Blog - Planul de afacere pentru un magazin de haine - Demersuri pentru o afacere de succes

Planul de afacere pentru un magazin de haine – demersuri pentru o afacere de succes

Eco Synergy » Transfer responsabilitate » Planul de afacere pentru un magazin de haine – demersuri pentru o afacere de succes

Deschiderea unui magazin de haine reprezintă în cele mai multe cazuri o oportunitate de business cu șanse mari de succes. Mărfurile oferite în astfel de magazine sunt căutate indiferent de perioada din an, ceea ce asigură un flux de clienți stabil și posibilitatea maximă de profit. Numeroși antreprenori aflați la început de drum sau cu ani de experiență în spate vor să deschidă un magazin de haine, pentru că investiția necesară este considerată una accesibilă, timpul de care e nevoie pentru pornirea afacerii este relativ scurt, iar profitul, în condițiile respectării unor reguli de bază, poate acoperi bugetul utilizat pentru debutul afacerii în aproximativ unul sau doi ani.

Articolul următor oferă informații utile celor care intenționează să pună la punct o astfel de afacere. Acest lucru se realizează atât în ceea ce privește demersul organizatoric legat de întocmirea planului de business, a deschiderii firmei și a alegerii tipului de magazin potrivit, cât și în ceea ce privește pașii de urmat pentru a pune pe picioare efectiv business-ul. În plus, se va putea consulta o listă de sfaturi ale specialiștilor pentru a construi o afacere de succes. 

1. Planul de afaceri al unui magazin de haine

Lumea afacerilor din România a ajuns la o perioadă de maturitate, ceea ce înseamnă că o afacere de succes nu mai poate fi organizată fără o pregătire prealabilă temeinică. 

În special în anumite domenii, acolo unde concurența este acerbă, magazinele de haine înscriindu-se în această categorie, este obligatorie trecerea printr-o perioadă de pregătire, de elaborare a strategiei de afaceri, în așa fel încât magazinul fizic sau online deschis să facă față competiției și să reușească să ofere mărfuri și servicii de calitate, la prețuri accesibile. 

Blog - 1 Planul de afacere a unui magazin de haine

1.1. Părțile componente ale planului de afacere pentru un magazin de haine

Planul de afaceri este un instrument ce trebuie să fie utilizat în construirea și dezvoltarea oricărui business. Prin realizarea lui într-un mod corespunzător, ținându-se cont de regulile economice și de construirea lui completă și complexă, se poate obține acces la un document care îndeplinește roluri esențiale:

  • Ghid de bune practici în deschiderea magazinului și în activitatea lui ulterioară.
  • Element prin intermediul căruia se poate obține finanțare, fie din partea unor parteneri de afaceri convinși de valabilitatea ideii, fie de la o instituție de credit ce are garanția că banii vor fi returnați la timp datorită succesului magazinului.
  • Planul de afaceri poate fi utilizat pentru stabilirea modului de alocare a resurselor, astfel încât să se atingă obiectivele stabilite. Timpul, banii și personalul vor ajunge exact acolo unde este nevoie pentru obținerea eficienței maxime.
  • Realizarea planului de afacere înainte de debutul acesteia reprezintă o modalitate ideală de evaluare a viabilității viitorului business. Prin analiza detaliată a resurselor pieței și concurenței se poate trage concluzia corectă cu privire la oportunitatea demersului. 

Un plan de afaceri pentru înființarea unui magazin de haine se diferențiază de unul generic, pentru că trebuie să cuprindă anumite elemente ce ajută la succesul economic.

Pe lângă elementele generice, cum ar fi rezumatul executiv, descrierea companiei, analiza competiției, publicul țintă, planul de marketing și sumarul financiar, într-un document dedicat unui magazin de haine trebuie să existe și componente specifice:

  • Linia de produse ce va fi oferită clienților. În acest caz se poate organiza un magazin general de haine, ce oferă produse pentru toate categoriile de clienți sau unul de nișă, axat pe vârstă (magazin pentru copii, tineri, adulți, seniori), gen (feminin sau masculin) și buget (haine obișnuite, haine de lux).
  • Tipul de magazin ce va fi organizat. În acest sens, se pot menționa variantele magazinelor de haine ce oferă produse noi sau vintage (second-hand), magazine multibrand sau cele dedicate unui singur brand, francize sau magazine dezvoltate după o idee proprie.
  • Modalitatea de design și de realizare a unei mărci care să personalizeze oferta și să determine clienții să aleagă magazinul în schimbul concurenței.
  • Așezarea magazinului. Este esențială, în special în cazul în care este vorba despre un magazin fizic, unde afluxul mare de clienți este necesar pentru obținerea profitului dorit.
  • Modalitatea de marketing. Diferențierea de celelalte magazine și atragerea clienților trebuie să fie făcută într-un mod profesionist, deoarece această zonă este suprasaturată, atât de magazine parte a unor lanțuri cunoscute, cât și de magazine individuale.  

