă pentru a-l transporta la cel mai apropiat punct de colectare. De acolo, își va găsi ușor drumul spre centrul principal de reciclare.
Acestea fiind spuse, și tu poți salva mediul cu fiecare activitate pe care o intreprinzi. Respectând schemele de colectare separată, cunoscând grupele de deșeuri periculoase, definițiile pentru ambalaje și reciclând corespunzător, ai toate informațiile necesare și puterea de a aduce un ajutor real mediului. Prin reciclare și prin respectarea unor măsuri etice poți opri contaminarea a milioane de litri de apă, poți salva flora și fauna cu cele mai mici eforturi!
Distribuie