Eco Synergy » Deseuri » Reciclarea materialelor de construcție – procedura care trebuie aplicată de către firmele de construcție
Abordarea corectă a problemei deșeurilor reprezintă o prioritate pentru societatea modernă. Uniunea Europeană și România au drept scop principal aplicarea unui demers corespunzător, care să elimine efectul negativ asupra mediului înconjurător și să contribuie la dezvoltarea economiei circulare prin refolosirea cât mai completă a deșeurilor. Domeniul construcțiilor este unul dintre cele mai mari generatoare de astfel de deșeuri și, din acest motiv, firmele ce activează în această ramură a economiei sunt obligate să pună la punct un proces care să garanteze eliminarea corectă a acestor resturi.
În articolul de mai jos veți descoperi informații generale despre reciclarea materialelor provenite din construcții și demolări și care este procedura recomandată pentru evitarea unor probleme grave asupra mediului înconjurător, dar și pentru eficientizarea proceselor economice.
1. Reciclarea materialelor din construcții și demolări – aspecte generale
Deșeurile din construcții și demolări cunoscute în limbajul de specialitate sub denumirea de DCD sunt acele resturi ce rezultă în urma activităților de construire a clădirilor, a elementelor de infrastructură (drumuri, poduri, căi ferate), dar și în urma efectuării activităților de renovare, reparare, consolidare și demolare.
Aceste resturi sunt dificil de reciclat, în primul rând, din cauza caracterului amestecat și, în al doilea rând, din cauza existenței unor substanțe cu potențial periculos asupra persoanelor care le manevrează. Până de curând, mare parte din DCD ajungeau la groapa de gunoi, considerându-se că investiția pentru reciclarea lor nu merită.
Abordarea aceasta a avut ca urmare umplerea gropilor de gunoi cu o cantitate impresionantă de resturi, ieșirea unor produse valoroase din ciclul economic și afectarea mediului înconjurător (solul, apele subterane și aerul).
Printre cele mai comune tipuri de deșeuri DCD se numără:
- betonul și cărămizile (resturi de beton, pietriș, mortar, cărămizi deteriorate);
- lemnul provenit din grinzi, pardoseli, uși, ferestre, mobilier;
- metalul (țevi, armătură metalică, obiecte de metal diverse);
- sticla (sticlă spartă, ferestre);
- plasticul provenit din ambalaje, izolații, țevi;
- materiale izolante (vata minerală, spuma poliuretanică, polistiren);
- pământ și zgură.
Toate aceste materiale au o valoare economică ridicată și pot fi reciclate și utilizate, beneficiile fiind atât pentru agenții economici ce lucrează în domeniul construcțiilor, cât și pentru natura înconjurătoare.
2. Cum se face reciclarea deșeurilor din construcții și demolări
Reciclarea și reutilizarea deșeurilor din construcție și demolări sunt activități obligatorii pentru toate firmele ce lucrează în domeniul construcțiilor, acestea trebuind să pună la punct un demers prin care se sortează, colectează, procesează, valorifică și elimină deșeurile fără valoare.
Tot acest demers este destul de complex, parte din cauza birocrației și parte datorită provocărilor tehnologice, precum existența materialelor periculoase (azbest).
Soluția ideală în acest sens este apelarea la firme specializate în abordarea acestei probleme, precum cele care oferă servicii de transfer de responsabilitate, care pot să pună la punct întreg demersul, de la servicii de consultanță de mediu , până la reciclarea sau valorificarea acestor deșeuri.
Metodele comune utilizate pentru gestionarea acestor deșeuri sunt ușor de aplicat, iar rezultatele sunt spectaculoase:
- Reciclarea este cea mai des întâlnită opțiune. Se realizează prin sortarea materialelor și prin procesarea lor ulterioară pentru obținerea unor noi materiale de construcție. În acest mod, elementele valoroase evită să ajungă la groapa de gunoi și, astfel, vor contribui din nou la dezvoltarea economică.
- Reutilizarea este o altă variantă cu beneficii pentru toate părțile implicate. Anumite deșeuri, precum ușile, ferestrele, instalațiile sanitare, tabla pentru acoperiș, pot fi folosite la o nouă construcție fără a fi necesară o intervenție profundă asupra lor.
- Valorificarea energetică este utilă pentru acele reziduuri care nu pot fi reciclate sau reutilizate. Lemnul sau alte materiale inflamabile pot fi incinerate controlat pentru producerea de energie termică sau electrică.
- Depozitarea controlată este utilă în cazul acelor deșeuri care nu au valoare economică. În acest caz trebuie luate măsuri pentru ca resturile să fie depozitate în zone special amenajate, care să nu contribuie la degradarea mediului înconjurător. O atenție trebuie să fie acordată acelor deșeuri cu potențial periculos asupra personalului ce le manipulează, dar și asupra mediului înconjurător.
În concluzie, companiile care activează în domeniul construcțiilor trebuie să pună la punct un proces eficient prin care să abordeze în mod corespunzător problema deșeurilor din construcții și demolări.
Surse foto: unsplash.com
Distribuie