1.2. Actele necesare pentru deschiderea unui magazin de haine

Demersul de obținere a documentației necesare pentru deschiderea unui magazin de haine este ușor de îndeplinit în condițiile în care legislația a fost modificată pentru a permite organizarea rapidă și facilă a micilor afaceri. Primul pas trebuie să fie reprezentat de decizia tipului potrivit de formă juridică a firmei în grija căreia se va afla magazinul. 

Cele mai utile în acest sens sunt variantele special realizate pentru astfel de împrejurări, cum ar fi societatea cu răspundere limitată (SRL), persoana fizică autorizată (PFA), întreprinderea individuală (II), întreprinderea familială (IF). Decizia alegerii uneia dintre aceste variante trebuie să fie făcută ținând cont de estimarea cifrei de afaceri (dacă aceasta depășește 35 000 euro anual, SRL-ul este varianta recomandata) și de existența sau inexistența unui curs de lucrător comercial (pentru un SRL acest curs nu este obligatoriu, dar pentru celelalte trei forme este).

Al doilea pas ce urmează după deciderea formei juridice este trecerea prin demersul birocratic, în vederea obținerii autorizației de funcționare. În situația unui SRL demersul poate fi realizat în câteva zile, iar fondurile necesare vor fi minime. Se va alege un nume unic pentru firmă (se verifică disponibilitatea pe site-ul ONRC), ce va fi rezervat, iar apoi se vor depune actele necesare pentru primirea dreptului de a înființa magazinul.

Pentru a se ajunge la acest punct va fi nevoie să se obțină niște autorizații și avize de la instituțiile statului român: 

  • Acordul de funcționare eliberat de primărie
  • Certificatul constatator ce cuprinde codurile CAEN necesare
  • Autorizația de mediu
  • Autorizația pentru protecția muncii și pentru siguranța la incendii
  • Analiza de risc la securitatea fizică

 

1.3. Tipuri de magazine de haine ce pot deveni afaceri de succes

Afacerea cu un magazin de haine este una care oferă numeroase șanse de succes, printre motive numărându-se și posibilitatea organizării mai multor tipuri de astfel de magazine, alegerea urmând a fi făcută după cercetarea concurenței, a publicului țintă și a disponibilității unui buget suficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de început. Dintre numeroasele variante disponibile, există câteva cu șanse mai mari de succes:

  • Magazinele de modă generală sunt acele spații unde se oferă variate produse pentru bărbați, femei, copii, la prețuri mai accesibile sau mai mari. Această variantă are șanse mari de succes doar dacă magazinul fizic este așezat într-o zonă favorabilă din punct de vedere a vadului comercial și a lipsei competiției în apropiere.
  • Magazinul de îmbrăcăminte pentru copii este vizitat des, majoritatea părinților fiind preocupați de modul în care cei mici arată.
  • Magazinele de modă dedicate bărbaților sau femeilor.
  • Magazinul de îmbrăcăminte sportivă are șanse mari de succes, românii fiind tot mai preocupați de sănătatea lor și de practicarea unui sport.
  • Magazinele ce oferă îmbrăcăminte sustenabilă sunt afaceri viabile, pentru că în acest domeniu concurența nu este una acerbă și tot mai mulți clienți sunt interesați de protejarea mediului înconjurător
  • Magazinele de tip outlet sunt cele care oferă haine realizate de mărci celebre, dar care din diferite motive nu au fost vândute în magazinele mai scumpe.
  • Magazinele pentru evenimente speciale destinate achiziționării hainelor pentru petreceri, baluri, nunți etc.
  • Magazinele de îmbrăcăminte pentru oameni de afaceri.
  • Magazinele tematice, care oferă modă retro sau inspirată din anumite culturi.
  • Magazinele cu haine pentru gravide.
  • Magazinele de lenjerie și costume de baie.

Blog - 2 Deschiderea unui magazin de haine - Pașii de urmat

2. Deschiderea unui magazin de haine – pașii de urmat



Organizarea efectivă a unui magazin de haine trebuie să țină cont de modul de servire a clienților, în acest sens putând fi menționate varianta magazinului fizic și varianta magazinului online. 

Ambele pot oferi șanse de real succes, doar dacă sunt respectate anumite reguli economice de bază și se trece printr-un demers bine organizat din toate punctele de vedere. 

