Blog - Top 5 tendințe în etichetare și ambalare în 2023: de ce trasabilitatea deșeurilor este crucială pentru un lanț de aprovizionare transparent și sustenabil

Top 5 tendințe în etichetare și ambalare în 2023: de ce trasabilitatea deșeurilor este crucială pentru un lanț de aprovizionare transparent și sustenabil

Eco Synergy » Ambalaje » Top 5 tendințe în etichetare și ambalare în 2023: de ce trasabilitatea deșeurilor este crucială pentru un lanț de aprovizionare transparent și sustenabil

Cerințele consumatorilor, măsurile luate împotriva contrafacerii și cerințele de reglementare, fac subiectul dezbaterilor cu privire la necesitatea unor noi niveluri de vizibilitate și trasabilitate pe tot parcursul ciclului de viață al produsului.

Un grad mai ridicat al transparenței reprezintă un pas vital în crearea lanțurilor de aprovizionare sustenabile, pe măsură ce companiile își adaugă noi parteneri, se extind în noi regiuni în încercarea de a răspunde cerințelor crescânde ale clienților și reglementărilor legale în permanentă schimbare.

Raportul anual al Loftware – „Top 5 tendințe în etichetare și ambalare în 2023” – arată că 70% dintre respondenți au semnalat trasabilitatea globală drept o prioritate pentru afacerile lor în aceste 12 luni. Asigurarea transparenței de-a lungul lanțului de aprovizionare a devenit o necesitate pentru companii pentru a asigura calitatea, protejarea produselor, protejarea consumatorilor, eficientizarea locației stocurilor și garantarea livrării la timp pe piață.

Raportul Loftware este bazat pe un sondaj anual realizat de 500 de profesioniști din organizații aparținând fiecărei industrii majore din 55 de țări.

1. Efecte asupra globalizării

Pe măsură ce întreprinderile își extind raza de acțiune în lanțul global atât de complex al aprovizionării, acestea încep să se confrunte cu un număr crescând de riscuri, dar și de oportunități, în egală măsură. Noile piețe emergente pentru bunuri și servicii permit companiilor să reducă un anumit procentaj din costuri și să participe la comerțul global.

Această colaborare necesită parteneri dispersați din punct de vedere geografic, pentru a aduce produse și servicii pe piață în mai multe puncte de contact. Acestea vor fi monitorizate pe tot parcursul drumului – de la exploatarea și manipularea materiilor prime, până la livrarea produselor finite.

De asemenea, partenerii și furnizorii trebuie să poată împărtăși accesul la date comune, procedee de afaceri, soluții de etichetare și conținut de etichetă. Cel mai important lucru, pe măsură ce întreprinderile continuă să se extindă și să îmbrățișeze globalizarea, este că ele trebuie, de asemenea, să identifice noi modalități de a asigura trasabilitatea deșeurilor și de a reduce riscurile de-a lungul acestui lanț global de aprovizionare în evoluție.

Blog - 2. Gestionarea rapidă a retururilor

2. Gestionarea rapidă a retururilor

Incapacitatea de a gestiona eficient revocările comenzilor reprezintă cel mai mare risc ce alterează procesul trasabilității deșeurilor, prin faptul că urmărirea produselor, de-a lungul lanțului de aprovizionare nu se mai poate efectua, chiar și cu intervenția și sprijinul specialiștilor din cadrul unui OIREP.

Returnarea produselor nu doar că influențează venitul mărcii (companiei producătoare), dar afectează inclusiv sănătatea consumatorului, în special în industriile reglementate, cum ar fi produsele farmaceutice, dispozitivele medicale, alimentele și băuturile.

Pe de altă parte, etichetarea reprezintă „vehiculul” care conține date relevante, cum ar fi informații specifice despre produs (de exemplu, numere de serie, certificate de origine și informații despre lot), oferind legătura esențială dintre digital și fizic. În cele din urmă, etichetarea este un factor de trasabilitate care oferă o pistă completă de audit a unui produs, de la piesele, materialele și ingredientele sale, până la fabricarea și distribuirea acestuia către utilizatorul final sau client. Cu o etichetare și trasabilitate a deșeurilor adecvate, companiile pot răspunde rapid la întreruperile deosebit de costisitoare la nivelul lanțului lor de aprovizionare, gestionând riscurile cât mai eficient – situație în care colaborarea cu un OIREP este esențială.

3. Furnizare sustenabilă pentru lanțul de aprovizionare

Dintre cei chestionați de Loftware, 76% au declarat că au deja cel puțin o inițiativă sustenabilă în cadrul organizației lor, indicând cât de importantă este această problemă în toate sectoarele. Pe măsură ce inițiativele sustenabile cresc în popularitate, companiile trebuie să ia în considerare modul în care pot îmbunătăți strategiile de etichetare și ambalare și să continue să se concentreze pe experiența clienților, toate acestea în paralel cu atingerea noilor obiective CSR (responsabilizare socială corporativă) și urmărind rezultatul final.

O parte a ecuației se referă la modul în care performanța socială, etică și de mediu influențează procesul de selectare a furnizorilor. Capacitatea de a urmări produsele, atât în procesul de producție, cât și în cel al reciclării sau casării, va deveni esențială pentru gestionarea ciclului de viață al produsului și a aprovizionării sustenabile.

Sursa foto: freepik.com

Distribuie

Comments are closed.