Blog - Impactul ambalajelor asupra mediului inconjurator de la productie la reciclare - cover

Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător: de la producție la reciclare

Eco Synergy » Ambalaje » Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător: de la producție la reciclare

Mediul înconjurător este afectat în mod semnificativ de ambalaje, însă acestea joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi și în industrie, motiv pentru care nu pot fi eliminate complet. Ambalajele sunt folosite pentru protecția, transportul și prezentarea produselor, dar modul în care sunt fabricate, utilizate și eliminate poate fi gestionat, astfel încât impactul asupra mediului să fie unul controlat. 

 

1. Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător: de ce contează? 

 

Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător este un subiect de importanță crescută în societatea actuală, deoarece ambalajele joacă un rol semnificativ în viața noastră cotidiană, iar modul în care sunt produse, utilizate și eliminate are consecințe semnificative asupra mediului.

 

În primul rând, ambalajele generează deșeuri, iar acestea pot contribui la poluarea solului, a apei și a aerului. Materialele din care sunt confecționate ambalajele, precum plasticul, sticla și hârtia, pot rămâne în mediul înconjurător pentru perioade lungi de timp, cauzând daune ecosistemelor și afectând viața sălbatică. Producția de ambalaje implică, de asemenea, resurse naturale semnificative, cum ar fi lemnul, petrolul și gazele naturale, ceea ce duce la defrișări și extracții excesive, care afectează biodiversitatea și contribuie la schimbările climatice.

 

În al doilea rând, ambalajele pot avea un impact negativ asupra sănătății umane. Substanțe chimice periculoase utilizate în producția de ambalaje pot migra în alimente și băuturi, reprezentând un risc pentru sănătatea consumatorilor. De asemenea, arderea sau eliminarea necorespunzătoare a ambalajelor poate elibera poluanți în aer și în apa subterană.

 

Cu toate acestea, există soluții pentru a minimiza impactul ambalajelor asupra mediului, iar acestea includ:

 • reducerea deșeurilor prin reciclare și reutilizare;
 • inovarea în designul ambalajelor, pentru a reduce cantitatea de materiale utilizate;
 • dezvoltarea de ambalaje biodegradabile și sustenabile. 

 

Consumatorii pot, de asemenea, să-și aleagă cu mai multă grijă produsele și ambalajele pe care le achiziționează, optând pentru soluții prietenoase cu mediul. Fiecare gest, oricât de mic, poate contribui la protejarea naturii și la conservarea mediului înconjurător, pentru a ne asigura un viitor sustenabil.

2. Impactul ambalajului asupra mediului înconjurător și cum se face reciclarea corectă, în funcție de tipul lui 

Blog - 2. Impactul ambalajului asupra mediului inconjurator si cum se face reciclarea corecta, in functie de tipul lui - 3 tomberoane colorate - unul rosu, unul verde si unul galben

Impactul unui ambalaj asupra mediului înconjurător variază în funcție de materialele din care este fabricat, de procesul de producție și de modul în care este gestionat după utilizare, sens în care transferul de responsabilitate poate fi de mare ajutor. 

Iată cum fiecare material poate avea un impact diferit, așa încât și procesul de reciclare va fi distinct și particular:

Plasticul

Ambalajele din plastic, în special cele din plastic de unică folosință, au un impact semnificativ asupra mediului. Degradarea lor poate dura sute de ani, iar acestea pot ajunge în oceane și ecosisteme, cauzând poluare și afectând viața sălbatică. 

Ambalajele din plastic trebuie colectate separat de celelalte tipuri de deșeuri și trebuie să fie curate înainte de reciclare. Tocmai de aceea, pentru a recicla corect, ar trebui să speli ambalajele din plastic înainte de a le trimite spre centrul de reciclare. 

După procesul de sortare, ambalajele din plastic sunt topite, obținându-se granule de plastic. Aceste granule pot fi, mai apoi, rafinate, cu scopul de a elimina impuritățile și a obține o materie primă plastică de calitate. 

Materialele plastice reciclate pot fi folosite pentru a fabrica o varietate de produse noi, cum ar fi: sticle, ambalaje, mobilă, țesături și multe altele. În consecință, ambalajele din plastic reciclat pot înlocui, parțial sau în totalitate, materialele din plastic noi, ce ar urma să fie produse prin utilizarea petrolului, conservându-se, astfel, o resursă naturală extrem de valoroasă.

Hârtia și cartonul

Producția de hârtie și carton implică defrișarea pădurilor, ceea ce contribuie la pierderea habitatelor naturale. Cu toate acestea, și ele pot fi reciclate eficient. În multe locuri, există programe de colectare a hârtiei și cartonului, destinate să faciliteze reciclarea. După ce hârtia și cartonul sunt colectate și transportate la centrele de reciclare, urmează să fie sortate, pentru a se îndepărta contaminările și celelalte materiale nedorite, precum plasticul sau metalul. Hârtia și cartonul reciclate sunt apoi desfăcute și rafinate, pentru a se elimina cerneala, lipiciul și orice alte impurități, după care se formează o „pulpă” ce va fi transformată, în cele din urmă, în hârtie sau carton noi. 

