Eco Synergy » Deseuri » Cum contribuim la creșterea cotelor de reciclare prin gestionarea deșeurilor de ambalaje
În contextul în care țara noastră se confruntă cu un nivel foarte redus de reciclare și colectare selectivă, respectiv se reciclează doar 13-14% din cantitatea totală de deșeuri, iar ținta de țară asumată pentru 2021 este de 65%, deșeurile de ambalaje reprezintă o resursă valoroasă ce poate fi recuperată și refolosită, în loc să ajungă la gropile de gunoi.
Un rol important, în acest caz, îl au OIREP-urile, acele companii care, prin logistica și experiența de care dispun, preiau răspunderea producătorilor pentru deșeurile de ambalaje generate de aceștia și asigură colectarea și valorificarea lor.
Cum putem crește ratele de reciclare la nivel național?
Există trei factori care pot contribui considerabil la creșterea volumului de reciclare și valorificare a deșeurilor: suprataxarea deșeurilor depozitate la groapa de gunoi, responsabilizarea producătorilor și educarea populației. Toate cele trei variante și-au demonstrat în timp eficacitatea în țări europene cu rate de reciclare de peste 65%, cum ar fi Austria sau Belgia.
La noi în țară, în baza sistemului “Plătești pentru cât arunci”, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2019, iar taxele pentru depozitarea la groapa de gunoi au crescut de la 30 lei/tonă, la 80 lei/tonă. Cu toate acestea, rezultatele întârzie să apară, atât timp cât măsurile de creștere a taxelor nu sunt coroborate și cu celelalte două soluții, respectiv responsabilizarea producătorilor și educarea populației.
Rolul OIREP-urilor în procesul de valorificare a deșeurilor
În cazul răspunderii producătorilor, vizavi de deșeurile de ambalaje pe care le generează, sarcina acestora poate fi preluată de către OIREP-uri (organizații de transferde responsabilitate), care vor gestiona în numele producătorilor, cantitățile de ambalaje puse pe piață.
Cu o cantitate de peste 1,8-1,9 milioane de tone de ambalaje care se introduc anual pe piață, OIREP-urile au o contribuție majoră în creșterea ratei de colectare și reciclare, ajutând efectiv la atingerea obiectivelor de țară asumate de România.
În acest sens, Eco Synergy se alătură eforturilor generale de protejare a mediului, contribuind în 2020 cu o cantitate de peste 74.000 tone de deșeuri de ambalaje gestionate la nivel national.
Dacă în ceea ce privește responsabilizarea producătorilor și taxarea suplimentară a celor care nu colectează selectiv s-au făcut pași importanți, rămân încă multe de făcut la capitolul educarea populației și asigurarea infrastructurii necesare pentru colectare și reciclare. Sarcina pentru aceste acțiuni revine în principal autorităților, dar acestea vor beneficia întotdeauna și de sprijinul și implicarea diverselor ONG-uri, a organizațiilor de preluare a responsabilității și a altor firme și organizații de mediu.