 

2.1. Deschiderea unui magazin de haine fizic

Magazinele de haine fizice sunt acele locuri în care clienții au posibilitatea să vadă și să probeze îmbrăcămintea înainte de a se decide dacă le achiziționează sau nu. Pentru organizarea unui magazin fizic de succes, antreprenorii trebuie să aibă în vedere anumite elemente:

  • Să aleagă un spațiu potrivit ca așezare și ca dimensiuni pentru atingerea scopurilor dorite. Hainele sunt vândute de cele mai multe ori cu un adaos comercial redus și, din acest motiv, este necesar să se atingă un volum de vânzări care să ofere șanse reale de profit. Astfel, magazinul trebuie să fie vizitat de zeci sau chiar sute de clienți cumpărători, în caz contrar, banii încasați nu vor acoperi cheltuielile. În privința spațiului suprafața minimă este de aproximativ 50 de metri pătrați pentru a cuprinde spațiul de prezentare, de depozitare, cabinele de probă și zona casei de marcat.
  • Amenajarea spațiului trebuie să fie făcută din punct de vedere funcțional și estetic. Prima preocupare, cea funcțională, va fi luată în considerare pentru a se oferi clienților posibilitatea vizionării produselor oferite spre vânzare, fără a se lovi de alte persoane. Cea de-a doua este decisivă pentru că, în condițiile prezenței unui număr mare de magazine de acest tip, persoanele nu vor intra într-un loc neîngrijit și amenajat deficitar.
  • Personalul angajat trebuie să îndeplinească anumite criterii, în special în ceea ce privește relaționarea cu clienții. De foarte multe ori, un vânzător bine pregătit și amabil poate convinge un client să achiziționeze unul sau mai multe produse, deși acesta nu intrase hotărât în magazin, pe când un vânzător slab pregătit și plictisit poate să-l determine să părăsească spațiul.
  • Se va pune la punct o politică de marketing și de promovare a vânzărilor, care să se adreseze publicului țintă, în așa fel încât să genereze vânzări reale. Există o sumedenie de metode clasice sau moderne care și-au dovedit valoarea și care pot fi folosite cu succes. 

 

2.2. Deschiderea unui magazin de haine online

Magazinele de haine online au cunoscut un real succes în România, tot mai mulți clienți preferând să beneficieze de comoditatea realizării cumpărăturilor de acasă și de prețurile mai mici de multe ori. Pentru organizarea unui magazin online este nevoie să se străbată un demers diferit față de varianta magazinului fizic. 

 

În acest sens, trebuie menționată obligativitatea realizării unei pagini de Internet care să găzduiască magazinul și care să cuprindă toate facilitățile cerute (prezentarea detaliată a produselor, posibilitatea plății online, securitate pentru tranzacții, acces la consiliere) și organizarea spațiului în care se va face munca propriu-zisă, în așa fel încât aceasta să fie realizată cu maxim de eficiență și promptitudine. 

 

Acest din urmă criteriu este esențial, pentru că clienții magazinelor online se așteaptă să primească comanda într-un timp cât mai scurt, nefiind dispuși să aștepte un număr mai mare de zile. Pentru atingerea acestui scop este utilă încheierea unei colaborări cu o firmă de curierat serioasă, care livrează mărfurile în toate localitățile țării.

Blog - 3 Sfaturi pentru antreprenorii interesanți în deschiderea unui magazin de haine

 

3. Sfaturi pentru antreprenorii interesați în deschiderea unui magazin de haine

Deși pare o afacere ușor de gestionat, deschiderea unui magazin de haine nu garantează succesul. Pentru transformarea unei idei în profit este util să se respecte unele sfaturi ale specialiștilor:

  • Cercetarea riguroasă a pieței pentru descoperirea tendințelor actuale și viitoare în industria modei. În acest fel se poate obține acces la o nișă sau un segment ce va putea atrage numeroși clienți în viitor.
  • Planificarea financiară detaliată, în special în vederea obținerii garanției existenței unui buget inițial suficient pentru organizarea afacerii și pentru trecerea prin cel puțin șase luni de existență.
  • Obținerea documentației și avizelor necesare pentru atingerea conformității legislative. Legile statului român impun obligația obținerii unor astfel de documente. Un exemplu în acest sens este reprezentat de managementul corect al deșeurilor, magazinele de haine fiind obligate să dovedească modul corect de acțiune în acest sens. De un real ajutor în această situație este să se apeleze la o firmă de consultanță de mediu ce oferă servicii de transfer de responsabilitate, ceea ce înseamnă că respectiva firmă va prelua toate obligațiile ce trebuie îndeplinite.
  • Selectarea produselor trebuie făcută având în vedere calitatea acestora și apoi prețul. Un client nemulțumit nu se va mai întoarce în magazinul de la care a cumpărat o marfă de calitate îndoielnică.

 

În concluzie, înființarea unui magazin de haine reprezintă o modalitate cu șanse mari de succes de a organiza o afacere profitabilă, cu condiția respectării regulilor generale economice și a sfaturilor specialiștilor în domeniu.

 

Surse foto: unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.