Eco Synergy » Transfer responsabilitate » Ecosistemul marin – ce este și cum poate fi protejat?
Ecosistemele marine sunt foarte importante, deoarece cuprind o diversitate considerabilă de plante, animale și microorganisme care trăiesc în acest mediu complex. Însă, în funcție de poziția geografică, acestea pot avea caracteristici diferite, fiind influențate atât de factorii de mediu, cât și de alte lucruri esențiale.
1. Ecosistemul marin – ce este un ecosistem marin și câte tipuri există?
Ecosistemul marin face parte din categoria ecosistemelor acvatice și se caracterizează prin faptul că are ca element principal apa sărată. Ecosistemele marine pot fi găsite în proporție de 70 la sută pe suprafața pământului, fiind existente în multiple zone și regiuni geografice. Funcționarea acestora se află în strânsă legătură cu factorii de mediu și este influențată, mai ales, de către curenții oceanici, care au rolul de a transporta toți nutrienții necesari pentru supraviețuirea ecosistemului.
Flora ecosistemelor marine cuprinde o varietate considerabilă de specii, familii și genuri de plante și alge. Vegetația marină reprezintă o sursă principală de hrană pentru vietățile care fac parte din verigile trofice superioare. De aceea, dezvoltarea și protejarea organismelor vegetale contribuie la buna funcționare a celorlalte organisme. De asemenea, fauna este diversă și cuprinde mamifere, reptile, păsări, pești și alte vertebrate, nevertebrate și microorganisme. Așadar, sunt o multitudine de vietăți și organisme care pot fi găsite într-un astfel de ecosistem, mai precis: plante, alge, pești, moluște, bacterii, ciuperci etc. Toate acestea sunt afectate, în mod pozitiv sau negativ, de către factori abiotici, precum salinitatea apei, temperatura sau presiunea acesteia ori cantitatea de lumină care pătrunde în apă.
Nu doar ce este un ecosistem marin e important, ci si câte tipuri există. Concret, pe Pământ nu se află un singur tip de ecosistem marin, ci mai multe, după cum urmează: zone umede (la intrarea într-un golf sau într-un râu, unde există un nivel de salinitate mai scăzut decât în mare), mlaștini sărate, estuare (care suferă schimbări de salinitate), mangrove (se dezvoltă între estuare și mări), mări, oceane, recife de corali, desișuri de macroalge etc.
2. Ecosistemele marine – cum pot fi protejate?
Activitățile antropice pot modifica parametrii hidrochimici și pot afecta bunăstarea ecosistemului, ducând la scăderea biodiversității marine. Atât industria și agricultura, cât și transportul maritim sau alte domenii care generează deșeuri, pot provoca aceste modificări nefaste, care duc la poluarea mediului marin.
Așadar, funcționarea optimă a ecosistemelor nu depinde doar de factorii naturali de mediu, ci și de cei antropogeni. Distrugerea unei părți din ecosistem poate avea efect la nivelul întregului ansamblu și poate influența, în mod negativ, starea acestuia. Sunt o mulțime de acțiuni și activități întreprinse de oameni care pot dăuna ecosistemului marin și, prin extensie, sănătății umane.
De aceea, este important ca toate ecosistemele să fie protejate. Deșeurile reprezintă o problemă recurentă, care a luat amploare, mai ales în ultimele decenii. Însă, în același timp, odată cu apariția unor noi cercetări și studii, se încearcă protejarea și conservarea ecosistemelor, prin intermediul unor măsuri și reglementări oficiale. De asemenea, există organizații care se ocupă cu acest lucru, având ca misiune gestionarea deșeurilor într-un mod cât mai eficient și mai constructiv.
De exemplu, dacă ai o companie care generează deșeuri, care, la rândul lor, pot afecta mediul înconjurător și diferite tipuri de ecosisteme marine, există mai multe lucruri pe care le poți face. În primul rând, poți apela la sprijinul unui partener specializat în transferul de responsabilitate. Astfel, acesta va prelua sarcinile tale în ceea ce privește managementul deșeurilor, dar și în legătură cu rezolvarea obligațiilor legislative, respectarea reglementărilor, efectuarea raportărilor necesare și derularea operațiunilor de colectare și reciclare. În plus, acesta te va ajuta în diverse privințe: servicii de consultanță de mediu sau servicii de audit de mediu (planificarea și stabilirea obiectivelor, colectarea, evaluarea și analizarea datelor, stabilirea priorităților, a recomandărilor și a remedierilor, dar și implementarea acestora), servicii de predare a deșeurilor către un colector autorizat, în așa fel încât efectul nociv asupra mediului să fie inexistent.
În concluzie, ecosistemele marine sunt foarte importante și trebuie protejate în permanență, fiindcă acestea influențează, la rândul lor, alte zone ale mediului înconjurător, dar și sănătatea oamenilor. Deșeurile generate de om pot afecta aceste medii și le pot influența în mod negativ. Așadar, este esențial să se cunoască toate inițiativele care pot fi demarate pentru a reduce acest efect negativ și pentru a gestiona, în mod optim, această situație. Astfel, cu ajutorul unor specialiști, gestionarea deșeurilor poate deveni mult mai simplă și mai eficientă, iar efectul acestora poate fi redus la minimum.
Sursă foto: pixabay.com
Distribuie