Certificarea ISO

Certificarea ISO: standardul esențial pentru o afacere de încredere

Eco Synergy » ISO » Certificarea ISO: standardul esențial pentru o afacere de încredere

În fiecare industrie, este important să existe anumite standarde privind calitatea și eficiența serviciilor și produselor oferite de către companii. Astfel, certificările ISO reprezintă o garanție atât pentru calitate, cât și pentru eficiența operațiunilor. Fiindcă au o importanță atât de semnificativă, din articolul următor vei descoperi care sunt beneficiile acestor certificări și de ce este important să alegi un partener de afaceri care a obținut certificările necesare în domeniul său de activitate!

1. Certificarea ISO: ce înseamnă – definiție

1. Certificarea ISO, ce înseamnă

Denumirea ISO este o abreviere și înseamnă Organizația Internațională de Standardizare. Această organizație, care are sediul la Geneva, are ca obiectiv realizarea standardelor internaționale și obligatorii pentru diferite industrii.

 

De exemplu, pentru o companie din industria mediului, există două certificări deosebit de importante, care atestă existența unui sistem de management al mediului și al calității:

  • certificarea ISO 14001:2015;
  • certificarea ISO 9001:2015.

 

Certificările ISO 14001 sunt necesare pentru răspunderea extinsă a producătorului și garantează existența unui sistem eficient de management al mediului. Certificările ISO 9001 arată că o companie a implementat, cu succes, un sistem de management al calității. Acest lucru înseamnă că managementul companiei se implică în procesul de asigurare a calității cu multă responsabilitate, realizând toate modificările necesare. În plus, dacă o companie dorește să participe la achiziții publice și licitații, atunci certificarea ISO 9001 este necesară ca anexă la dosarul de licitație. Poate să constituie chiar un element eliminatoriu, fapt ce arată, încă o dată, cât de important este acest standard pentru buna desfășurare a operațiunilor unei companii.

Certificarea ISO 9001 oferă clienților, investitorilor și partenerilor încrederea că, de fiecare dată, procesele se desfășoară la cele mai înalte standarde.

Din această cauză, atunci când vei căuta un partener în consultanța de mediu, nu uita că acesta poate fi recomandat chiar de certificările ISO. Ai garanția calității, așadar, întregul proces se va desfășura conform celor mai exigente cerințe. Pentru o companie care se ocupă de problemele clienților săi, în ceea ce privește raportarea la mediul înconjurător, aceste certificări sunt dovada că aceasta dispune de un sistem eficient și în concordanță cu legislația OIREP.

2. Certificările ISO: garanția proceselor eficiente

Certificările ISO au o valoare de necontestat în privința susținerii prestigiului și renumelui unei companii, oferind, totodată, o serie de avantaje. De exemplu, certificatul ISO 9001:

  • dovedește progresul continuu al companiei;
  • câștigă încrederea partenerilor de afaceri;
  • ajută la creșterea satisfacției clienților;
  • prezintă o valoare adăugată produselor și serviciilor oferite de companie;
  • asigură respectarea standardelor dorite de clienți;
  • oferă încredere în ceea ce privește calitatea sistemului implementat de manageri.

 

Prin obținerea acestor certificări ISO, încrederea clienților și a partenerilor de afaceri crește, deoarece, din moment ce compania a trecut prin toate etapele necesare pentru a obține aceste certificări, înseamnă că respectă toate standardele pentru a oferi garanția unor procese eficiente!

În prima etapă, certificările ISO funcționează drept ghiduri, însă ele devin obligatorii atunci când apar în anumite reglementări ori contracte de afaceri.

 

Totodată, este bine să reții faptul că un certificat este eliberat pe o perioadă limitată de timp, de aproximativ 3 ani. După depășirea acestei perioade, compania poate păstra în continuare acest certificat, deoarece este posibilă înnoirea sa. Însă, de-a lungul timpului, compania trebuie să permită efectuarea unor audituri la anumite perioade de timp. Auditul este necesar pentru a verifica dacă sunt respectate toate condițiile impuse de standardul respectiv, iar în cazul în care sunt descoperite abateri de la aceste condiții, atunci certificatul este revocat, fapt care atrage consecințe negative pentru companie!

În concluzie, certificările ISO au o valoare semnificativă pentru imaginea unei companii. Există diferite moduri prin care o afacere își poate consolida imaginea, cum ar fi activitățile CSR, însă certificările stau la baza operațiunilor și arată că acestea sunt desfășurate conform standardelor necesare. Un partener de afaceri care deține astfel de certificări reprezintă partenerul de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta afacerea și a-ți transforma toate proiectele în realitate!

Sursa foto: Shutterstock.com

Comments are closed.