Blog - Economisirea apei - picaturi de sustenabilitate, pentru un viitor sigur

Economisirea apei – picături de sustenabilitate, pentru un viitor sigur

Eco Synergy » Consultanta de Mediu » Economisirea apei – picături de sustenabilitate, pentru un viitor sigur

Apa este cea mai valoroasă resursă a umanității, chiar dacă nu este tratată în consecință. Schimbările climatice și creșterea populației mondiale sunt doar două dintre provocările cărora trebuie să le răspundem, iar economisirea apei devine o prioritate în acest context: atât pentru prezent, cât și pentru bunăstarea generațiilor viitoare.

1. Economisirea apei potabile – o responsabilitate a fiecăruia dintre noi 

Prin adoptarea practicilor eficiente de utilizare a apei în casă, fiecare individ poate contribui la conservarea acestei resurse prețioase și la reducerea consumului excesiv. 

Cel mai simplu mod prin care și tu, și familia ta puteți începe să economisiți apă este prin oprirea fiecărui robinet din care apa curge fără scop: intervalul de periaj al dinților, săpunirea din timpul dușului sau punerea vaselor proaspăt spălate la uscat – toate acestea sunt simple și naturale, însă mulți oameni le trec cu vederea. 

Dacă vrei să faci economie la apă, întreaga familie trebuie să fie educată cu privire la importanța acestei resurse și încurajată să adopte practicile de utilizare responsabilă a apei, pentru a face o diferență.

2. Metode de economisire a apei în cadrul unei afaceri 

Blog - 2. Metode de economisire a apei in cadrul unei afaceri - o fata cu palarie sta in iarba, langa o apa, si scrie la laptop

Există afaceri în care apa este o resursă de bază în cadrul producției, așa cum se întâmplă în cazul agriculturii, însă consumul de apă este inevitabil indiferent de activitatea desfășurată, iar practicile de consum responsabil, precum și reciclarea la birou, pot fi implementate oriunde și oricând. 

Ideile de economisire a apei în fabrici și uzine pot consta în:

  • Optimizarea proceselor industriale, pentru o utilizare eficientă a apei
  • Implementarea sistemelor de reciclare a apei gri: cea care a fost utilizată, dar nu este contaminată în mod sever, așa încât poate fi alocată altor scopuri, non-potabile
  • Promovarea conștientizării angajaților cu privire la economisirea apei

În cazul unei afaceri de tipul unei sere, utilizarea unor tehnici de irigare eficiente, cum ar fi picurarea sau irigarea prin jeturi țintite, pentru a reduce pierderile de apă, precum și instalarea unui sistem de colectare a apei de ploaie, pentru a o utiliza în udarea plantelor sau pentru alte scopuri sunt doar două dintre noile tehnologii, prietenoase cu mediul înconjurător, pe care le poți implementa. 

În funcție de activitatea pe care o desfășori, contractarea unor servicii de consultanță de mediu te poate ajuta să afli mai multe despre economisirea apei și îmbunătățirea balanței contabile, la final de an.

3. Economisim apa prin conștientizare și alte patru modalități concrete  

Economisește apa chiar acum, prin conștientizarea consumului de apă propriu: instalarea contoarelor sau a dispozitivelor inteligente de monitorizare te poate ajuta să înțelegi câtă apă consumi zilnic și în ce scopuri, pentru a putea face unele ajustări, acolo unde este cazul.

Modalitățile de economisire a apei potabile pot varia, dar iată patru metode populare și eficiente:

  1. Reparațiile imediate: dacă observi scurgeri sau pierderi de apă, este esențial să le remediezi imediat. O scurgere minoră poate duce la irosirea unor cantități semnificative de apă, în timp. Astfel, vei economisi, inclusiv, din costul alocat apei.
  2. Tehnologiile eficiente: de la robinetele cu debit redus și capacele de toaletă cu funcție de economisire a apei, până la mașini de spălat ecologice și electrocasnice cu eficiență energetică ridicată, toate acestea pot produce efecte evidente pe facturile lunare.
  3. Reciclarea: fabricarea de noi produse necesită o cantitate mare de apă; în schimb, reciclarea necesită mult mai puțină apă, așa că alege produse din materiale reciclate.
  4. Nu arunca deșeuri în vasul de toaletă: șervețele umede, pamperși etc. Acestea pot bloca canalizarea, conducând la inundații, deversări și reparații costisitoare.

Cu doar câteva reguli pentru economisirea de apă, poți face o mare diferență.

 

4. Importanța economisirii apei într-un ecosistem global sănătos 

Blog - 4. Importanta economisirii apei intr-un ecosistem global sanatos - o fata intinsa in nisip atinge cu degetul o crenguta a unui puiet

Sfaturi pentru economisirea apei se pot oferi constant și repetat: pentru ca schimbarea să se producă, însă, este necesar ca fiecare să înțeleagă cum anume alegerile și comportamentul propriu modifică realitatea înconjurătoare. 

Probabil că ai auzit despre amprenta de carbon, dar amprenta de apă îți spune ceva? Este un concept similar amprentei de carbon, dar măsoară impactul activităților umane asupra resurselor de apă și poate oferi o perspectivă asupra utilizării sustenabile a acestora.

Inspirarea altora să adopte practici de economisire a apei prin exemplul personal este, în cele din urmă, cea mai simplă și eficientă metodă: apa este esențială pentru menținerea diversității biologice, calitatea habitatelor acvatice și reglarea climei, deci pentru întreaga planetă.

Economisirea apei nu este doar o necesitate, ci și un act de responsabilitate față de planeta noastră și viitoarele generații. Adoptă un comportament sustenabil în ceea ce privește utilizarea apei, pentru că fiecare picătură economisită contează în construirea unui viitor sănătos și sigur pentru noi toți.

Sursă foto: pexels.com

Distribuie

Comments are closed.