Eco Synergy » Deseuri » Deseuri Plastic » Colectarea capacelor din plastic – ghid util pentru companii
Capacele din plastic sunt elemente frecvent întâlnite atunci când vine vorba despre ambalaje. Acestea fac parte din categoria deșeurilor care trebuie colectate și reciclate – în caz contrar, ele pot afecta mediul înconjurător. Așadar, dacă ai o companie care produce astfel de deșeuri, este recomandat să te documentezi cu privire la pașii pe care trebuie să-i faci pentru a te ocupa de colectare și reciclare, într-o manieră cât mai eficientă.
1. Metode de reciclare a capacelor din plastic – cum se separă componentele?
Reciclarea separată a capacelor de plastic este foarte importantă și trebuie efectuată în mod corespunzător. Conform statisticilor oficiale, în fiecare an se aruncă miliarde de PET-uri la gunoi, fără a îndepărta capacele, așa cum ar trebui. Plasticul este dăunător mediului în orice formă a sa – de aceea, chiar dacă dopurile de plastic sunt mai reduse ca dimensiune, sunt la fel de esențiale, deoarece pot avea un efect negativ asupra mediului înconjurător atunci când nu sunt colectate și reciclate în mod optim.
Capacele din plastic trebuie scoase înainte de a fi depozitate în containerul galben, deoarece, de cele mai multe ori, dopurile sunt realizate dintr-un alt fel de plastic față de PET-ul propriu-zis. Astfel, dacă aceste elemente nu sunt separate, vor apărea dificultăți în procesul de reciclare.
Pentru a afla informații suplimentare despre tipul de plastic existent într-un deșeu, poți analiza inscripția de pe ambalaj, care cuprinde atât un număr cuprins între 1 și 7, dar și litere corespunzătoare categoriei de plastic din care face parte ambalajul. De regulă, cele care sunt numerotate cu cifre de la 1 la 6 sunt reciclabile, iar cele inscripționate cu numărul 7 sunt greu de reciclat, fiindcă sunt alcătuite dintr-o combinație de mai multe tipuri de plastic sau din categorii de plastic mai puțin folosite.
Prin urmare, trebuie să iei în calcul toate aceste detalii atunci când vine vorba despre o sortare eficientă și bine pusă la punct. Chiar dacă reciclarea propriu-zisă este făcută în centrele specializare, sortarea corespunzătoare este un pas important, care trebuie realizat conform cu recomandările oficiale.
2. Colectarea dopurilor de plastic – sfaturi utile pentru operatorii economici
În cazul în care ai un business care produce deșeuri din plastic ce conțin, la rândul lor, capace realizate din același material, trebuie să ai în vedere variantele de reciclare pe care le ai la dispoziție. În cadrul unei afaceri, procesele trebuie gestionate într-un mod cât mai eficient, iar atribuțiile și sarcinile trebuie delegate în așa fel încât activitatea, randamentul și eficacitatea companiei respective să nu sufere modificări în sens negativ.
Din ce în ce mai multe companii se orientează către colaborarea cu organizații care au structura necesară pentru a se ocupa de aceste aspecte, preluând responsabilitatea. Astfel, se poate face un transfer de responsabilitate, care să faciliteze reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaj, conform unor obiective bine stabilite.
Așadar, o astfel de echipă va prelua sarcinile esențiale care au legătură cu rapoartele, calculele, raportările, contractele cu reciclatorii, dar și cu efectuarea tuturor documentelor necesare pentru ca firma ta să aibă un cadru stabil și sustenabil. De asemenea, o organizație de acest gen îți poate oferi și consultanță de mediu, nu doar în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, ci și în privința obligațiilor față de Fondul de Mediu, sau în privința auditului de mediu care trebuie efectuat în mod periodic, pentru a evalua raportul dintre procedurile interne, principiile companiei și legislația în vigoare.
Prin urmare, nu doar colectarea efectivă a deșeurilor este un pas important, ci și modul în care firma își stabilește anumite obiecte în ceea ce privește sustenabilitatea și relația cu mediul. Cu ajutorul experților, se pot colecta și analiza date interne, cu scopul de a stabili eventuale lacune și riscuri ce pot fi anticipate sau rezolvate printr-o serie de recomandări și acțiuni precise.
În concluzie, dacă ești un operator economic care produce deșeuri din plastic (dopuri, PET-uri etc.), este bine să acționezi din timp, orientându-te către variante optime de colectare, gestiune și reciclare. Cu sprijinul potrivit, nu vei întâmpina dificultăți în a pune în practică modalități și metode eficiente, care vor fi utile pentru firma ta. Reciclarea este un lucru esențial, care trebuie să facă parte din misiunea oricărei companii – așadar, preia inițiativa și transferă această responsabilitate celor care te pot ajuta în acest sens!
Sursă foto: pixabay.com
Distribuie