Eco Synergy » Ambalaje » Codul culorilor în colectarea separată a deșeurilor – să învățăm să reciclăm responsabil!
În relația noastră cu natura, fiecare are o misiune – să recicleze. Mediul înconjurător are nevoie să fie curățat și ajutat să se mențină curat. Cu puțin efort, putem să facem să ne fie mai bine, dar mai întâi, trebuie să învățăm cum. Colectarea separată a deșeurilor pentru reciclare se bazează pe un cod de culori. Puțini sunt oamenii care știu că galben este pentru plastic sau că verde adună la un loc sticla. Pentru ce-s atunci albastru, maro și negru? Ne-am propus să dezbatem mai pe larg, în următoarele rânduri, semnificația fiecăreia dintre cele cinci culori.
1. Colectarea separată a deșeurilor – ce spune legea?

Începând cu data de 1 iulie 2019, colectarea separată a deșeurilor a devenit obligatorie în România. Legea prevede ca fostele containere în care era aruncat gunoiul de obicei să fie înlocuite de pubele speciale, câte una pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Ca orice altă lege, legea colectării selective a deșeurilor vine și cu sancțiuni pentru cei care nu o respectă. În fiecare dintre punctele de colectare existente trebuie să existe aceste pubele, iar responsabilitatea le revine firmelor de salubritate. În caz contrar, amenzile se pot ridica la sume uriașe, cuprinse între 20.000 și 40.000 lei. De responsabilitate nu sunt ferite nici persoanele juridice sau cetățenii care nu se adaptează noilor reglementări, cei din urmă putând fi amendați cu sume de până la 2000 de lei.
De ce colectare separată? Schimbarea vine pe fondul cantităților uriașe de deșeuri care nu ajung niciodată să fie reciclate, deși ar putea fi. Dintr-un infografic publicat de Parlamentul European, reiese faptul că, în România anului 2017, ponderea depozitării deșeurilor municipale la gropile de gunoi era de 80% și numai 14%, ponderea reciclării și compostării. Câți dintre români știu acest lucru? Și câți conștientizează că și acel 80% ar fi putut fi reciclat și nu aruncat? Totul începe cu stăpânirea codului culorilor și colectarea corectă și selectivă a deșeurilor.
2. Codul culorilor în colectarea separată a deșeurilor – cum se face corect colectarea deșeurilor?
După cum știi deja, există mai multe tipuri de deșeuri. Colectarea lor se face în recipiente (blocuri) sau saci menajeri (case), ținând cont de codul universal pentru colectare separată a deșeurilor. Procesul presupune disciplină și atenție, dar este unul destul de simplu. Avem albastru pentru hârtie și carton, galben pentru plastic și metal, verde pentru sticlă, maro pentru biodegradabile și negru pentru deșeuri reziduale/amestecate.
Albastru – hârtie și carton
Albastru colectează ziare, reviste, plicuri, cutii, fotografii, cutii de carton de băuturi, cartoane de ouă, maculatură, cutii de pizza, etc. Nu se colectează cartonul și hârtia care conțin reziduuri de mâncare, șervețelele și hârtia de bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasă. Toate reciclabilele trebuie să fie curate și perfect uscate. În mod contrar, se va produce contaminarea în masă, iar reciclarea va deveni imposibilă. Împăturirea ajută la salvarea spațiului.
Galben – plastic și metal
Galbenul colectează folii și pungi din plastic, cutii și bidoane din plastic, jucării, ambalaje de protecție, doze și recipiente din plastic de la diverse băuturi (PET), neapărat goale și clătite cu apă rece, cutii de conserve, tacâmuri de bucătarie etc. Nu se colectează produse combinate din metal și plastic, polistiren, bidoane și cutii cu resturi de diluanți sau vopsea, deșeuri medicale. Toate reciclabilele contaminate, care nu pot fi curățate în prealabil, se colectează la deșeuri reziduale. Doapele se scot înainte de debarasare pentru a economisi spațiu.
Verde – sticlă
În recipientul/sacul menajer verde se vor colecta toate ambalajele și borcanele din sticlă (fără capace), ambalaje din sticlă de la cosmetice, damigene. Nu pot fi colectate aici oglinzile și geamurile sau produsele din porțelan, ceramică, cristal. Toate reciclabilele trebuie să fie curate. Pentru asta, se recomandă clătirea lor cu apă rece înainte de debarasare.
Maro – biodegradabile
În recipientul/sacul menajer maro se colectează resturi de fructe sau legume, fie proaspete, fie gătite, coji de ouă sau de nucă, zaț de cafea, resturi și pliculețe de ceai, resturi de cereale și pâine, rumeguș, paie, fân, flori, frunze, crengi, șervețele de hârtie, cenușa rezultată din arderea lemnului. Nu se colectează resturi de produse lactate, grăsimi animale și uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, cenușă rezultată din arderea cărbunilor, lemn vopsit sau tratat.
Negru – deșeuri reziduale/amestecate
Se colectează în recipientul/sacul menajer negru toate deșeurile care nu pot fi reciclate. Se încadrează aici resturi de carne, ouă întregi, lactate, absorbante și scutece, șervețele folosite, cioburi de ceramică și porțelan, resturi vegetale tratate cu pesticid, ambalaje foarte murdare, excrementele animalelor de companie. Totuși, nici măcar aici nu sunt permise textilele, încălțămintea, nisipul, pământul sau pietrișul, bateriile, piesele componente ale autovehiculelor, saltelele, mobilierul sau covoarele.
Important!
Deșeurile nu se amestecă, nu se abandonează și nu se depozitează în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011. În caz de colectare necorespunzătoare a deșeurilor, tariful va fi cu 25% mai mare.
Obiceiurile, știm cu toții, se schimbă greu, dar totul începe cu o intenție. Pas cu pas, puțin câte puțin, cu fiecare deșeu reciclat, vom ajuta planeta să respire. Ne confruntăm deja cu încălzirea globală, mările și oceanele se sufocă de plastic, Pământul strigă după ajutor și nu mai este timp de pierdut. Ești pregătit să contribui la salvarea lui? În lupta cu poluarea putem fi noi aceia care câștigă!
Distribuie