Sticla 

Producția de sticlă necesită resurse energetice semnificative, dar sticla este reciclabilă în mod continuu și poate fi folosită în acest mod, pentru a reduce resursele necesare pentru fabricarea de sticlă nouă. 

Ambalajele din acest material, cum ar fi sticlele și borcanele, sunt, de asemenea, colectate separat de alte tipuri de deșeuri și introduse în fluxul de reciclare. După colectare, sticlele sunt transportate la centrele de reciclare, unde sunt sortate pentru a elimina eventualele materiale străine rămase. Similar plasticului, și sticla trebuie să fie curată și fără reziduuri, astfel încât să nu afecteze procesul de reciclare.

Sticlele colectate sunt sparte în bucăți mici, adică cioburi. Aceste bucăți sunt, ulterior, curățate și sortate în funcție de culoare, deoarece sticlele colorate și cele incolore trebuie reciclate separat. Cioburile urmează a fi topite la temperaturi ridicate, în cuptoare speciale de topire. Prin topire, acestea redevin sticlă lichidă. 

Sticla lichidă rezultată din topire poate fi folosită pentru fabricarea de noi produse din sticlă, cum ar fi sticle, borcane, alte vase, decorațiuni și chiar fibră de sticlă pentru izolație sau alte aplicații. Aceste produse noi pot să fie din sticlă colorată sau incoloră, în funcție de cerințele de producție.

Metalul

Metalul, cum ar fi aluminiul și oțelul, are un impact semnificativ asupra mediului în timpul producției, din cauza consumului mare de energie și resurse. Suplimentar, mineritul de metale poate duce la defrișarea pădurilor, poluarea solului și apei și poate contribui la schimbările climatice. 

Reciclarea metalului este un proces ce presupune colectarea, sortarea și curățarea metalelor, urmată de topirea și rafinarea lor, costul energetic fiind semnificativ mai redus decât în cazul producției de metale din resurse naturale. Reciclarea aluminiului, de exemplu, poate economisi până la 95 la sută din energia necesară pentru producția de aluminiu nou. 

În cele din urmă, metalele reciclate pot fi utilizate pentru a crea noi produse din metal, precum conserve, biciclete, automobile și multe altele. 

Procesul de producție a ambalajelor poate implica emisii de gaze cu efect de seră și poluarea apei. Astfel, producția sustenabilă și eficientă este crucială pentru a minimiza astfel de efecte, iar un business preocupat de acest aspect îl va trata cu cea mai mare seriozitate, apelând la servicii de consultanță de mediu, pentru a abordare corespunzător toate aspectele, în cele mai mici detalii.

Reciclarea corespunzătoare ajută la conservarea resurselor naturale și la reducerea poluării mediului înconjurător. Este important, totuși, să verifici regulile de reciclare locale și să urmezi eventualele ghiduri existente, pentru a te asigura că reciclezi corect. Procesul, în fond, este unul gratuit și nu foarte complicat, ceea ce face ca avantajele de care te poți bucura de pe urma lui să fie incomparabil mai mari. 

3. Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător: efecte și alternative eco-friendly 

Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător este o problemă de importanță crescută în lumea modernă, despre care populația începe să afle tot mai multe, pe măsură ce crește nivelul de conștientizare privind protecția mediului și sustenabilitatea. 

Ambalajele sunt omniprezente în viața noastră de zi cu zi, pentru că joacă un rol crucial în protejarea, transportul și prezentarea produselor, însă este important să înțelegem cât de extinse pot fi efectele negative ale acestora și faptul că există alternative mult mai prietenoase cu mediul.

3.1. Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător: efectele  nevăzute 

Blog - 3.1. Impactul ambalajelor asupra mediului inconjurator efectele nevazute - saci cu ciment - albastri si galbeni

Efectele negative ale ambalajelor asupra mediului pot fi multiple și unele dintre ele nici nu pot fi observate foarte ușor. 

Ambalajele, în special cele din plastic și de unică folosință, generează cantități imense de deșeuri. Sticlele de plastic, pungile, cutiile și alte ambalaje contribuie la creșterea volumului de gunoi, care ajunge adesea în depozitele de deșeuri sau în natură.

Deșeurile de plastic au devenit o problemă majoră, cu impact asupra oceanelor și a vieții sălbatice, iar o acțiune cât mai rapidă asupra lor este crucială pentru conservarea sănătății întregii lumi vii. 

 • Consumul de resurse naturale 

Producția de ambalaje necesită resurse naturale semnificative. Lemnul, petrolul, gazele naturale și alte resurse sunt exploatate pentru a crea hârtie, plastic, sticlă și alte materiale cu rol de ambalaj. Defrișarea pădurilor pentru producția de hârtie și extracția de petrol pentru fabricarea de plastic au un impact negativ asupra biodiversității și contribuie la schimbările climatice.

