Blog - Departamentul ONU pentru Mediu - Lumea trebuie să se unească în lupta împotriva plasticului

Departamentul ONU pentru Mediu: „Lumea trebuie să se unească în lupta împotriva plasticului”

Eco Synergy » Reciclare » Departamentul ONU pentru Mediu: „Lumea trebuie să se unească în lupta împotriva plasticului”

Reducerea utilizării plasticului pare a fi una dintre cele mai la îndemână acțiuni de mediu pe care oamenii le pot întreprinde. Reutilizăm pungi, punem cafea la pachet în propriile termosuri sau reciclăm sticlele de plastic și avem senzația că avem o contribuție importantă. Dar nu este atât de simplu, căci poluarea cu plastic continuă să provoace daune imense planetei noastre.

 

Nu există niciun colț de pământ, de la vârful muntelui, până în adâncul oceanului, care să fi rămas neatins de vreo urmă de plastic. Amprenta plasticului este vizibilă peste tot: pungi de unică folosință plutind sub apă, usor de confundat cu o meduză; sticle mototolite și decolorate de soare, împrăștiate de-a lungul drumurilor; ambalaje pentru mâncare și sticle de șampon care se revarsă din măruntaiele balenelor moarte – toate acestea au devenit o constantă a lumii moderne, după cum observă reprezentanții ONU pentru mediu.

Blog - Sticle mototolite si decolorate de soare

Produsele chimice din materialele plastice pot schimba radical funcționarea normală a sistemului nostru endocrin. Microplasticele reprezintă amenințări pentru comunitățile de coastă, unde speciile marine sunt principala hrană. O scădere de numai 1 la sută a funcționalității ecosistemice marine ar putea cauza o pierdere anuală de 500 de miliarde de dolari în beneficiile ecosistemului global. Plasticul este compus din polimeri, în principal din petrol și gaze naturale și reprezintă un factor uriaș al încălzirii globale.

 

Avem nevoie de o schimbare de mentalitate și de sistem, care să abordeze întregul ciclu de viață al materialelor plastice, de la extracția materiilor prime, până la alternative la gestionarea îmbunătățită a deșeurilor. Trebuie să fim inovatori și să eliminăm produsele care sunt inutile, evitabile sau problematice. Trebuie să reînvățăm să proiectăm produse menite să fie reutilizate și reciclate și să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă realmente. Este vital să găsim o alternativă la aditivii periculoși. Făcând acest lucru, am putea reduce volumul de plastic absorbit de oceanele noastre cu peste 80%, până în 2040, și putem reduce producția de plastic virgin cu 55%. Am putea reduce, astfel, emisiile de gaze cu efect de seră cu 25% și am putea crea locuri de muncă suplimentare. Așadar, este nevoie de o mobilizare generală a întregii societăți umane, pentru a lupta împotriva poluării cu plastic a mediului înconjurător.

 

Națiunile au șansa de a face din această nouă economie o realitate, dacă sunt de comun acord să înceapă negocierile pentru un acord global puternic și cuprinzător, abordând poluarea cu plastic în cadrul următorului summit ONU pentru Mediu.

 

Primul impuls a apărut în septembrie 2021, când peste 150 de țări și-au exprimat interesul de a negocia un acord global, în timp ce 74 de companii de top au susținut acest demers. Un astfel de acord ar trebui să fie o acțiune ambițioasă și rapidă pentru a aborda efectele materialelor plastice asupra mediului înconjurător, atât pe sol, cât și în mediul marin, de-a lungul întregului ciclu de viață l acestora. Acest lucru ne-ar permite să construim pe fundamentul progreselor înregistrate până acum, ceea ce nu este un lucru nesemnificativ. În temeiul Noului Angajament Global al Economiei Plasticelor, companiile care folosesc ambalaje din plastic au declarat că vor renunța la produsele de unică folosință.

 

Între timp, gradul de conștientizare a problemei este în creștere, dar să fii conștient de viteza cu care se amplifică problema poluării plasticului nu este sinonim cu a rezolva problema și a ieși din impas. Cererea de materiale plastice este în continuare în creștere, pandemia de COVID-19 exacerbând problema. Companiile continuă să investească în producție nouă: aproximativ 20 de administratori de active dețin acțiuni de peste 300 de miliarde de dolari în companiile-mamă ale producătorilor de produse din plastic de unică folosință. Trebuie să influențăm aceste investiții acum. Acordul ONU are ca scop să transmită un mesaj puternic prin faptul că industria materialelor plastice trebuie să se schimbe.

Distribuie

Comments are closed.