Blog EcoSynergy - Tendinte in ambalare

Tendințe în industria ambalajelor în 2023

Eco Synergy » Transfer responsabilitate » Tendințe în industria ambalajelor în 2023

În ultimii ani, industria de ambalaje a trecut printr-o serie de schimbări la nivel global.

Tendințele de ambalare pe care le remarcăm, după ce am trecut de prima jumătate a lui 2023, includ o atenție sporită asupra principiilor sustenabilității, strategiilor de reducere a costurilor și soluțiilor de ambalare în baza principiilor economiei circulare – toate acestea inițiate prin legislația de mediu, care trece, de asemenea, printr-un proces continuu de reînnoire. Factorii externi, cum ar fi costurile alocate forței de muncă și problematici privind lanțul de aprovizionare vor influența, de asemenea, măsurile luate în procesul de ambalare pe parcursul întregului an 2023, precum și comportamentul consumist și cum reciclăm.

1. Retrospectiva anului 2022

Anul trecut a înregistrat o creștere impresionantă a industriei ambalajelor, în ciuda provocărilor apărute pe fondul perturbărilor create de pandemia de COVID-19 în peisajul economic și politic global.

Lipsa materiilor prime necesare a reprezentat unul dintre principalele impedimente, însă, cu toate acestea, paradoxal, procesul de producție nu a avut de suferit.

Un număr crescând de companii au ales comerțul electronic – fenomen care a luat o amploare fără precedent în ultimii trei ani.  Așa se face că ambalajul dedicat produselor achiziționate prin comerțul electronic a beneficiat de o atenție sporită, întrucât companiile care s-au lansat în comerțul electronic au dorit să se asigure că produsele ajung în siguranță la destinatar, îmbunătățind experiența clientului.

Blog - 1. Retrospectiva anului 2022

Soluțiile de ambalare durabile nu au întârziat să apară. Această tendință va rămâne o prioritate pentru industria ambalajelor și continuă și astăzi, contribuind activ la consolidarea economiei circulare.

2. Tendințe majore în industria ambalajelor, în 2023

Conform analiștilor în domeniu, există cinci direcții clare privind ambalajele:

  • un accent semnificativ pe sustenabilitate ;
  • un accent tot mai mare pe reducerea costurilor ;
  • opțiuni subtile de branding și imprimare ;
  • creșterea cantității de ambalaje interactive ;
  • transferul către soluții și ambalaje returnabile.

Experții în ambalare de la GWP Group detaliază ce anume generează aceste tendințe, plus modul în care afacerea dumneavoastră poate profita și atenua orice efect negativ asupra mediului înconjurător.

2.1 Strategii sustenabile, cu amprentă de carbon redusă

Blog - 2. Tendințe majore în industria ambalajelor, în 2023

Sustenabilitatea trebuie să rămână, în continuare, una dintre direcțiile principale ale industriei ambalajelor. Este important ca fiecare afacere să adopte inițiative pe tot parcursul ciclului de viață al produsului, astfel încât să fie în concordanță cu cerințele economiei circulare.

În acest an, responsabilitatea și integrarea sustenabilității în planurile de afaceri sunt literă de lege. Cele mai importante tendințe de ambalare sunt legate de:

  • Reducerea deșeurilor, vizându-se îmbunătățirea proceselor de colectare separată și de cum reciclăm, reducerea consumului total de plastic, inovație și promovarea activităților ecologice.
  • Proiectarea și distribuirea ambalajelor reutilizabile – având în vedere că, în ultimii ani, industria comerțului electronic s-a dezvoltat rapid, alegerea ambalajelor din carton reutilizabile s-a dovedit a fi soluția optimă. Politica de ambalare returnabilă și reutilizabilă permite o reducere a costurilor, dar și a amprentei de carbon.
  • Ambalaje biodegradabile și compostabile care sunt gata să câștige din ce în ce mai mult teren în fața plasticului de unică folosință, înlocuindu-l definitiv. Există deja tehnologii care permit realizarea de pungi și alte recipiente din amidon de porumb. De asemenea, au fost concepute ambalaje de fixare și umplere, cum ar fi fulgii biodegradabili care se pot dizolva rapid și eficient la contactul cu apa.

2.2 Reducerea costurilor de ambalare

În ultimii ani, tot mai multe companii caută soluții pentru a reduce costurile de ambalare, care, cel mai adesea, sunt generate de: depozitarea materialelor, linii de ambalare proiectate greșit, ambalaje care permit deteriorarea produselor, utilizarea cutiilor de carton de dimensiuni necorespunzătoare (supradimensionate în raport cu dimensiunea produselor), prea mult timp dedicat ambalării produselor, dar și o taxe mari de livrare.

Întregul proces poate începe cu reducerea unor linii de ambalare și optimizarea acestora. Unitatea va reduce costurile cu forța de muncă și va avea o productivitate mult mai bună prin accelerarea procesului de ambalare.

2.3 Oferte personalizate pentru consumatori

Marketing Week a publicat un articol dedicat tendințelor de retail pentru 2023, în care subliniază că 80% dintre cumpărători au șanse mai mari să achiziționeze un produs dacă brandurile oferă personalizarea acestuia.

Blog - 2.3 Oferte personalizate pentru consumatori

Ambalajul personalizat joacă un rol deosebit de important în recunoașterea mărcii și prezența sa pe piață. În prezent, există mai multe tipuri de ambalaje care pot fi personalizate, de la cutii de carton, plicuri și benzi adezive, până la folie elastică și plicuri din hârtie rezistentă la șocuri.

2.4 Automatizarea proceselor de ambalare

O altă tendință de ambalare care marchează anul curent o reprezintă automatizarea proceselor de ambalare. Investiția poate părea costisitoare, dar va avea un efect direct asupra costurilor totale pe care companiile le cheltuiesc pentru materialele de ambalare.

Precizia oferită de automatizare permite și optimizarea dimensiunilor pachetelor, având o influență majoră asupra costurilor de transport.

Dacă alegeți să dezvoltați acest segment, este important să căutați un partener de încredere care să ofere soluții complete automatizate. Indiferent dacă alegeți să le cumpărați sau să le închiriați pentru o perioadă determinată, sistemele de ambalare vor crește întotdeauna productivitatea afacerii dumneavoastră.

2.5 Implementarea soluțiilor care încurajează folosirea ambalajelor returnabile

Urmărind alinierea la normele europene, începând cu luna noiembrie 2023, România va adopta Sistemul de Garanție Returnare (SGR), care vizează predarea ambalajelor primare nereutilizabile la un punct de returnare, primind la schimb o sumă ce reprezintă garanția plătită în momentul cumpărării produsului respectiv. Acest tip de ambalaje/recipiente de unică folosință reprezintă cel mai mare număr de deșeuri care ajung în natură, astfel că, pentru a preîntâmpina situația și a regla una dintre cele mai grave și trenante probleme ecologice, cu ajutorul măsurilor impuse prin legislația de mediu, s-a adoptat Sistemul garanție Returnare (SGR).

Sursa foto: freepik.com, pexels.com

Distribuie

Comments are closed.