 • Emisiile de gaze cu efect de seră 

Producția, transportul și eliminarea ambalajelor generează emisii de gaze cu efect de seră. Producția de ambalaje, în general, necesită multă energie și poate conduce la eliberarea de dioxid de carbon și alte gaze cu efecte nocive în atmosferă. Acest lucru contribuie la schimbările climatice și la încălzirea globală.

 • Substanțe chimice periculoase

În timpul producției de ambalaje, se pot utiliza substanțe chimice periculoase, care pot migra în alimente și băuturi. De exemplu, anumite tipuri de cerneală, lipici sau substanțe de conservare pot afecta sănătatea umană atunci când migrează din ambalaj în conținut, iar creșterea conștientizării cu privire la astfel de practici este esențială pentru încetarea lor. 

Iată cum, spre deosebire de mormanele de deșeuri ușor de văzut și înțeles cu ochiul liber și fără informații suplimentare, efectele ambalajelor asupra mediului înconjurător merg în profunzime și pot destabiliza întregul ecosistem ce susține viața. Înțelegerea acestor efecte ne arată cât de esențial este să adoptăm practici sustenabile în legătură cu ambalajele, pentru a proteja echilibrul și sănătatea mediului înconjurător.

3.2. Impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător: alternative eco-friendly 

Pentru a reduce impactul negativ al ambalajelor asupra mediului, s-au dezvoltat alternative eco-friendly, ce promovează un consum mai sustenabil. Aceste alternative includ:

 • Ambalaje biodegradabile

Ambalajele biodegradabile se descompun natural în mediu și nu rămân ca deșeuri pe termen lung. Acestea pot fi fabricate din materiale precum amidonul, celuloza sau bioplasticul. De exemplu, o pungă biodegradabilă din amidon se va descompune în mediul înconjurător într-un timp relativ scurt, reducând impactul asupra mediului, spre deosebire de una din plastic, a cărei descompunere ar dura câteva zeci sau sute de ani.

 • Reducerea deșeurilor la sursă

Un alt aspect important în constituie reducerea deșeurilor la sursă. Aceasta implică minimizarea consumului de ambalaje și evitarea ambalării excesive, reducerea numărului de ambalaje de unică folosință și optarea pentru cele reutilizabile.

O abordare populară în acest sens este conceptul „zero-waste”, care promovează reducerea la minim a generării de deșeuri. Există magazine „zero-waste”, în care trebuie să mergi cu propriile ambalaje pentru a putea achiziționa produsele dorite, disponibile vrac.

 • Ambalaje durabile și refolosibile 

Ambalajele durabile, cum ar fi sticlele și cutiile refolosibile, ajută la reducerea necesității de ambalaje de unică folosință. Iată câteva exemple:

 • sticlele de apă refolosibile sunt o alternativă excelentă la sticlele de apă de plastic de unică folosință, pentru că pot fi umplute și refolosite de numeroase ori; 
 • cănile și paharele de cafea reutilizabile le pot înlocui cu succes pe cele de unică folosință, putând fi luate inclusiv în cafenele, pentru a fi umplute; 
 • cutiile de prânz sau ambalajele pentru alimente refolosibile pot înlocui pungile și ambalajele de plastic de unică folosință, pentru că pot fi spălate și refolosite, în loc să fie aruncate;
 • pungile pentru cumpărături refolosibile, din materiale precum pânza sau alte textile, pot fi utilizate în mod repetat, pentru a transporta cumpărăturile, reducând utilizarea pungilor de plastic, care pot avea un impact negativ asupra mediului și a vieții sălbatice.
 • Conștientizarea populației

Educația și conștientizarea publicului cu privire la impactul ambalajelor joacă un rol esențial în promovarea alegerii mai responsabile de ambalaje. Consumatorii pot opta pentru produse cu ambalaje prietenoase cu mediul și pot susține inițiativele care promovează reducerea deșeurilor și reciclarea corectă.

În final, problemele legate de ambalaje și protecția mediului înconjurător necesită o abordare holistică, adică una care să implice producătorii, consumatorii, guvernele și industria.  Impactul ambalajelor asupra mediului poate fi redus semnificativ prin conștientizare, acțiune și colaborare. Dezvoltarea și implementarea soluțiilor sustenabile pentru ambalaje sunt esențiale pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura supraviețuirea acestuia, iar reciclarea, reducerea deșeurilor și utilizarea de ambalaje prietenoase cu mediul reprezintă pași importanți în această direcție. Fiecare pas reprezintă o responsabilitate comună. Doar cu eforturi continue și susținute, din partea tuturor, de la consumator la producător, putem contribui la construirea unui viitor mai curat și mai sănătos pentru generațiile viitoare.

Sursă foto: unsplash.com

Distribuie

Comments are closed.